Εκτύπωση άρθρου

Ακούγεται υπερβολικό, όμως τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους… Και το πιο ανησυχητικό; Στη νέα μόδα υποκύπτουν ακόμα και οι έφηβες.
Πρόσφατη έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας για τη Δημόσια Υγεία (Royal Society for Public Health – RSPH) στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 1479 άνθρωποι, έδειξε ότι το Instagram είναι το μέσο που προκαλεί σε μεγαλύτερο βαθμό άγχος, κατάθλιψη, αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλεια για την εικόνα μας ενώ αυξάνει την πιθανότητα να πέσουμε θύματα bullying.

O λόγος; Δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην εικόνα και μάλιστα τη μη ρεαλιστική αφού τα εργαλεία του μας μεταμορφώνουν σε “σούπερ-σταρ” έστω και μόνο στα Insta-stories.
Τη στιγμή λοιπόν που τα υπόλοιπα Social media αφήνουν χώρο και στο λόγο, το Instagram αποθεώνει την εικόνα. Για να διαβάσεις κάτι, χρειάζεται να αφιερώσεις έστω λίγο χρόνο, για να δεις όμως, πρέπει απλώς να “πέσει” το μάτι σου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με έρευνες, οι έφηβοι που ασχολούνται πάνω από τρεις ώρες την ημέρα με τα Social-media, κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας. Έπιπλέον, έρευνα του Girlguiding (βρετανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την ενδυνάμωση των γυναικών) έδειξε ότι το 59 % των κοριτσιών 11-21 ετών θεωρούν τα μέσα δικτύωσης βασική πηγή άγχους.
Άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame έδειξε ότι οι νεαρές γυναίκες 18-25 ετών νιώθουν άσχημα με το σώμα τους εξαιτίας των προτύπων του Instagram. Τέλος, αρκετές ακόμα έρευνες καταδεικνύουν ότι οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν με διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη και άλλες απειλητικές καταστάσεις εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης των social-media.

Μία ακόμα σοβαρή επίπτωση όμως των Social-media και ειδικά του Instagram, είναι ότι ωθεί τις γυναίκες, ακόμα και τις έφηβες, συνήθως σε αχρείαστες επεμβάσεις για ν’ αλλάξουν την εικόνα τους σύμφωνα με τα πρότυπα των λεγόμενων Influencers συχνά καταφεύγοντας σε αμφιλεγόμενες μεθόδους (θυμηθείτε π.χ. πόσες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους κάνοντας αυξητική γλουτών αλά Κιμ Καρντάσιαν).

Η ζήτηση για πλαστικές έχει αυξηθεί κατακόρυφα μεταξύ των εφήβων κοριτσιών που επισκέπτονται τους ειδικούς με μία φωτογραφία από το Instagram ανά χείρας, ζητώντας τους να τις κάνουν όπως στην εικόνα. Η φωτογραφία μπορεί να είναι είτε κάποιου Influencer ή και δική τους αλλά “πειραγμένη” και με φίλτρα.

Η ανησυχητική αυτή κατάσταση αποτυπώθηκε και σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Facial Plastic Surgery Viewpoint και έδειξε ότι πια τα Social media αυτού του τύπου έχουν τη θέση που κατείχαν παλιότερα τα περιοδικά αλλά με πιο μαζική και άμεση επιρροή.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 2017, 55% των πλαστικών χειρουργών στην Αμερική δέχτηκε επισκέψεις από ασθενείς που ήθελαν να αποκτήσουν την εμφάνιση που είχαν στις δημοσιευμένες selfies τους. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν μόλις 13%…

Οι φιλτραρισμένες φωτογραφίες, προειδοποιούν οι ειδικοί μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τους εφήβους με συνέπεια σε κάποιες περιπτώσεις να χάσουν την επαφή με την πραγματικότητα και να πάσχουν από δυσμορφική διαταραχή.

 

Copy link
Powered by Social Snap