Είναι η τέλεια είδηση για τους ανασφαλείς του πλανήτη: νευροεπιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα άνοιξαν τον δρόμο για μία εξέταση που θα αποδεικνύει αν κάποιος είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένος.
Αυτό το πέτυχαν με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), οι οποίες έδειξαν πως η δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλάζει αναλόγως με το αν κάποιος είναι ερωτευμένος, αν του έχει περάσει ο έρωτας και αν δεν τον έχει νιώσει ποτέ.
Η έρευνά τους, που πραγματοποιήθηκε σε 100 άντρες και γυναίκες, αποκαλύπτει ότι η αγάπη επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο καμιά δεκαριά διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία εκκρίνουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών που μεταφέρειμηνύματα από την μία περιοχή στην άλλη.
Με βάση αυτά τα ευρήματα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιούν την fMRI για να αποκαλύπτουν τι πραγματικά νιώθει ένας άνθρωπος.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience» όπου δημοσιεύουν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους, στη μελέτη τους συμμετείχαν 34 εθελοντές που ήσαν βαθιά ερωτευμένα, 34 άλλοι που είχαν χωρίσει πρόσφατα διότι δεν ένιωθαν πια ερωτευμένοι, και 32 εθελοντές οι οποίοι δήλωσαν πως ουδέποτε είχαν νιώσει ερωτευμένοι.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στους ερωτευμένους εθελοντές πιο δραστήρια ήταν η αριστερή ραχιαία μοίρα του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου, ενώ σε όσους είχαν ξεπεράσει τον έρωτα πιο ενεργός ήταν ο κερκοφόρος πυρήνας του εγκεφάλου.
Υπήρχαν επίσης διαφοροποιήσεις σε πολλά άλλα τμήματα του εγκεφάλου που παίζουν ρόλο στην επιβράβευση, τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την παρακίνηση και την κοινωνική νοημοσύνη, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σιάσου Ζανγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας της Κίνας.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να δημιουργήσουν τον τελικό «χάρτη της αγάπης» που θα αποκαλύπτει ποιο τμήμα του εγκεφάλου ενεργοποιείται στα διάφορα στάδια του έρωτα και της αγάπης.
Η έρευνα αυτή, λένε, θα καταστήσει τελικά εφικτή την επιβεβαίωση ή κατάρριψη της αγάπης με μια απλή εξέταση εγκεφάλου – ένα επίτευγμα που μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητο για δικαστικές διαμάχες που αφορούν διαζύγια ή για ποινικές δίκες που αφορούν εγκλήματα πάθους.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα