Ένας αλγόριθμος που χρησιμοποιεί πληροφορίες από μόλις εννέα περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος ενδέχεται να προβλέπει με αρκετή ακρίβεια τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανδρών.
Αυτό είναι το εύρημα μελέτης σε 47 ζεύγη αρρένων, πανομοιότυπων διδύμων, η οποία παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (ASHG 2015) που διεξήχθη 6-10 Οκτωβρίου 2015 στη Βαλτιμόρη.
Όπως έδειξε η μελέτη, οι επιγενετικές πληροφορίες στις συγκεκριμένες περιοχές του γονιδιώματος «δείχνουν» με ακρίβεια 67% εάν ένας άνδρας θα είναι ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος.
«Εξ όσων γνωρίζουμε, ο αλγόριθμός μας είναι το πρώτο μοντέλο πρόβλεψης του σεξουαλικού προσανατολισμού που βασίζεται σε μοριακούς δείκτες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τακ Νγκαν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο δρ Νγκαν και οι συνεργάτες του δεν εξέτασαν μόνον τις γενετικές πληροφορίες του DNA, αλλά και τα μοτίβα της μεθυλίωσής του.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι σημαίνουν όλ’ αυτά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το DNA δεν είναι κάτι στατικό, αλλά αλλάζει διαρκώς διότι τα γονίδιά του ενεργοποιούνται και αδρανοποιούνται αναλόγως με τα βιοχημικά μηνύματα που δέχονται από το σώμα.
Η μεθυλίωση είναι μία διεργασία κατά την οποία προσκολλώνται στο εξωτερικό τμήμα των γονιδίων οι επονομαζόμενες μεθυλικές ομάδες, δηλαδή συμπλέγματα ατόμων άνθρακα και υδρογόνου.
Η προσκόλληση αυτή μπορεί να διευκολύνει ή να δυσχεράνει την ικανότητα των γονιδίων να δέχονται και να ανταποκρίνονται στα μηνύματα από το σώμα, επηρεάζοντας τη δραστηριότητά τους.
Έτσι, τα γονίδια αλλάζουν συμπεριφορά (δηλαδή λειτουργία), δίχως όμως να έχει αλλάξει η δομή τους. Επομένως υφίστανται μία επιγενετική τροποποίηση, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί.
Τα επίπεδα της μεθυλίωσης επηρεάζουν διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, από τη διατροφή και την άσκηση έως το κάπνισμα και το στρες.
Παρότι, λοιπόν, οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν ακριβώς την ίδια γενετική αλληλουχία (τα ίδια γονίδια), τα επίπεδα της μεθυλίωσης του DNA τους μπορεί κάλλιστα να είναι διαφορετικά, εάν έχουν εκτεθεί σε διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Στα 37 από τα ζεύγη διδύμων που συμμετείχαν στη μελέτη, ο ένας ήταν ομοφυλόφιλος και ο άλλος ετεροφυλόφιλος, ενώ στα υπόλοιπα 10 και οι δύο δίδυμοι ήταν ομοφυλόφιλοι.
Η ανάλυση του DNA και των επιγενετικών αλλαγών σε αυτό έδειξε ότι τα μοτίβα της μεθυλίωσης σε εννέα μικρές περιοχές, διασκορπισμένες σε όλο το γονιδίωμα, μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια 50% ποιος από τους διδύμους ήταν ετεροφυλόφιλος και με ακρίβεια 87% ποιος ήταν ομοφυλόφιλος, με τον μέσο όρο των επιτυχών προβλέψεων να είναι 67%.
«Προγενέστερες μελέτες έχουν εντοπίσει ευρύτερες περιοχές των χρωμοσωμάτων που εμπλέκονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά εμείς κατορθώσαμε να βρούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια ακριβώς τμήματά τους τον καθορίζουν», είπε ο δρ Νγκαν.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, ενώ επόμενος στόχος είναι να βρουν ποιοι ακριβώς παράγοντες μεθυλίωσης μπορεί να σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά και αν τα ευρήματά τους ισχύουν και για τις γυναίκες.
«Η σεξουαλική έλξη αποτελεί ουσιώδες τμήμα της ζωής, αλλά δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτήν σε γενετικό και μοριακό επίπεδο. Ελπίζω ότι η έρευνά μας θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας και γιατί είμαστε όπως είμαστε», κατέληξε ο δρ Νγκαν.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα