Εκτύπωση άρθρου

 

 

 

Ο 3 χρονών κορούλα μου θέλει να βλέπει κάθε μέρα το ίδιο DVD και να της διαβάζουμε κάθε βράδυ το ίδιο παραμύθι. Είναι φυσιολογικό να κολλάει έτσι; Πως μπορώ να την κάνω να είναι πιο δεκτική στις αλλαγές;

 Απάντηση : Α. Καππάτου

Αυτή είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά πολλών 3χρονων παιδιών που σταδιακά εγκαταλείπεται. Συμβαίνει είτε επειδή τα παιδιά έχουν ανακαλύψει ότι με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες χαλαρώνουν , ή αντιμετωπίζουν φόβους ή ανασφάλειές . Με την επανάληψη κατανοούν καλύτερα ερεθίσματα που τα εντυπωσιάζουν.

Μη δυσανασχετείτε με το παιδί . Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε σταδιακά κι άλλες δραστηριότητες στο καθημερινό της πρόγραμμα , χωρίς ωστόσο να εξαφανίσετε ή να απαγορεύσετε τις ήδη υπάρχουσες. Σε περίπτωση που αντιδρά έντονα, ασχοληθείτε μόνη σας με τη καινούρια δραστηριότητα και δώστε της χρόνο. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά θα μιμηθούν τους γονείς όταν παρατηρήσουν ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά ευχάριστο.

Επιβραβεύστε την κάθε φορά που είναι δεκτική στις αλλαγές. Δημιουργείστε τις προϋποθέσεις ώστε να έχει περισσότερες επαφές με συνομηλίκους . Αν η συμπεριφορά αυτή επεκτείνεται απευθυνθείτε σε ειδικό.

Copy link
Powered by Social Snap