.jpg
Εκτύπωση άρθρου

Δήλωση της Α.Καππάτου στο “Καρφί” στον Λ. Θεοδωρακόπουλο για τις Ξε-χωριστές διακοπές με τα παιδιά 06/08/2022

Τα χωρισμένα ζευγάρια καλούνται να κάνουν διακοπές με τα παιδιά
-Πως θα αποφευχθούν οι εντάσεις
–Συμβουλές από ειδικούς στο «Καρφί»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου
Σπαζοκεφαλιά για πολλούς χωρισμένους γονείς είναι οι διακοπές με τα παιδιά. Άλλοτε το καλοκαίρι ήταν η αγαπημένη εποχή όλων στην οικογένεια. Τώρα που το τζάμι του κάδρου ράγισε θα πρέπει να παρθεί η καλύτερη λύση της διαχείρισης του χρόνου με γνώμονα το παιδί.
Οι ξεχωριστές διακοπές των παιδιών με τους γονείς τους, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια νέα επανεκκίνηση και ανανέωση στην μεταξύ τους σχέση. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους , ότι τα παιδιά είναι απαραίτητο να κάνουν διακοπές έστω και χωριστά και με τους δυο γονείς. Τι γίνεται όμως όταν το χάσμα μεταξύ των γονιών είναι μεγάλο;
Πάνω σε αυτή την θεωρία και άποψη τοποθετούνται στο «Καρφί» η Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, δίνοντας μάλιστα tips διαχείρισης.
Από την πλευρά του ο Δικηγόρος Δημήτριος Σταμούλης εξηγεί πως η Δικαιοσύνη βοηθά τα χωρισμένα ζευγάρια να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που μοιάζει δυσεπίλυτο.

Δημήτριος Σταμούλης, Δικηγόρος: Αποφάσεις με γνώμονα το αποκλειστικό συμφέρον του παιδιού
Ο Δημήτριος Σταμούλης είναι Δικηγόρος με ειδικότητα στο οικογενειακό δίκαιο. Μιλώντας στο «Καρφί» τονίζει πως η ελληνική Δικαιοσύνη δίνει άμεσες λύσεις με γνώμονα τα παιδιά.
Οι γονείς που δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν λύνουν το θέμα τους δια της δικαστικής οδού.
Ειδικότερα ο κ. Σταμούλης τονίζει, «Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα χωρισμένα ζευγάρια το καλοκαίρι είναι ο χρόνος που θα περάσουν τα ανήλικα τέκνα τους με τον κάθε γονέα. Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο έχουν αμβλύνει σε ικανοποιητικό βαθμό, το πρόβλημα αυτό και έχουν επιφέρει σημαντική αναπλήρωση στην έλλειψη διαλόγου μεταξύ των γονέων.
Η εν λόγω αναπλήρωση γίνεται με την έκδοση δικαστικής απόφασης , είτε με την κατεπείγουσα διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, είτε σε οριστικό επίπεδο, δυνάμει της οποίας καθορίζονται οι ώρες και ημέρες της επικοινωνίας , κατά το διάστημα των θερινών διακοπών. Τα τελευταία χρόνια , μάλιστα , οι δικαστικές αποφάσεις καθορίζουν και επικοινωνία του γονέα ακόμα και με τηλεοπτικοακουστικά μέσα (τηλέφωνο , skype, viber , facetime κλπ)! Αντικείμενο των δικών αυτών, είναι αποκλειστικά το συμφέρον του παιδιού με σκοπό την ομαλή ψυχοπνευματική του ανάπτυξη, η Δικαιοσύνη , δε , σε αυτό το πλαίσιο κινείται πολύ καλά , παραμερίζοντας εντελώς τις προσωπικές διαφορές των γονέων!».

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος: Απαιτείται καλή συνεννόηση

Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου μιλώντας στο «Καρφί» δίνει tips χρήσιμα τα οποία αν και εφόσον εφαρμοστούν θα φέρουν την ομαλότητα στην σχέση των χωρισμένων παιδιών. Άλλωστε όλα γίνονται με βάση το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά.
Συγκεκριμένα λέει, «H ώρα των διακοπών είναι πολύ δύσκολη για όλα τα χωρισμένα ζευγάρια, κυρίως μάλιστα για εκείνους που χώρισαν πρόσφατα και είναι η πρώτη φορά που το παιδί τους θα βρεθεί μόνο με τον έναν. Το μικρό παιδί μερικές φορές δυσκολεύεται να πάει διακοπές με το γονιό που δεν έχει καθημερινή επαφή, περνώντας δεκαπέντε μέρες ή και ένα μήνα μαζί του, ενώ ταυτόχρονα θα είναι μακριά από τον άλλο γονιό. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ των δύο γονιών και το παιδί γίνεται μάρτυρας αυτών, ίσως πιέζεται ν’ αποχωριστεί το γονιό με τον οποίο περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και έχει αναπτύξει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Η καλή συνεννόηση των γονιών ωστόσο μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά».
Στην συνέχεια η κα. Καππάτου δίνει οδηγίες

⦁ Αν είστε ο γονιός που διαμένει το περισσότερο χρόνο με το παιδί, η βοήθεια σας είναι καθοριστική . Συζητήστε με το παιδί σας με το μοναδικό σας τρόπο και εξηγήστε του ότι φέτος θα περάσει κάποιες μέρες διακοπές με τη μαμά μόνο και κάποιες άλλες με το μπαμπά , έτσι θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί μόνος με το κάθε γονιό του και να περάσουν υπέροχα.

⦁ Η στάση σας να δείχνει βεβαιότητα, δηλαδή ότι οι διακοπές με τον άλλο γονιό του είναι απαραίτητες και μη διαπραγματεύσιμες!

⦁ Σε περίπτωση που το παιδί σάς πει «δεν θέλω να πάω», θα του εξηγήσετε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του γονιού του να περάσει κάποιες μέρες μαζί του, ώστε να μοιραστούν ευχάριστες δραστηριότητες: θα παίζουν, θα κάνουν περιπάτους κλπ

⦁ Συνεννοηθείτε με τον άλλο γονιό για τα πράγματα που πρέπει να προσέχει στη διάρκεια των διακοπών (λχ διατροφικές συνήθειες του παιδιού ) και ενημερώστε τον για τυχόν συνήθειες που μπορεί να διευκολύνουν τη συμβίωσή του με το παιδί αυτό το διάστημα.

⦁ Είναι σημαντικό όταν το παιδί εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει μ’ εσάς, που δεν είστε μαζί του στις διακοπές, να έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

⦁ Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνήθως επιδιώκουν να επικοινωνούν με το γονιό με τον οποίο περνούν το περισσότερο χρόνο.

⦁ Αν, όμως, το παιδί αρνείται να σας μιλήσει, δεν σημαίνει ότι σας ξέχασε. Ακόμα κι αν κάποια φορά δεν θελήσουν να σας ακούσουν, είναι σημαντικό γι’ αυτά ότι τηλεφωνήσατε.

⦁ Ανεξάρτητα από τις τυχόν διαφωνίες που έχετε , πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να επικοινωνεί ανεμπόδιστα με το κάθε γονιό του, ακόμα και στην περίπτωση που βρίσκεστε στη μέση δικαστικής διαμάχης.

Οι ανάγκες του παιδιού
Τέλος τονίζει πως οι ανάγκες του παιδιού είναι αυτές που καθορίζουν τις αποφάσεις των γονιών. Πιο συγκεκριμένα εξηγεί, «Σε κάθε σας απόφαση οι ανάγκες του παιδιού πρέπει να αποτελούν κεντρικό άξονα στις αποφάσεις σας . Ο στόχος πάντα είναι τα παιδιά να χαίρονται τις μέρες των διακοπών τους με το κάθε γονιό τους γιατί αυτό τα βοηθά πολύπλευρα . Με τη σωστή συνεννόηση των γονιών και σεβασμό στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού , λαμβάνοντας υπόψη τη φάση ανάπτυξής του ,καλό θα ήταν οι μέρες των διακοπών του παιδιού να επιμερίζονται ισότιμα με το κάθε γονιό».

ΕΝΘΕΤΟ
Θραύση τα διαζύγια στην Ελλάδα
Ανά χίλιους κατοίκους στην Ελλάδα, σημειώνονται αναλογικά περίπου 5 γάμοι προς 2 διαζύγια. Πρωτιά στη λύση του γάμου έχουν οι άνδρες και οι γυναίκες μεταξύ 35 και 44 χρόνων.
Η τελευταία μέτρηση που έκανε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έδειξε αύξηση της τάξης του 74,2%, καθώς το 2017 εκδόθηκαν 19.120 διαζύγια σε σχέση με τα 11.013 που εκδόθηκαν το 2016.
Όσο για το πότε λήγουν οι περισσότεροι γάμοι, αυτό συμβαίνει συνήθως μετά τα 10 χρόνια, κυρίως σε ζευγάρια που έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Γιατί χωρίζουν τα (περισσότερα) ζευγάρια;
Ο Γάλλος φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ τονίζει πως τα σύγχρονα ζευγάρια πεθαίνουν από υπερβολικές προσδοκίες, γδαρμένα από τη μεγαλειώδη ιδέα του ζευγαριού και της ευτυχίας, μιας κοινής ζωής όπου το πάθος θα διαρκεί αέναα με αμείωτη ένταση. Η παραμικρή μείωση της έντασης μέσα στην τετριμμένη καθημερινότητα βιώνεται σαν αποτυχία και απόρριψη. Η τόσο επιθυμητή αίσθηση της πληρότητας ναυαγεί υπό το βάρος των προσδοκιών για τον ιδανικό γάμο. «Οι δυσάρεστες περιπέτειες του γάμου από έρωτα οφείλονται στο φονικό ιδεώδες που δημιουργεί χίμαιρες σαν του Δον Κιχώτη μπροστά στους ανεμόμυλους και επιβεβαιώνει τη δυσκολία μας να συμβιώσουμε», γράφει ο Μπρυκνέρ.

297835381_1096345734646160_2767742660975454359_n
297586447_5464152060312148_6075950121987688636_n
Copy link
Powered by Social Snap