Εκτύπωση άρθρου

 

 

 

Η κόρη μου είναι 2,5 χρονών και κάθε φορά που πρόκειται να βγούμε έξω με τον σύζυγό μου, και μένει με την γιαγιά κλαίει σπαρακτικά ή κάθεται μπροστά στην πόρτα και δεν μας αφήνει να φύγουμε παρόλο που τις εξηγώ ότι θα ξαναγυρίσουμε σύντομα. Εγώ όμως στεναχωριέμαι και νιώθω άγχος όταν χρειάζεται να βγούμε έξω. Πως μπορώ να τη βοηθήσω;

Απάντηση : Α. Καππάτου

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά παρουσιάζουν άγχος όταν πρόκειται να αποχωριστούν τους γονείς τους το οποίο είναι φυσιολογικό και σταδιακά μέχρι τα 4-5 χρόνια έχει ξεπεραστεί. Οι αντιδράσεις του παιδιού γίνονται πιο δραματικές όταν η μητέρα είναι υπερπροστατευτική, αγχώδης και προσκολλημένη πάνω του.

Ενημερώνετε με ηρεμία το παιδί για την απουσία σας και διαβεβαιώνετε το για την επιστροφή σας . Τα μικρά παιδιά αφουγκράζονται το πώς νιώθουμε από το ύφος και τις κινήσεις μας και ανάλογα αντιδρούν . Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δείχνετε σίγουρη , ασφαλής και αποφασιστική κατά τον αποχωρισμό . Αρχικά αφήνετε το παιδί για μικρά διαστήματα πχ. 10-15 λεπτά και σταδιακά αυξάνετε το χρόνο της απουσίας σας αφού το έχετε ενημερώσει μέχρι να μπορέσει να προσαρμοστεί .

Copy link
Powered by Social Snap