Εκτύπωση άρθρου

 

 

Ο 6,5 γιός μου από τότε που ξεκίνησε την πρώτη δημοτικού έχει επεισόδια νυχτερινής ενούρησης. Τι πρέπει να κάνω για να τον βοηθήσω;

 Απάντηση : Α. Καππάτου

Αρχικά συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας ώστε να αποκλειστεί κάτι οργανικό . Κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν  ενούρηση ενώ είχαν κατακτήσει τον έλεγχο σφιγκτήρων τουλάχιστον για ένα χρόνο πριν . Αυτό αποκαλείται δευτεροπαθής ενούρηση . Εμφανίζεται συνήθως γύρω στα 5-8 χρόνια του παιδιού έπειτα από κάποιο πιεστικό γεγονός όπως την έναρξη του σχολείου , , νέο μωρό στην οικογένεια,  διαζύγιο των γονιών κα. 

Αναλογιστείτε αν συνέβη κάτι σημαντικό στην οικογένειά σας το προηγούμενο διάστημα και διερευνείστε τους λόγους που αγχώνεται με το σχολείο. Αποφεύγετε να του κάνετε παρατηρήσεις ή να δείχνετε δυσφορία όταν ξυπνά  βρεγμένος.  Συμφωνείστε μαζί του μια ώρα πριν την κατάκλιση να πίνει το γάλα του ή άλλα υγρά και δοκιμάστε να τον ξυπνάτε μια φορά μέσα στη νύκτα . Να κρατάτε σημειώσεις για τις μέρες που ξυπνά βρεγμένος . Δίνετέ του πρωτοβουλίες και ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του. Αν αυτό δεν ξεπεραστεί σε εύλογο διάστημα απευθυνθείτε σε ψυχολόγο.

 

Copy link
Powered by Social Snap