ab39a5e5d263b89b5e3862eab015fcaf
Εκτύπωση άρθρου


Η ακμή είναι η πιο συχνή νόσος που παρουσιάζεται στο 85% των παιδιών της εφηβικής ηλικίας. Σε κάποιους εφήβους εκδηλώνεται ήπια και σποραδικά, σε άλλους πολύ έντονα και συχνά, για λίγο ή περισσότερο καιρό. Η ακμή παρουσιάζεται στα κορίτσια περίπου στα δεκατέσσερα έως δεκαεπτά χρόνια και στα αγόρια στα δεκαέξι έως δεκαεννιά, θεωρείται δε νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα. Συνδέεται με διάφορους παράγοντες, γενετικούς, ορμονικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς. Συνήθως υποχωρεί μέχρι τα είκοσι πέντε χρόνια.
Καθώς η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος για τα παιδιά, η εκδήλωση της ακμής μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Αυτή την εποχή αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεται ο έφηβος και ολόκληρο το σώμα του. Αναζητά την ταυτότητά του στον καθρέφτη, στις συντροφιές, στα βιβλία, στη μουσική, στα πρόσωπα των συμμαθητών του, στο βλέμμα σας. Και σαν να μην έφτανε που δεν του αρέσει σχεδόν τίποτε στο σώμα και στην προσωπικότητά του, έχει από πάνω και τα «σπυράκια».
Το πρόβλημα της ακμής απαιτεί υπομονή, τόσο από την πλευρά σας όσο και από την πλευρά των εφήβων. Χρειάζεται επίσης ιατρική φροντίδα και όχι διάφορα γιατροσόφια.

Tι μπορείτε να κάνετε
Eνημερωθείτε από τον παιδίατρό σας ή τον δερματολόγο για το πρόβλημα της ακμής.
Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τα αίτια και τη θεραπεία της. Όσο περισσότερα γνωρίζει για το πρόβλημα, τόσο καλύτερα θα νιώθει και ψυχολογικά.
Όσο ανούσιο κι αν φαίνεται το πρόβλημα στους μεγάλους, οι έφηβοι δίνουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην ακμή, γιατί εξαιτίας της αισθάνονται ότι βιώνουν κοινωνική απομόνωση και απόρριψη, ειδικά αν το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Δείξτε κατανόηση στα ξεσπάσματα του εφήβου, γιατί η εκδήλωση της ακμής μπορεί να επιδεινώσει μια σειρά από άλλα προβλήματα που ίσως έχει.
Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι ευθύνονται εκείνοι για το πρόβλημά τους. Βοηθήστε τους, λοιπόν, να κατανοήσουν ότι δεν φέρουν καμιά ευθύνη.
Aν το πρόβλημα είναι έντονο ή ο έφηβος δυσφορεί, αναζη- τήστε τη βοήθεια παιδοδερματολόγου. Το 75% των εφήβων με ακμή, δυστυχώς, αναζητά βοήθεια μετά τον πρώτο χρόνο. Mην επιτρέπετε στο παιδί να πειραματίζεται με ό,τι ακούει στις παρέες του σαν θαυματουργό γιατρικό για την καταπολέμηση της ακμής.
Υπενθυμίζετε με διακριτικότητα στον έφηβο ότι οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού. Μερικοί έφηβοι διακό- πτουν τη θεραπεία με δική τους πρωτοβουλία, επειδή απελπίστηκαν ή επειδή άκουσαν από συμμαθητές ή φίλους ότι το τάδε φάρμακο δεν κάνει τίποτε.
Aν η ακμή είναι πολύ έντονη και ο έφηβος προβληματίζεται, προσπαθήστε να του προτείνετε άλλες κοινωνικές διεξόδους, ώστε να μην κλειστεί στον εαυτό του.

Μη χάνετε χρόνο
Δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε την ακμή. Εκείνο όμως που μπορείτε να προλάβετε είναι τα σημάδια. Aν λοιπόν είστε ενημερωμένοι για την ακμή που θα εμφανιστεί κάποια στιγμή στο πρόσωπο του παιδιού σας και απευθυνθείτε εγκαίρως σε ειδικό, θα αποφύγετε από την πρώτη στιγμή όσα μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα και να προκαλέσουν σημάδια για παράδειγμα, το «σκάλισμα» ή το «ζούπηγμα» των κύστεων.

Από το βιβλίο μου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!».

Copy link
Powered by Social Snap