agios-vasilis-arthro
Εκτύπωση άρθρου

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά για τον ρόλο του Άγιου Βασίλη στη ζωή μικρών και μεγάλων και στο πώς πρέπει οι γονείς να διαχειριστούν την μετάβαση των παιδιών από τον μύθο στην αλήθεια
Ανθή Κουρεντζή
«Μαμά υπάρχει Άγιος Βασίλης;», είναι το διαχρονικό ερώτημα που δυσκόλεψε πολλούς γονείς όταν χρειάστηκε να το απαντήσουν και δημιουργεί αμηχανία όταν νιώθουν ότι η ώρα της αποκάλυψης της αλήθειας στα παιδιά πλησιάζει.
Πώς μπορούν οι γονείς – που συνήθως παίζουν μεγάλο και ενεργό ρόλο στην καλλιέργεια της πίστης στον Άγιο Βασίλη – να διευκολύνουν τη μετάβαση στην αλήθεια;

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο Newsbomb.gr αναλύει τον ρόλο του Άη Βασίλη στη ζωή των παιδιών, αν πρέπει οι γονείς να καταρρίψουν το μύθο του κοκκινοφορεμένου κυρίου με τα λευκά γένια που μοιράζει δώρα και πότε είναι η ιδανική συγκυρία για να κάνουν την «συζήτηση της αλήθειας» σχετικά με την ύπαρξη του «αγαπημένου αγίου» μικρών και μεγάλων.
«Από πάρα πολύ νωρίς τα παιδιά αδημονούν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, καθώς είναι συνυφασμένες με τον Άγιο Βασίλη. Τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι μία φιγούρα, ένα μυθικό πρόσωπο που συνδέεται άμεσα με την προσφορά, την αγάπη, την καλοσύνη , την ανιδιοτέλεια και την γενναιοδωρία.», απαντά η κυρία Καππάτου για τον ρόλο του Άγιου Βασίλη στη ζωή των παιδιών. «Προσφέρει χαρά και βοηθά τα παιδιά να νιώσουν επιβεβαίωση , να διαμορφώσουν αξίες και να καλλιεργήσουν την φαντασία τους. Μέσα από τη διαδικασία της αναμονής και της προσδοκίας, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η υπομονή και η ενσυναίσθηση..»
«Μετά τα πέντε τους χρόνια τα παιδιά αρχίζουν να αναρωτιούνται πως προλαβαίνει μέσα σε μία νύχτα ο Άγιος Βασίλης να παίρνει δώρα, να τα πηγαίνει σε όλα τα παιδιά του κόσμου, πώς μπαίνει στα σπίτια που δεν έχουν τζάκι και πολλά σχετικά ερωτήματα που αρχίζουν να «καλλιεργούν» την δυσπιστία τους για την ύπαρξή του», προσθέτει η παιδοψυχολόγος.

Η σωστή στιγμή για τη συζήτηση των γονιών με τα παιδιά

Στο ερώτημα αν υπάρχει ιδανική συγκυρία για τους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά σχετικά με την ύπαρξη του Αγίου Βασίλη, η κυρία Καππάτου αναφέρει: «Ασφαλώς είναι απαραίτητο οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η συζήτηση με τα παιδιά γύρω από τον Άγιο Βασίλη να είναι κατάλληλες . Η ενημέρωση πρέπει να γίνει με προσοχή και τα λόγια μας να είναι προσαρμοσμένα στην ωριμότητα και στην αντιληπτική ικανότητα του παιδιού. Ιδανική ηλικία για να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά είναι μεταξύ 6 και 8 ετών που τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Είναι στα πλαίσια της διαπαιδαγώγησης των παιδιών η αποκάλυψη από τους γονείς τους για το μύθο του Άη Βασίλη και για τον συμβολισμό του, εξηγώντας ότι είναι ένας μύθος με τον οποίο έχουν μεγαλώσει και οι ίδιοι και είναι κάτι πολύ γλυκό και όμορφο να το πιστεύουμε.»

«Η αρχή πρέπει να γίνει με ερωτήσεις όπως “τι πιστεύεις για τον Άη Βασίλη;”. Από την απάντησή του θα αντιληφθούν αν είναι έτοιμο να πληροφορηθεί την αλήθεια. Να του δώσουν την δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς του. Θα του εξηγήσουν ότι δεν είναι ένα πρόσωπο πραγματικό, αλλά μία φιγούρα της παράδοσής μας, ένα δημοφιλές παραμύθι, με το οποίο έχουν μεγαλώσει όλες οι γενιές, σύμβολο προσφοράς και ανιδιοτέλειας . Αποτελεί μέρος της οικογενειακής τους ιστορίας με το οποίο μεγάλωσαν και οι ίδιοι οι γονείς . Να τονίσουν στο παιδί ότι και εκείνοι μεγάλωσαν μαζί του», συνεχίζει.

Η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου θα συμπληρώσει: «Μπορεί κάποια παιδιά να βιώσουν απογοήτευση όταν μάθουν απότομα την αλήθεια, ή άλλα αρνούνται να δεχθούν το τέλος της μαγικής σκέψης. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, που μπορεί να έχουν ισχυρές προσδοκίες και συναισθηματική σύνδεση με τον μύθο. Ωστόσο αν η αποκάλυψη γίνει με γλυκό τρόπο το παιδί θα δεχθεί την αλήθεια».

Ο Άγιος Βασίλης ως σύμβολο προσφοράς και αγάπης
Η Αλεξάνδρα Καππάτου θα σημειώσει ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ένας άγιος που φέρνει δώρα στα παιδιά, αλλά συμβολίζει όλες αυτές τις αξίες που χρειάζονται στη ζωή τους και είναι ευκαιρία με γνώμονα αυτή τη συζήτηση, τα παιδιά να μάθουν τη σημασία της συνεργασίας και της γενναιοδωρίας.

«Οι γονείς οφείλουν να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις στα παιδιά, να ενισχύουν τη φαντασία τους», θα συμπληρώσει η ψυχολόγος.

«Όλοι έχουμε ανάγκη από έναν Άγιο Βασίλη, που θα μας προσφέρει αφοσίωση, αγάπη, φροντίδα. Οι γονείς έχουν την ευθύνη να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στην κατανόηση των αξιών που εκπροσωπεί ο Άγιος Βασίλης, διατηρώντας παράλληλα τη μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή», καταλήγει η κυρία Καππάτου.

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1611396/to-pio-glyko-paramythi-pote-prepei-oi-goneis-na-apokalypsoun-tin-alitheia-gia-ton-agio-vasili

Copy link
Powered by Social Snap