Εκτύπωση άρθρου

 

 

“Έχω ένα αγοράκι 19 μηνών. Ο προβληματισμός μου είναι αναφορικά με το ότι στο σπίτι όπου ζούμε δεν έχω παιδικό δωμάτιο και ακόμα τον έχω στον κρεβατάκι του στο δικό μας δωμάτιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι για να τον κοιμίσω το βράδυ τον βάζω αρχικά στο δικό μας κρεβάτι και όταν αποκοιμηθεί στο δικό του. Όμως ο μικρός πονηρούλης ξυπνάει και στέκεται όρθιος στο κρεβατάκι του και εγώ προσπαθώ να τον κοιμίσω πάλι από την αρχή. Το κάνει αρκετές φορές μέσα στο βράδυ και πολλές φορές απλά επειδή κουράζομαι πολύ τον αφήνω ανάμεσά μας. Γενικά είναι αναστατωμένος τις τελευταίες μέρες. Πετάει πράγματα, φαγητά και κλαίει σπαρακτικά όποτε τον αφήνω στο πάρκο του ή στο κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όλο μαμά και μαμά. Είναι μέγα λάθος να τον έχουμε στο δωμάτιό μας; Αυτό με ανησυχεί. Να τον βγάλω στο σαλόνι μέχρι να μετακομίσω σε άλλο σπίτι; Οι εκρήξεις θυμού δείχνουν κάτι κακό, ότι κάνουμε κάτι λάθος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας”.

Απαντάει η ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος – Συγγραφέας κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου

Αγαπητή φίλη θα ήταν καλύτερο ο μικρός σας να έχει το δωμάτιό του και γενικά το δικό του χώρο, όμως εφόσον δεν υπάρχει χώρος στο σπίτι σας, βρείτε κάποιον τρόπο να αισθανθεί ότι έχει το χώρο του π.χ. να υπάρξει κάποιο διαχωριστικό στο δωμάτιό σας ή να του φτιάξετε μια γωνία στο σαλόνι ή να κοιμάστε εσείς οι γονείς εκεί και να διαμορφώσετε το δωμάτιο σας ώστε να το χρησιμοποιεί ο γιος σας.

Αυτό θα βοηθήσει γιατί θα μπορέσετε να τον βοηθήσετε να αποκτήσει σταθερές συνήθειες ύπνου κάτι που σήμερα δεν έχει γίνει. Να αποκτήσει το παιδί την τελετουργία του ύπνου που χρειάζεται. Επίσης να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, να είστε ήρεμη και να ασχολείστε μαζί του χωρίς άγχος ή ένταση. Να έχετε υπόψη ότι τα συναισθήματα σας γίνονται αντιληπτά από το παιδί και συμπεριφέρεται ανάλογα.

Copy link
Powered by Social Snap