Δήλωση της Α. Καππάτου στην Μ. Τσιλιμιγκάκη iEidiseis για την κακοποίηση του βρέφους των 4 μηνών 27/09/2022
Κακοποίηση βρέφους στη Μεσσηνία: Λέων και Καππάτου εξηγούν το σύνδρομο ανατάραξης
Για τη σοβαρή κακοποίηση του βρέφους στη Μεσσηνία μιλούν στο iEidiseis o ιατροδικαστής Γρ. Λέων και η ψυχολόγος Αλεξάδρα Καππάτου.
Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σοκ έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η είδηση για το σοβαρό τραυματισμό βρέφους 4 μηνών στη Μεσσηνία από τον 20χρονο πατέρα του που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί θετικά στο κλάμα του… Το σύνδρομο ανατάραξης το οποίο διέγνωσαν στο άτυχο κοριτσάκι οι γιατροί που προσπαθούν να το κρατήσουν στη ζωή εδώ και δύο ημέρες, δεν είναι δυστυχώς πρωτάκουστο, ούτε καν σπάνιο…
Όπως εξηγεί στο iEidiseis ο ιατροδικαστής, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, «η έννοια του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού είναι μια βαριά μορφή κακοποίησης η οποία συμβαίνει όταν ο φροντιστής του παιδιού το ανακινεί απότομα. Το σύνδρομο επηρεάζει συχνότερα μωρά μικρότερα του 1 έτους.
Τα βρέφη μεταξύ 2 και 8 μηνών κινδυνεύουν περισσότερο. Η πάθηση δεν εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, όμως παιδιά ηλικίας έως 6 ετών έχουν πέσει θύματα αυτού του είδους κακοποίησης. Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως μεταξύ 600 και 1.400 περιπτώσεις συνδρόμου ανατάραξης μωρού. Αυτή η κατάσταση είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από κακοποίηση παιδιών σε παιδιά κάτω των 5 ετών».
Και ο κ. Λέων μάς εξηγεί τι συμβαίνει με την ανατάραξη του βρέφους:
«Η κεφαλή ενός βρέφους είναι πολύ μεγάλη και βαριά σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του. Όταν ένα παιδί τινάζεται απότομα, ο εγκέφαλός του αναπηδά και πλήττετε στα τοιχώματα του κρανίου του. Η ανατάραξη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλό τους ή στο πίσω μέρος των οφθαλμών ή ακόμα και διάφορα κατάγματα και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, δια βίου αναπηρίες, ακόμη και σε θάνατο.
Το σύνδρομο ανατάραξης μωρού συμβαίνει συχνότερα όταν ένας γονέας ή άλλος φροντιστής απογοητεύεται ή θυμώνει εξαιτίας του κλάματος του μωρού. Μπορεί να συμβεί από μόλις 5 δευτερόλεπτα ανακίνησης. Συνήθως το σύνδρομο παρουσιάζεται κλινικά με εμέτους, δυσκολίες στην αναπνοή, λήθαργο, μώλωπες, οιδήματα ακόμα και κώμα.
Στην αξιολόγηση του συνδρόμου και για την πιστοποίηση της κακοποίησης είναι απαραίτητη η συμμετοχή ιατροδικαστή ο οποίος είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που κατέχει την γνώση και την εμπειρία να πιστοποιήσει μία τέτοια υπόθεση».
Η ψυχολογική πλευρά του συνδρόμου ανατάραξης
κακοποίηση βρέφους μεσσηνία, σύνδρομο ανατάραξης, ιατροδικαστής Λέων
Είναι γεγονός ότι για να προβεί ένας γονέας βρέφους σε πράξεις βίας αντιμετωπίζει ο ίδιος προβλήματα είτε αυτά έχουν να κάνουν με το επίπεδο της αντίληψής του είτε με τη ψυχολογική του κατάσταση είτε βέβαια με την ωριμότητα και το χαρακτήρα του.
Μιλώντας στο iEidiseis η κ. Αλεξάνδρας Καππάτου, ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος «άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές ενός θλιβερού περιστατικού κακοποίησης ενός βρέφους μόλις 4 μηνών από τον γονιό του. Δημιουργούνται ποικίλα συναισθήματα θλίψη, οργή, προβληματισμοί. Ένα μεγάλο αναπάντητο γιατί είναι στα χείλη όλων. Τι οδηγεί ένα γονιό να συμπεριφερθεί τόσο βίαια στο μόλις 4 μηνών βρέφος του για να το συνετίσει και να μην εκφράζει με το κλάμα κάποια ανεκπλήρωτη ανάγκη του», σημειώνει και προσθέτει:
«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή… Οι γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συχνά υπεράνω υποψίας, που έχουν ίσως βιώσει και οι ίδιοι περιστατικά κακοποίησης από τους δικούς τους γονείς και τα επαναλαμβάνουν στα παιδιά τους. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρουσιάζουν ανωριμότητα, ανεπάρκεια στο γονεϊκό τους ρόλο ενώ δείχνουν ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.
Θεωρούν ότι είναι εμπόδιο στη ζωή τους και δεν «συμμορφώνεται» στις εντολές τους. Διατείνονται ότι το αγαπούν αλλά με μια διαστρεβλωμένη έννοια. Να επισημάνουμε ότι συχνά η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα επιτείνουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας και συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις από κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών».
Και συνεχίζει η Αλεξάνδρα Καππάτου:
«Στην προκειμένη υπάρχουν δυο γονείς στη μετεφηβεία που δεν γνωρίζουμε από τι περιβάλλον προέρχονται, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν, αν υπάρχει ένα υποστηρικτικό σύστημα, αν πήγαν στο σχολείο, τι πόρους είχαν κλπ».
Διασωληνωμένο στο νοσοκομείο «Παίδων» το βρέφος
κακοποίηση βρέφους μεσσηνία
Το βρέφος νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση στο Παίδων «Αγία Σοφία». Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου (24/9) όταν οι γονείς του το μετέφεραν από χωριό του Δήμου Τριφυλίας στο οποίο διαμένουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καθώς το παιδί είχε σπασμούς.
Οι γιατροί που το εξέτασαν θεώρησαν ότι έπρεπε να διακομισθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όπως και έγινε το βράδυ του Σαββάτου. Όταν το παιδί έφτασε στην Καλαμάτα και εξετάστηκε από τους γιατρούς κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του και η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας. Π
Παράλληλα ειδοποίησαν και την αστυνομία καθώς διαπίστωσαν ότι το παιδί έπασχε από σύνδρομο ανατάραξης και έφερε μώλωπες στο σώμα του. Ο 20χρονος πατέρας του παιδιού, υπήκοος Αλβανίας, ταξίδεψε μαζί με το βρέφος στην Αθήνα ωστόσο λίγο αργότερα συνελήφθη. Η μητέρα του φέρεται να εργαζόταν στο σούπερ μάρκετ του χωριού όταν συνέβη το γεγονός και να βρήκε το παιδί σε κακή κατάσταση όταν την ειδοποίησε ο σύζυγός της να επιστρέψει εσπευσμένα στο σπίτι γι’ αυτό και αφέθηκε ελεύθερη.