Εκτύπωση άρθρου

Eιδικά, κατά την περίοδο αμέσως μετά το διαζύγιο, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες είναι πολύ πιθανό να μην επικοινωνούν με τα παιδιά αποτελεσματικά και να δείχνουν σ’ αυτά λιγότερη στοργή και τρυφερότητα. Eξάλλου, τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Ειδικά η αποχώρηση ενός γονιού από το σπίτι θα επηρεάσει σημαντικά το παιδί. Μπορεί να αισθανθεί ενοχή, που έφυγε ο αγαπημένος του γονιός, εγκατάλειψη, άγχος, θλίψη…

Τι μπορείτε να κάνετε…
• Για να βοηθήσετε το παιδί, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και οι δυο γονείς –μητέρα και πατέρας– τα έντονα συναισθήματα που του δημιουργεί ο χωρισμός και να τα αντιμετωπίσετε.
• Ο γονιός που λείπει θα πρέπει να διατηρήσει συχνή επαφή μαζί του, ανεξάρτητα αν ο ένας δεν θέλει να βλέπει τον άλλο. Το παιδί πρέπει να είναι υπεράνω των δικών σας αρνητικών συναισθημάτων.
• Να τονίζετε, ιδιαίτερα στα μικρότερα, ότι δεν προκάλεσαν αυτά την κρίση και ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να την εξαλείψουν.
• Eίναι σημαντικό να του εξηγήσετε ότι πάντα θα είστε η μητέρα και ο πατέρας που το λατρεύουν.
• Πρέπει το παιδί να γνωρίζει με ποιο γονιό θα μένει, πόσο συχνά θα βλέπει το γονιό που φεύγει από το σπίτι και αυτό να τηρηθεί.
• Να μην στρέφεται άμεσα ή έμμεσα ο ένας γονιός εναντίον του άλλου.

Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για να χειριστείτε το διαζύγιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο βιβλίο της Α. Καππάτου «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap