sxoleia2
Εκτύπωση άρθρου


Τα μηνύματα σχετικά με το ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επανέναρξη των μαθητών

Εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων εντός του Ιανουαρίου βρίσκονται κυβέρνηση, μαθητές και γονείς καθώς – ενδεχομένως και τις επόμενες ώρες – θα μάθουμε το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Τα μηνύματα σχετικά με το ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επανέναρξη των μαθητών.

Αρκετοί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Επιτροπής φαίνεται πως θα δώσουν το πράσινο φως για επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας εντός του Γενάρη και το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία και αν θα επανεκκινήσουν μαζί δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Τόσο ο κ. Σύψας όσο και άλλα μέλη της Επιτροπής, υποστηρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Με το βλέμμα στα κρούσματα και τις ΜΕΘ
Σε κάθε περίπτωση εντός της ημέρας θα γίνει η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ώστε να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό της θετικότητας καθώς επίσης τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων καθώς στο μυαλό όλων υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση – εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς – θα ανοίξει τις σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Υπάρχουν πάντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.

Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.

Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς το τέλος του 2020, οι ειδικοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για το θέμα στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.

«Με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου και να υπάρχει μείωση μέτρων. Καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα» δήλωσε χθες , η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κινούνται σιγά σιγά και άλλοι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής , θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της εκτίμησε ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Ποιοι είναι επιφυλακτικοί
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν αρχίσει να μειώνονται οι «φωνές» που ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσάκρη ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου.

«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.

«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και άλλοι ειδικοί όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έλεγαν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη.

https://www.in.gr/
Copy link
Powered by Social Snap