Από την Α. Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο
Το σεξ μπορεί να βασίζεται στα πιο πρωταρχικά ένστικτά μας, είναι όμως κομμάτι της ζωής και της κουλτούρας κάθε εποχής. Και ακόμα και σήμερα μπορεί να αποτελεί ένα τεράστιο ταμπού τόσο γι’ αυτούς που το κάνουν αλλά κυρίως γι’ αυτούς που δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ.
Πολύ λίγοι είναι οι άνθρωποι που δε θα απορήσουν αν ακούσουν ότι κάποιος που έχει περάσει τα 30 δεν έχει κάνει ακόμα σεξ. Ειδικά στην εποχή μας που φαίνεται ότι η ηλικία στην οποία κάποιος πρωτοκάνει σεξ πάει όλο και πιο κάτω και που όλοι φαίνεται να επιδίδονται τόσο «απλόχερα» σε αυτό. Η πρώτη μας αντίδραση μάλιστα μπορεί να είναι υποτιμητική. Να γελάσουμε, να κοροϊδέψουμε, να σκεφτούμε ότι «κάτι δεν πάει καλά», να φτιάξουμε ακραία και ανυπόστατα σενάρια και υποθέσεις με το μυαλό μας. Όμως το να είναι κάποιος παρθένος σε μεγαλύτερη ηλικία είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται στις συνθήκες της ζωής του ή πολύ απλά σε επιλογή και σίγουρα δεν αξίζει το στίγμα που συχνά του προσάπτουμε.
Γιατί κάποιος μπορεί να απέχει από το σεξ
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που συμβάλλουν στην απουσία ενεργής σεξουαλικής ζωής σε κάποια άτομα. Π.χ. η κοινωνική φοβία, η κατάθλιψη, το τραύμα εξαιτίας παλιότερης σεξουαλικής εμπειρίας ή και κακοποίησης, η εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του και το σώμα του κ.ο.κ., μπορεί να εξηγούν γιατί απέχει από το σεξ. Ίσως ντρέπεται υπερβολικά τη συναναστροφή και την οικειότητα, ίσως έχει χάσει κάθε σεξουαλικό ενδιαφέρον ή φοβάται ότι θα αναβιώσει όσα πέρασε όταν έπεσε θύμα κακοποίησης…
Ο τρόπος με τον οποίο έχουμε μεγαλώσει και οι αναστολές και τα συμπλέγματα που μπορεί να μας έχουν κληροδοτήσει οι δικοί μας μπορεί επίσης να μας εμποδίζουν. Ίσως έχουμε μάθει να θεωρούμε το σεξ κάτι βρώμικο ή «αμαρτωλό» ή να νιώθουμε ότι θα απογοητεύσουμε τους δικούς μας ή να φοβόμαστε ότι, αν κάνουμε σεξ, θα πονέσουμε ή θα κολλήσουμε οπωσδήποτε κάτι ή θα οδηγηθούμε σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Μπορεί επίσης να μην έχουμε ανακαλύψει τη σεξουαλική μας ταυτότητα ή να μην την παραδεχόμαστε και να προτιμούμε να «μεταθέτουμε» την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος μέσα από τη σεξουαλική αποχή.
Άλλες φορές μπορεί να ευθύνεται κάποιο πρόβλημα υγείας ή λήψη φαρμάκων για οποιονδήποτε λόγο που μπορεί όντως να μας αποτρέπουν από τη σεξουαλική επαφή ή άλλοτε κάτι στο σώμα μας (ένα σημάδι, μία δυσμορφία κ.λπ.) που μας κάνει να αισθανόμαστε μειονεκτικά.
Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν το σεξ πιο «ρομαντικά» και θεωρούν ότι μπορούν να το κάνουν μόνο στο πλαίσιο μιας σχέσης στην οποία αισθάνονται ασφαλείς. Αν λοιπόν αυτό δε συμβαίνει, προτιμούν να μην το κάνουν καθόλου.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ερωτική επαφή επιλέγοντας συνειδητά να απέχουν από αυτήν.
Άπειρος στο σεξ δε σημαίνει και άπειρος στη ζωή
Το ότι κάποιος για οποιονδήποτε λόγο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, δε σημαίνει ότι υστερεί στη ζωή του. Ένας άνθρωπος μπορεί ακόμα να είναι δραστήριος σε όλους τους υπόλοιπους τομείς και να εισπράττει ικανοποίηση και ολοκλήρωση σε αυτούς. Η σεξουαλική αποχή δεν του απαγορεύει να έχει καριέρα, φίλους, κοινωνική ζωή ούτε να έχει χόμπι, να ταξιδεύει κ.λπ. Δε σημαίνει επίσης ότι δεν βγαίνουν ραντεβού ή δεν κάνουν σχέσεις. Το πώς αυτές προχωράνε ή όχι είναι κάτι διαφορετικό, όμως σε καμία περίπτωση όλοι οι άνθρωποι που δεν κάνουν σεξ δεν απέχουν και από την επιδίωξη ή και τη σύναψη μιας συντροφικής σχέσης. Γι’ αυτό οι υποθέσεις και τα αυθόρμητα συμπεράσματα που στηρίζονται σε παρωχημένα στερεότυπα, περισσεύουν.
Η πίεση για σεξ
Πολλοί από τους ανθρώπους που είναι ακόμα παρθένοι σε μεγαλύτερες ηλικίες, συχνά αναγκάζονται να το κρύβουν ακριβώς επειδή το στίγμα που φέρει η λέξει «παρθένος» δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
Πολλές φορές μάλιστα, τα άτομα στα οποία το αποκαλύπτουν μπορεί να τους πουν να καταφύγουν στο αγοραίο σεξ για να «ξεμπερδεύουν» ή ότι είναι κάτι πολύ απλό και «όλοι το κάνουν».
Αυτό όμως τους κάνει να αισθάνονται ακόμα χειρότερα. Μπαίνουν λοιπόν στη διαδικασία να ντρέπονται και να αισθάνονται άσχημα για κάτι που σίγουρα δε θα έπρεπε να έχει τόσο βάρος. Παράλληλα, οδηγούνται στην αποσιώπησή του ακόμα και από τους πιο στενούς τους ανθρώπους αλλά και από τους συντρόφους τους στους οποίους τρέμουν να το αποκαλύψουν από φόβο μήπως τους κοροϊδέψουν ή και τους εγκαταλείψουν ακόμα.
Επίσης πολλές φορές λένε ψέματα στην παρέα τους όταν η κουβέντα έρχεται στο σεξ προσποιούμενοι τους «έμπειρους» ή προσπαθώντας να αλλάξουν θέμα συζήτησης.
Όλα αυτά όμως τους κάνουν να βρίσκονται σε μια συνεχή αμηχανία και ενίοτε φόβο μήπως το μυστικό τους αποκαλυφθεί και γίνουν το αντικείμενο σχολιασμού για κάτι τόσο δικό τους.
Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε
Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να πούμε ότι το να είναι κάποιος «παρθένος» σε μεγαλύτερη ηλικία από μόνο του δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή ή κάποιου είδους «αναπηρία». Όπως όλοι έτσι κι εσείς, μπορείτε να κάνετε απολύτως ό,τι θέλετε με το σώμα σας και αυτή είναι η απάντηση που μπορείτε να δίνετε, αν θεωρείτε ότι πρέπει να απαντήσετε στον οποιονδήποτε γι’ αυτό το ζήτημα.
Αν ωστόσο η αποχή από το σεξ οφείλεται σε κάποια αιτία που χρήζει διερεύνησης και πιθανώς επηρεάζει και άλλους τομείς της ζωής μας και ίσως μας καθιστά ακόμα και μη λειτουργικούς σε κάποιες περιπτώσεις, καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο ή ψυχίατρο).
Επίσης, αν έχουμε υποστεί «αστεία», πειράγματα ή και χλευασμό επειδή δεν έχουμε κάνει σεξ ή αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ό,τι βιώνουμε, ο ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Κι αυτό επειδή θα μας οδηγήσει στο να καταλάβουμε για ποιον λόγο έχουμε ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και είτε να κάνουμε βήματα για να τον αλλάξουμε αν τελικά αυτό είναι που επιθυμούμε (αν π.χ. ο λόγος είναι ότι έχουμε κοινωνική φοβία η οποία έχει μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να μας βοηθήσει να την ξεπεράσουμε και ως εκ τούτου να τολμήσουμε περισσότερα και στην προσωπική μας ζωή κοκ) είτε να υπερασπιστούμε την επιλογή μας χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει συνεχώς να απολογούμαστε γι’ αυτήν.