Εκτύπωση άρθρου

 

 

Πέρυσι το καλοκαίρι ο τριών ετών  γιός μου δεν ήθελε να μπει στη θάλασσα γιατί φοβόταν. Ακόμα κι όταν τον παίρναμε αγκαλίτσα για να μπούμε μαζί στο νερό, έκλαιγε. Πώς να το χειριστούμε φέτος αν πάλι δεν θέλει να μπει; Αισθάνομαι άσχημα όταν βλέπω τα άλλα παιδάκια να χαίρονται με το νερό και το δικό μου να μην θέλει να μπει στο νερό με την κουλούρα του.

Απάντηση : Α. Καππάτου

Συχνά τα  παιδιά εμφανίζουν διάφορους  φόβους, κυρίως, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ερεθίσματα που τους είναι άγνωστα. Με την στήριξη όμως των γονιών οι φόβοι υποχωρούν, καθώς το παιδί αναπτύσσεται γνωστικά. Κάποια παιδιά είναι πιο ευαίσθητα κυρίως αν οι γονείς τους είναι ιδιαίτερα αγχώδεις ή υπερπροστατευτικοί ή έχουν φοβίες. Ενημερώνετε τα, από πριν, για κάθε νέο ερέθισμα. Τα παιδιά λατρεύουν τη θάλασσα , ακόμη και αν στην αρχή δείχνουν ανησυχία. 

Διαβάστε ιστορίες με ήρωες που τους αρέσει η θάλασσα , δείξτε του εικόνες από παιχνίδια στην αμμουδιά κλπ. Επισκεφθείτε την παραλία παίζοντας αρχικά με την άμμο , γνωρίστε άλλα παιδάκια και φροντίστε να μπει σταδιακά στο νερό χωρίς να το πιέσετε, ή να δείχνετε ανησυχία  . Τέλος,  επιβραβεύστε το κάθε φορά που καταφέρνει να έχει έστω και μικρή επαφή με το νερό.

 

Copy link
Powered by Social Snap