Ωφέλιμη για τα άτομα με γενετική προδιάθεση
Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διατηρούν σε εγρήγορση το νου, όπως η επίλυση σταυρόλεξων, καθυστερούν μεν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ στους μεσήλικες, αλλά δεν έχουν προστατευτική δράση έναντι των αιτίων που προκαλούν τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική ομάδα της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα, με επικεφαλής τον Δρ Πρασάνθι Βερμούρι. Ωστόσο, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώνουν ότι, τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, δηλαδή είναι φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4, μπορούν να επωφεληθούν από την «πνευματική γυμναστική».
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Neurology, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 400 άτομα χωρίς άνοια, 70 ετών και άνω, τους οποίους χώρισαν σε δυο ομάδες, ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο τους. Με απεικονιστικές τεχνικές (MRI και PET) εντόπισαν βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, όσοι ηταν φορείς του γονιδίου ΑΡΟΕ4 και είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 14 χρόνια εκπαίδευσης, ενώ διατηρούνταν και σε πνευματική εγρήγορση κατά τη μέση ηλικία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Πρόκειται για την πρωτεΐνη η οποία σχηματίζει τις χαρακτηριστικές εγκεφαλικές πλάκες στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο στο υπόλοιπο 80% των ανθρώπων, παρόλη τη νοητική «γυμναστική» που έκαναν. Το ίδιο ίσχυε και για τους φορείς του ΑΡΟΕ4, που δεν φρόντιζαν να διατηρούνται πνευματικά σε φόρμα κατά τη μέση ηλικία.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι ακόμη και όσοι δεν είναι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται, αλλά αντίθετα έχουν κάθε λόγο να ασκούνται σωματικά και νοητικά, επειδή αυτές οι δραστηριότητες συνήθως βοηθούν, ώστε να καθυστερήσει η εκδήλωση της απώλειας μνήμης και άλλων νοητικών προβλημάτων.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ