Εκτύπωση άρθρου

 

 

“Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών και 2 μηνών. Μόλις ξεκίνησε 2η χρονιά στον παιδικό σταθμό, σε τμήμα προνηπίων….

Την προηγούμενη χρονιά σε τμήμα 10 παιδιών υπήρχαν 3 αγοράκια. Φέτος πάλι σε τμήμα 10 παιδιών δεν υπάρχει κανένα αγοράκι, είναι όλα κορίτσια και μάλλον θα έρθει 1 αγοράκι μέσα στον επόμενο μήνα. Πόσο σοβαρό είναι το γεγονός ότι είναι το μόνο αγοράκι στην τάξη σε μια δραστηριότητα καθημερινή όπως το σχολείο;

Απαντάει η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας 

Η φοίτηση του παιδιού στο παιδικό σταθμό είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τη ζωή του γιατί εκτός του ότι αποκτά την εμπειρία της απομάκρυνσης από την οικογένειά του, μαθαίνει να μην είναι διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η μέρα του αποκτά ενδιαφέρον. Το παιδί συναναστρέφεται άλλα παιδάκια ,μαθαίνει να μοιράζεται αλλά αποκτά και τους πρώτους φίλους. Σε αυτή τη διαδικασία είναι καλό να υπάρχουν παιδάκια του ίδιου φύλου με τα οποία να μπορεί να παίξει.

Το να υπάρχει ένα ή κανένα παιδί του φύλου του ασφαλώς λειτουργεί περιοριστικά προς το παιδί γιατί για μια ολόκληρη σχολική χρονιά δεν θα έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να αποκτήσει ένα φίλο, ένα σύμμαχο στο παιχνίδι και η μόνη αναφορά του θα είναι τα κορίτσια. Νομίζω ότι είναι άδικο για ένα παιδάκι αγόρι ή κορίτσι να του στερούμε άθελά μας τη δυνατότητα να πλησιάσει και να γνωρίσει κάποια παιδιά του φύλου του.

Copy link
Powered by Social Snap