forakt-6669379-1
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο
Έχει συμβεί ίσως σε όλους μας. Να ζηλεύουμε τον σύντροφό μας για τις προηγούμενες σχέσεις του και να αισθανόμαστε ανασφάλεια για το ερωτικό του παρελθόν. Ωστόσο κάποια άτομα μπαίνουν σε μια φάση διαρκούς και επίμονης ζήλειας . Αναμοχλεύουν διαρκώς το παρελθόν τους συντρόφου τους. Κάνουν συνεχώς ερωτήσεις για πρώην συντρόφους συχνά ζητώντας και λεπτομέρειες για τη σχέση, αναζητήσεις στα social media για να δουν πώς ήταν οι πρώην και καταλήγουμε να συγκρίνουν τον εαυτό τους μαζί τους, σκεφτόμενοι συνεχώς ότι αν επιστρέψει κάποιος άνθρωπος από το παρελθόν, ο σύντροφός θα τους εγκαταλείψει…
Όλα αυτά όμως αναπόφευκτα γίνονται τροχοπέδη στη σχέση μας και μας εμποδίζουν να τη χαρούμε.
Γιατί όμως βλέπουμε αυτό το παρελθόν σαν απειλή και πώς μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο αυτά τα συναισθήματα;

Γιατί νιώθουμε έτσι;
Ένας λόγος είναι επειδή είμαστε ανασφαλείς. Η ανασφάλεια μπορεί να έχει εγκατασταθεί μέσα μας για διάφορους λόγους (είτε από προηγούμενες σχέσεις μας είτε επειδή ο σύντροφός μας μιλάει πολύ για πρώην, είτε από βιώματα της παιδικής μας ηλικίας κ.λπ.). Όσο πιο ανασφαλείς νιώθουμε, τόσο μικρότερη είναι η αυτοεκτίμησή μας και τόσο περισσότερο βλέπουμε παντού απειλές.
Επίσης, το ότι ζούμε στην εποχή των social media δεν βοηθάει καθόλου καθώς είναι πλέον πανεύκολο να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας αφού έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες όπως πώς έμοιαζαν οι πρώην, τι δουλειά έκαναν κ.λπ. Αυτό όμως μας βάζει σε μία κατάσταση σύγκρισης. Σκεφτόμαστε π.χ. ότι δεν είμαστε το ίδιο εντυπωσιακοί, ενδιαφέροντες, όμορφοι κ.λπ. και άρα είναι απλά θέμα χρόνου ο σύντροφός μας να μας βαρεθεί. Και φυσικά αυτό πυροδοτεί ακόμα περισσότερο την ανασφάλειά μας.
Τέλος, μεγάλο ρόλο παίζει και η ανοχή που έχουμε στη ματαίωση και την απόρριψη. Ένας άνθρωπος που αποδέχεται ότι κομμάτι μιας σχέσης μπορεί να είναι και τα παραπάνω, μπορεί και να διαχειριστεί καλύτερα συναισθήματα όπως η ζήλια και να μη βάζει τον εαυτό του σε ανώφελες σκέψεις.
Ωστόσο κάποιος που δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη, η ιδέα της και μόνο μπορεί να δημιουργήσει τσουνάμι αναδρομικής ζήλιας οδηγώντας όμως τελικά, σχεδόν νομοτελειακά, στη διάλυση της σχέσης.

Μπορούμε να το σταματήσουμε;
Η οριοθέτηση αυτών των συναισθημάτων δεν είναι εύκολη. Ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε και μόνοι μας, όπως:
Να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα θετικά μας στοιχεία και όσα μας κάνουν μοναδικούς. Εξάλλου κι ο σύντροφός μας διάλεξε να είναι μαζί μας, επομένως θα τα βλέπει. Το θέμα είναι να τα δούμε κι εμείς.

Να θυμόμαστε ότι το ποιοι είμαστε δεν ορίζεται από τον σύντροφό μας, πόσο μάλλον από πρώην συντρόφους του! Όλοι έχουμε τη δική μας αξία και αυτή πρέπει να ορίζεται με κριτήρια που έχουν ουσιαστικό νόημα και μας πηγαίνουν μπροστά αντί να μας πισωγυρίζουν.

Αντισταθείτε στο ψάξιμο. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ειδικά όταν η απάντηση στην περιέργειά σας είναι μερικά μόνο κλικ μακριά, αλλά σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να σας κάνει να υποφέρετε χωρίς λόγο.

Προσπαθείτε να συνεφέρετε τον εαυτό σας κάθε φορά που οι σκέψεις σας ξεφεύγουν. Όποτε μία παράλογη σκέψη, πάει να κυριαρχήσει, πείστε τον εαυτό σας να σταματήσει. Κάντε κάποια άλλη δραστηριότητα, βάλτε μουσική, βγείτε μία βόλτα, αντικαταστήστε την ακραία σκέψη με μια πιο λογική.

Επιδιώξτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας. Μια εκδρομή, ένα ωραίο γεύμα, μια βόλτα με το ποδήλατο, ένα κοινό χόμπυ θα σας φέρουν πιο κοντά και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. Μπορείτε ακόμα και να μιλήσετε για αυτά σας τα συναισθήματα. Με τη συζήτηση ίσως καταφέρετε να τα καθησυχάσετε.

Βρείτε μια δραστηριότητα που σας χαλαρώνει. Γυμναστική, διαλογισμός, χορός οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του συναισθήματός σας θα σας φανεί πολύ χρήσιμο αν έχετε τάση να νιώθετε έτσι για το παρελθόν του συντρόφου σας.

Στις περιπτώσεις που η ζήλεια είναι επίμονη σοβαρή και διαρκής , επηρεάζει σημαντικά διάφορες πτυχές της ζωής μας μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα μιας υποβόσκουσας ψυχικής διαταραχής όπως αγχώδης διαταραχή, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη , ψύχωση, διαταραχή προσωπικότητας κλπ. Είναι αναγκαίο να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας .

Copy link
Powered by Social Snap