Εκτύπωση άρθρου

Ελπίδες τεκνοποίησης

Οι νεαρές γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού είναι πιθανότερο να παραμείνουν γόνιμες αν επίσης υποβληθούν σε ορμονοθεραπεία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο, στη Βιέννη και παράλληλα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Oncology.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου του Αγίου Μαρτίνου στη Τζένοα της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Δρ Ματέο Λαμπερτινι, υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με ανάλογο της LHRH (εκλυτική ορμόνη της ωχρινοτρόπου ορμόνης), κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας προστατεύει τις ωοθήκες της γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες κύησης μετά το τέλος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

«Η χημειοθεραπεία μπορεί να καταστρέψει τις ωοθήκες και να προκαλέσει εμμηνόπαυση στις νεαρές γυναίκες. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν υπογονιμότητα, διαταραχές του ύπνου, σεξουαλική ανικανότητα και οστεοπόρωση. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά επώδυνα και επιβλαβή για την υγεία και επηρεάζουν σημαντικά την απόφαση πολλών γυναικών να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία» εξηγεί ο Δρ Λαμπερτινι.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από 12 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 12.231 γυναίκες με καρκίνο μαστού, που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία με ή χωρίς θεραπεία με ανάλογο της LHRH. Τα ποσοστά της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας ήταν μειωμένα κατά 64%, στα δύο τρίτα των ασθενών που έκαναν ορμονοθεραπεία.

Στη συνέχεια, η μελέτη περιορίστηκε σε στοιχεία για το αν η εμμηνορρυσία των γυναικών είχε επανεμφανιστεί έναν χρόνο μετά την χημειοθεραπεία. Και πάλι η συνολική μείωση της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας λόγω θεραπεία με ανάλογο της LHRH ήταν εντυπωσιακή. Τα ποσοστά ήταν μειωμένα κατά 45%.

Συνολικά, 33 ασθενείς είχαν αναφέρει κύηση μετά από θεραπεία με ανάλογο LHRH, παράλληλα με τη χημειοθεραπεία, καθώς και 19 γυναίκες που δεν έκαναν ορμονοθεραπεία. Αυτό μεταφράζεται σε 83% αύξηση της πιθανότητας τεκνοποίησης στις γυναίκες με καρκίνο μαστού, μετά από το τέλος της θεραπείας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνδυαστική αυτή θεραπευτική στρατηγική είναι χρήσιμη και ασφαλής για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αναπαραγωγικής ηλικίας. Και η φαρμακολογική προστασία των ωοθηκών με αναλογο LHRH είναι μια ελκυστική προοπτική, δεδομένης της καθυστέρησης πολλών γυναικών να αποκτήσουν παιδιά. Φυσικά, η τακτική αυτή μπορεί να συνδυαστεί επίσης με την κατάψυξη ωαρίων ενισχύοντας περαιτέρω την πιθανότητα τεκνοποίησης» σημειώνει Δρ Λαμπερτινι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Copy link
Powered by Social Snap