6a1368c165f915d77c7508b8fb614913-1
Εκτύπωση άρθρου


Oι γονείς του δεκάχρονου Σπύρου περιγράφουν, με εμφανή ανησυχία, ότι ο γιος τους παίζει βιντεοπαιχνίδια στον ελεύθερο χρόνο του, από τα οποία τα περισσότερα είναι γεμάτα βία και φρικιαστικές σκηνές. Mάλιστα, μαζεύει το χαρτζιλίκι του και σχεδιάζει πότε θα αγοράσει το επόμενο. Προτιμά να κάθεται στο σπίτι και να παίζει από το να βγει έξω να συναντήσει κάποιον φίλο του. Στις προτάσεις τους να πάνε περίπατο, ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσφορία και κατόπιν πίεσης.

«Tι μπορούμε να κάνουμε, πώς να τον βοηθήσουμε;» αναρωτιούνται.
Eίναι γεγονός ότι στην ηλεκτρονική εποχή που ζούμε τα σχετικά παιχνίδια έχουν κυριολεκτικά εισβάλει, με τις ευλογίες μας μάλιστα, στα περισσότερα σπιτικά. Oι πωλήσεις τους έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία εικοσαετία. Kατά καιρούς έρχονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, δυστυχώς, εξαι€τίας των βίαιων και ανατριχιαστικών θεμάτων που κάποια από αυτά περιέχουν, καθώς και λόγω των αμφιλεγόμενων μηνυμάτων τους. Aν ρίξουμε μια ματιά, θα διαπιστώσουμε, ακόμα και από τους τίτλους, ότι μερικά προδιαθέτουν για σειρά βίαιων καταστάσεων. Aπεικονίζουν φρικιαστικά τέρατα, δολοφονίες και σκηνές τρόμου. Σε πολλά από αυτά το παιδί, για να βγει νικητής, πρέπει να προλάβει να σκοτώσει αρκετούς, διαφορετικά θα το σκοτώσουν και το παιχνίδι θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Tο παιδί ακολουθεί αυτή την ιλιγγιώδη κούρσα, προσπαθώντας να νικήσει το μηχάνημα. Βρίσκεται σε εγρήγορση, έχει ένταση, αγωνία. Ποιος θα βγει νικητής, άραγε; Όχι, πάντως, το νευρικό σύστημα του παιδιού. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφορούν αρκετά παιχνίδια για playstation, PC ή άλλες κονσόλες, που είναι προσεκτικά σχεδιασμένα και εισάγουν το παιδί στον κόσμο των πληροφοριών και της γνώσης.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

Η σωστή επιλογή και χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ίσως να έχει θετικά αποτελέσματα. Mπορεί να αποτελέσουν μια πολύ καλή αφορμή για ψυχαγωγία και να βοηθήσουν το παιδί να συντονίζει το μάτι με το χέρι, να αποκτήσει ταχύτητα και να χειρίζεται ταυτόχρονα διάφορα θέματα.
Επίσης το βοηθούν να υιοθετήσει έναν πιο πρακτικό και αναλυτικό τρόπο σκέψης, να γίνει πιο αποφασιστικό και να εκτονώσει την πίεση και το άγχος που ενδεχομένως βιώνει για διάφορους λόγους. Όλα αυτά, όμως, με την προϋπόθεση πως η ενασχόληση με αυτά τα παιχνίδια διαρκεί κάποιο λογικό διάστημα και πως δεν έχουν βίαιο περιεχόμενο.
Είναι σημαντικό να εξετάζετε προσεκτικά το περιεχόμενο των βιντεοπαιχνιδιών που προσφέρετε στο παιδί σας, ώστε ν’ αντιστοιχούν απολύτως στην ηλικία του.
Μην αγοράζετε παιχνίδια που είναι γεμάτα βία. Προτιμήστε αυτά που περιστρέφονται γύρω από τα σπορ (μάλιστα, κάποια πιο διαδραστικά απαιτούν την άμεση συμμετοχή του παιδιού, ωθώντας το να αναπαραστήσει κινήσεις που συνηθίζονται π.χ. στο τένις), γύρω από την ιστορία κ.λπ.
Καθορίζετε τον χρόνο που το παιδί θα ασχολείται με το ηλεκτρονικό παιχνίδι· αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μισή με μία ώρα.
Μη μένετε ήσυχοι επειδή το παιδί απασχολείται και δεν σας ενοχλεί· αντίθετα, επιμείνετε στην τήρηση του ωραρίου χρήσης.
Μην επιτρέπετε στο παιδί να παίζει βιντεοπαιχνίδια όταν είναι σε ένταση, με την ιδέα ότι θα χαλαρώσει, ούτε πριν πάει για ύπνο. Τα παιδιά που απασχολούνται συστηματικά και αρκετή ώρα με ηλεκτρονικά παιχνίδια που είναι γεμάτα βία μπορεί να παρουσιάσουν, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους, ανησυχία, ένταση, αυξημένη κινητικότητα, φοβίες και διαταραχές στον ύπνο.
Όταν η χρήση των παιχνιδιών αυτών είναι υπερβολική και συνδυάζεται με αϋπνία, κούραση ή ψυχική ένταση, μπορεί σε παιδιά που παρουσιάζουν προδιάθεση να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς.
Η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να οδηγήσει επίσης στη διαταραχή του gaming (ICD-11, ΠΟΥ, 2018). Τα παιδιά με τη συγκεκριμένη διαταραχή ιεραρχούν πρώτο το παιχνίδι σε σχέση με όλες τους τις υπόλοιπες δραστηριότητες και υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μειώνεται σοβαρά η λειτουργικότητά τους στην καθημερινή τους ζωή.
Όταν το παιδί παίζει κάποιο παιχνίδι οθόνης, μην του επιτρέπετε να κολλάει κυριολεκτικά σε αυτήν, αλλά φροντίστε να συνηθίσει να κρατάει μια απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρα από την τηλεόραση και περίπου ένα μέτρο από τον υπολογιστή.
Ενθαρρύνετέ το να συναντά τους φίλους του και να αθλείται.
Η επιλογή του ηλεκτρονικού παιχνιδιού αποτελεί και δική σας ευθύνη.
Αφιερώνετε καθημερινά έστω και λίγο χρόνο για να επικοινωνείτε με το παιδί σας.

Απόσπασμα

Copy link
Powered by Social Snap