Εκτύπωση άρθρου

 

 

 

Ο 2,5 ετών γιος μου έχει αρχίσει και χτυπά άλλα παιδάκια όταν για παράδειγμα τσαντίζεται που δεν του δίνουν κάποιο παιχνίδι. Η συμπεριφορά του με φέρνει σε αμηχανία μπροστά στις άλλες μαμάδες. Πώς να το χειριστώ;

Απάντηση : Α. Καππάτου

Είναι μια συνήθης αντίδραση των παιδιών αυτής της ηλικίας. Συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως θέλουν να διεκδικήσουν κάτι, όταν κάποιος τα ενοχλεί, όταν καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να αποκτήσουν αυτό που επιθυμούν, όταν υπάρχουν εντάσεις στην οικογένεια. Η συμπεριφορά αυτή ενισχύεται όταν οι γονείς κάνουν διαρκείς παρατηρήσεις ,δεν του δείχνουν εμπιστοσύνη, το τιμωρούν με το παραμικρό , δεν έχουν σταθερή συμπεριφορά , το συγκρίνουν με άλλα παιδιά .

Γενικά να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά να συνεργάζονται και να δέχονται τα όρια. Χρειάζεται ψυχραιμία , σταθερότητα και συζήτηση. Αποφεύγετε την σωματική τιμωρία και τις διαρκείς παρατηρήσεις . Δώστε του κίνητρα και ενθαρρύνετε τις θετικές συμπεριφορές .Κάποιες φορές αποδεικνύεται καλή λύση να απομακρύνεται για λίγο από τη παρέα το αδιάλλακτο παιδί. Όταν η άρνηση ή η επιθετικότητα είναι γενικευμένη, ζητήστε βοήθεια.

 

Copy link
Powered by Social Snap