Μπορεί οι έφηβοι κάποιες φορές να φαντάζουν αγρίμια αναγκάζοντας συχνά τους γονείς τους να σηκώσουν τα χέρια ψηλά όμως μία ακόμα έρευνα δείχνει πώς η παρέμβαση των τελευταίων μπορεί να τα σώσει από πολλά δεινά.
Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έδειξε ότι οι γονείς μπορούν να μειώσουν κατά πολύ την πιθανότητα το παιδί τους να κάνει χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) εφόσον εδραιώσουν μία ανοιχτή και υγιή σχέση μαζί τους. Μια τέτοια σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών φαίνεται μάλιστα πώς μπορεί να εξουδετερώσει ακόμα και τις ισχυρές «πιέσεις» που μπορεί να δέχεται ένα παιδί από τις παρέες, τους συμμαθητές του κ.λπ. και που θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε τέτοιες συνήθειες. Φυσικά όμως, η προσπάθεια των γονιών για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να ξεκινήσει πολύ πριν τα παιδιά μπουν στην εφηβεία.
Οι ειδικοί συμπεριέλαβαν στην έρευνά τους περίπου 675 παιδιά και τους γονείς τους παρατηρώντας διάφορες εκφάνσεις της σχέσης τους. Οι ερευνητές «εξέτασαν» τα παιδιά όταν πήγαιναν Ε’ Δημοτικού και μετά ξανά στην Α’ Γυμνασίου καθώς, όσο υπερβολικό και αν ακούγεται αυτό το ηλικιακό εύρος είναι συχνά το σημείο αφετηρίας προβλημάτων με ουσίες. Επίσης αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία οι γονείς μπορεί να πιαστούν εξαπίνης από τη συμπεριφορά των παιδιών αν η σχέση τους δεν έχει γερές βάσεις.
«Οι γονείς που δεν έχουν επενδύσει χρόνο για να χτίσουν μια σχέση με σεβασμό και επικοινωνία από νωρίς με τα παιδιά τους μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις όταν αυτά μπουν στην εφηβεία» τονίζουν οι ερευνητές. «Η προεφηβεία και η πρώιμη εφηβεία δεν είναι απαραίτητο να εξελιχτούν σε «επικίνδυνες» περιόδους. Αρκεί οι γονείς να δράσουν έγκαιρα.»
Ένα επιπλέον εύρημα των ειδικών ήταν ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενωμένοι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα να αναζητήσουν από κοινού βοήθεια από κάποιον ειδικό.
https://psychcentral.com/news/2015/12/11/parents-wield-significant-power-to-prevent-teen-substance-abuse/96084.html
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου