Εκτύπωση άρθρου

 

 

Ο 2,5 χρονών γιος μου κολλάει κατά καιρούς με διάφορα αντικείμενα- πότε ένα μπαλάκι, πότε ένα αυτοκινητάκι πότε ένα λούτρινο σκυλάκι- τα οποία θέλει να έχει πάντα μαζί του, όπου κι αν πηγαίνουμε. Να τον αφήνω να τα παίρνει μαζί; Είναι φυσιολογική αυτή η «εξάρτηση»;

Απάντηση : Α. Καππάτου

Τα παιδιά από νωρίς ανακαλύπτουν ότι    κάποια παιχνιδάκια που τους προσφέρουν οι γονείς, κυρίως για να έχουν παρέα στον ύπνο τους τα βοηθούν για να χαλαρώσουν , για να νανουρίζονται  και τους δημιουργείται ασφάλεια. Συχνά προσκολλώνται σε αυτά και τα κουβαλάνε μέσα στο σπίτι αλλά  και εκτός.  Κρατώντας το αγαπημένο του παιχνίδι, το παιδί καταφέρνει να αντιμετωπίζει  φόβους ή ανησυχίες ή να διαχειρίζεται γεγονότα που του προκαλούν συναισθηματική φόρτιση όπως ο  ερχομός νέου αδελφού, ή η έναρξη του παιδικού σταθμού ή οι εντάσεις μεταξύ των γονιών ….

Αν, μάλιστα, το παιδί μεγαλώνει σε ένα αγχώδες ή υπερπροστατευτικό περιβάλλον  , τότε το παιχνίδι αυτό αποτελεί την αγαπημένη του παρέα .  Δεν υπάρχει λόγος να το απαγορεύσετε στο παιδί . Ασχοληθείτε μαζί του συστηματικά και οι δυο γονείς , διασφαλίστε συνθήκες ηρεμίας στο σπίτι , δίνετε πρωτοβουλίες και να το φέρνετε σε επαφή με άλλα παιδάκια. Σταδιακά δεν θα το έχει ανάγκη .

 

Copy link
Powered by Social Snap