Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Το παιδί σας, όπως τα περισσότερα παιδιά σήμερα, έχει ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα. Μόλις επιστρέφει από το σχολείο, τρώει και στη συνέχεια κάθεται να διαβάσει, μετά πάει στα αγγλικά ενώ τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχει τον περνά μπροστά στην τηλεόραση. Σκέφτεστε να παροτρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τον αθλητισμό;

Τα οφέλη από την ενασχόληση του παιδιού με τον αθλητισμό είναι πολλαπλά στο σωματικό και ψυχολογικό τομέα. Ο αθλητισμός επιδρά θετικά στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, συντελεί στην αποδοτικότερη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, στη βελτίωση της μυϊκής διάπλασης, στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Από ψυχολογική άποψη, ο αθλητισμός συντελεί στην κοινωνικοποίησή του, ενισχύει την αυτοεκτίμηση, βοηθά το παιδί να αποκτήσει αυτοέλεγχο και το μαθαίνει να βάζει στόχους. Στον αθλητισμό το παιδί υπακούει σε κανόνες και συνεργάζεται. Μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του και συνειδητοποιεί τις δυνάμεις του.

Τι πρέπει να κάνετε

# Να είσαστε πολύ προσεκτική με την επιλογή του αθλήματος, να μη βιάζεστε και να μην κατευθύνετε το παιδί με γνώμονα αποκλειστικά τις επιθυμίες σας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του ίδιου.

# Να ενταχθεί η άθληση στο πρόγραμμά του, ώστε να γίνει τρόπος ζωής και όχι κάτι που θα γίνεται κατ’εξαίρεση. Η συνήθεια αυτή θα αποδείξει τη χρησιμότητά της ιδιαίτερα στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή του.

# Σε κάθε περίπτωση, προτού ξεκινήσει το παιδί να αθλείται, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί κάποιος προληπτικός ιατρικός έλεγχος, ακόμα κι αν η άσκηση γίνεται περιστασιακά.

# Καλό είναι να μην αναζητήσετε κάποιο γνωστό γιατρό για να σας γράψει τυπικά μια βεβαίωση για άθληση, χωρίς να εξετάσει πλήρως το παιδί σας.

Copy link
Powered by Social Snap