Οι μικρές καθημερινές πράξεις ευγένειας, όπως π.χ. να πούμε “καλημέρα” ή “ευχαριστώ” στην ταμία του σούπερ μάρκετ μπορούν να μας αποφορτίσουν από το στρες έστω και πρόσκαιρα. Γι’ αυτό οι ειδικοί μας παρακινούν να μην τις παραλείπουμε καθώς όπως ανακάλυψαν είναι μεταδοτικές, πράγμα που σημαίνει πώς κάνουν μεγαλύτερο καλό απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύουμε.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έκαναν το εξής πείραμα: κράταγαν την πόρτα σε ανυποψίαστα άτομα. Κάποιες φορές την κράταγαν κοιτάζοντάς τους και χαμογελώντας ενώ άλλες χωρίς να κάνουν τίποτε άλλο. Στη συνέχεια άφηναν να τους πέσει ένα στυλό “κατά λάθος” για να δουν αν το άτομο για το οποίο είχαν κρατήσει την πόρτα, θα ανταπέδιδε την ευγένεια.
Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι το 50% των ατόμων έδειχνε ευγνωμοσύνη για αυτή τους την πράξη (κάνοντάς τους νεύμα, λέγοντας “ευχαριστώ” κ.λπ.). Το ποσοστό αυτό όμως εκτινασσόταν στο 84% όταν οι ερευνητές κρατούσαν την πόρτα και παράλληλα κοιτούσαν τον άλλον και του χαμογελούσαν!
Επίσης από τους ανυποψίαστους συμμετέχοντες μόνο το 19% σήκωσαν το στυλό των ερευνητών όταν αυτοί απλώς τους κράταγαν την πόρτα. Όταν όμως το έκαναν κοιτάζοντάς τους και χαμογελώντας το ποσοστό ανέβαινε κατά πολύ φτάνοντας το 64%!
“Αυτές οι μικρές πράξεις καλοσύνης έχουν υπολογίσιμη επιρροή στη συμπεριφορά μας, εμπνέοντας μας να τις ανταποδίδουμε” είπε ο καθηγητής Antonio Damasio, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.” Όμως δεν είναι μόνο ο δέκτης αυτής της πράξης που “κερδίζει” κάτι. Κερδίζει και αυτός που προβαίνει σε αυτήν. Όταν είσαι ευγενικός με κάποιον άνθρωπο, όπως και όταν κάνεις ένα δώρο, στην ουσία ανταμοίβεις τον εαυτό σου καθώς αυτές οι μικρές “προσφορές” μας ανακουφίζουν από το στρες πράγμα φυσικά καλό για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.”
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Frontiers in Psychology.
https://www.spring.org.uk/2015/12/how-often-being-polite-pays-off-psych-study-reveals.php
Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου