Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση – Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά
Η Φαίη Ευθυμίου, Head of Content του bestofyou.gr μίλησε με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για τρόπους προστασίας των παιδιών από μια πιθανή σεξουαλική κακοποίηση, για το ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να υποψιάσουν τους γονείς αλλά και τους τρόπους αντίδρασης σε ένα περιστατικό κακοποίησης.
Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που όλοι οι γονείς φοβούνται και απεύχονται. Η Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές πρόληψης και προστασίας των παιδιών.
Ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού
Κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά ενός παιδιού η οποία δεν δικαιολογείται από κάποιο οικογενειακό γεγονός θα πρέπει να μας προβληματίζει.
Διαταραχές στον ύπνο, παλινδρόμηση σε κατακτημένες συνήθειες, αυξημένη επιθετικότητα, σεξουαλικές συμπεριφορές ενήλικα, έντονο άγχος, πτώση στη σχολική επίδοση είναι ενδείξεις συμπεριφοράς ενός παιδιού που πρέπει να μας υποψιάσουν.
Στην εφηβική ηλικία ένα παιδί που κακοποιείται μπορεί να εμφανίσει αυτοκτονικές τάσεις ή να κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.
Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι
Οι θύτες είναι άτομα της διπλανής πόρτας και μάλιστα σε ένα ποσοστό 60% είναι άτομα γνωστά στην οικογένεια και στο παιδί.
Αν υποψιαστούμε παιδική σεξουαλική κακοποίηση
Αν υποψιαστούμε ότι το παιδί μας έχει υποστεί κάποιο είδος σεξουαλικής κακοποίησης διατηρούμε την ψυχραιμία μας και συζητάμε μαζί του.
Διαβεβαιώνουμε το παιδί ότι δεν ευθύνεται εκείνο και ότι πλέον είναι απολύτως ασφαλές.
Απευθυνόμαστε άμεσα σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και στις αρχές.
Δυστυχώς πολλά παιδιά δεν αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει γιατί φοβούνται και ντρέπονται.
Ένα παιδί μπορεί να ζει πολλά χρόνια με τον φόβο και την αγωνία της αποκάλυψης του μαρτυρίου που ζει.
Η σεξουαλική κακοποίηση και η αποκάλυψή της δεν γνωρίζει ηλικία
Η παρενόχληση και η κακοποίηση μπορούν να συμβούν σε όλες τις ηλικίες και δυστυχώς τα περισσότερα εγκλήματα κακοποίησης δεν αποκαλύπτονται.
Η κακοποίηση διαπράττεται συχνά από άτομα με ισχύ γιατί η εξουσία είναι αφροδισιακή και τους δίνει την αίσθηση ότι μπορούν να καταπιέζουν τα ¨θέλω¨ αγνοώντας τον φόβο και τα δικαιώματα των θυμάτων.
Οι αυστηροί κανόνες και οι σύντομες διαδικασίες τιμωρίας σε συνδυασμό με την ενημέρωση, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα σε τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές. φωτό -https://gr.pinterest.com
Παιδική Σεξουαλική Κακοποίηση – Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά