Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 34 γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση στις αλλεργίες εντόπισαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα ανοίξει το δρόμο για νέες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», εντόπισαν τα γονίδια συγκρίνοντας το γενετικό υλικό συμπατριωτών τους με ισχυρή κληρονομικότητα για άσθμα με εκείνο υγιών ατόμων.
Έτσι διαπίστωσαν ότι το κύριο αντίσωμα που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις, η ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), ελέγχεται από 34 διαφορετικά γονίδια.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ουϊλιαμ Κούκσον, καθηγητής Γονιδιωματικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου (ICL), η όλη έρευνα εστιάσθηκε στα γονίδια που απενεργοποιούνται από μία περιβαλλοντικώς προκαλούμενη διεργασία η οποία λέγεται μεθυλίωση.
Κατά το πρώτο στάδιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα λευκά αιμοσφαίρια των εθελοντών τους για να συγκρίνουν την ποσότητα της IgE με τα γονίδια αυτά.
Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν ισχυρές συσχετίσεις ανάμεσα στην IgE και τα χαμηλά ποσοστά μεθυλίωσης σε 34 από τα γονίδια.
Στη συνέχεια, εξέτασαν τα συγκεκριμένα γονίδια στους πάσχοντες από άσθμα, διαπιστώνοντας πως σε όσους είχαν υψηλότερα επίπεδα της IgE, τα συγκεκριμένα γονίδια ήταν πιο ενεργά.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να τεθεί υπό έλεγχο το αλλεργικό άσθμα και άλλες αλλεργίες με την επινόηση φαρμάκων που θα ενεργοποιούν εκ νέου κάποιο ή κάποια από τα 34 γονίδια και έτσι θα ελαττώνουν την IgE.
Πως προκαλούνται
Οι αλλεργίες προκαλούνται από την υπερευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο αντιδρά έντονα όταν εκτίθεται σε ουσίες του περιβάλλοντος οι οποίες φυσιολογικά δεν είναι επικίνδυνες. Οι ουσίες αυτές λέγονται αλλεργιογόνα.
Η αλλεργία δεν εκδηλώνεται με την πρώτη επαφή με το υπαίτιο αλλεργιογόνο, αλλά με τις επόμενες επαφές.
Και αυτό, διότι την πρώτη φορά θα πρέπει ο οργανισμός να αναγνωρίσει το αλλεργιογόνο, να το «απομνημονεύσει» επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και να ενεργοποιήσει την παραγωγή αντισωμάτων που θα του επιτεθούν για να το εξολοθρεύσουν όταν ξαναβρεθεί στο δρόμο του.
Τα αντισώματα αυτά είναι οι ανοσοσφαιρίνες (εν συντομία Ig), που παράγονται από τον οργανισμό με μοναδικό στόχο να αναγνωρίζουν τους εισβολείς και να τους καταστρέφουν.
Στο σώμα μας υπάρχουν πέντε κατηγορίες ανοσοσφαιρινών, κάθε μία εκ των οποίων έχει διαφορετική κατασκευή και λειτουργία. Για τις αλλεργίες υπεύθυνη είναι η IgE.
Οι ανοσοσφαιρίνες ανιχνεύονται στο αίμα με ειδικές εξετάσεις.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα