Εκτύπωση άρθρου

 

 

Είναι φυσιολογικό το 3,5 χρονών αγοράκι μου να φοβάται το παραμικρό; Το σκοτάδι, τα έντομα, την ηλεκτρική σκούπα ακόμα και τη λεκάνη της τουαλέτας; Είναι αγόρι και θα προτιμούσα να είναι πιο γενναίος… Πώς να τον βοηθήσω να ξεπεράσει τις φοβίες του;

Απάντηση : Α. Καππάτου

Όλα τα παιδιά αναπτύσσουν διάφορους φόβους ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξής τους και σταδιακά τους ξεπερνούν . Στην ηλικία του γιού σας φοβούνται τα ζώα, τα έντομα, τους δυνατούς θορύβους, να μένουν μόνα τους, το μπάνιο , τα τέρατα, κλπ. Φυσικά υπάρχουν διαφορές ως προς το βαθμό που βιώνουν τους φόβους τους αλλά και πως τους εκφράζουν.

Η στάση σας είναι καθοριστική γιατί αποτελείτε μοντέλο μίμησης για το παιδί σας. . Αν δείχνετε άγχος, φόβο, ανασφάλεια, υπερπροστασία είναι βέβαιο ότι επηρεάζεται.. Όταν φοβάται να το καθησυχάζετε ήρεμα και να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει σταδιακά κάθε φόβο του πχ αφήστε τον να ακουμπήσει την ηλεκτρική σκούπα ,αφού του εξηγήσετε , προτρέψτε το να την αναβοσβήσει κάποιες φορές . Το ίδιο και με το σκοτάδι και τα άλλα.

Παράλληλα να του δίνετε πρωτοβουλίες, να το ενθαρρύνετε , να μην είστε υπερπροστατευτική μαζί του και να υπάρχει κλίμα ηρεμίας στην οικογένειά σας.

Copy link
Powered by Social Snap