Εκτύπωση άρθρου

Είναι η νέα μεγάλη συζήτηση στην δημόσια σφαίρα- πρέπει να γυρίσουν ή όχι τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία όπως πολύ πιθανό να συμβεί την 1η Ιουνίου; Ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης , καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας κατά του κορονοϊού παίρνει θέση υπέρ της επιστροφής και αποκρούει τα αντεπιχειρήματα.
Ιδού τί είπε στο Dikaiologitika News:

« Σε καμία περίπτωση αυτό που δοκιμάζουμε με τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία δεν είναι ανοσία αγέλης κι όσοι το ισχυρίζονται αυτό κάνουν μεγάλο λάθος. Δεν στέλνουμε τα παιδιά σχολείο για να μολυνθούν.

Αν τελικά τα παιδιά επιστρέψουν για ένα μήνα στα σχολεία, αυτό θα γίνει σε συνθήκες πολύ χαμηλής επιδημιολογίας.

Τα παιδιά ήδη από την καραντίνα κυκλοφορούσαν σε μικρές παρέες. Δεδομένου ότι ήδη, εδώ και ημέρες δεν βρίσκονται σε συνθήκες απομόνωσης ενώ όλος ο κόσμος κυκλοφορεί ξανά έξω είναι παράλογο να τα κρατάμε μακριά από το σχολείο. Αν τα παιδιά μαζεύονται σε πλατείες όπως ήδη παρατηρούμε να συμβαίνει, τότε αυτά τα ίδια παιδιά μπορούν το ίδιο άνετα να πάνε και στο σχολείο».

Και γιατί υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα δεύτερες σκέψεις ανάμεσα στις τάξεις των ειδικών; Όπως μας λέει ο κος Μαγιορκίνης: « Γιατί ειδικά στην προηγούμενη φάση της επιδημίας το συζητούσαμε έντονα πόσο σημαντική είναι ή δεν είναι η συμβολή των παιδιών στην μετάδοση του κορονοϊού και στην αύξηση των κρουσμάτων. Κάποιοι λέγανε ότι η συμμετοχή των παιδιών ήταν σημαντική και κάποιοι άλλοι, όχι.

H πρώτη μερίδα πρότασσε το επιχείρημα ότι σε όλες τις λοιμώξεις που γνωρίζουμε τα παιδιά παίζουν σημαντικό ρόλο και άρα η άποψη είναι ότι το ίδιο θα συμβαίνει και με τον κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε αρκετά στοιχεία και μελέτες για να είμαστε απόλυτα σίγουροι. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα όμως, είναι ότι η πιθανότητα να συμμετέχουν τώρα τα παιδιά, σε αυτή την φάση, στην έξαρση της επιδημίας είναι ελάχιστη.

Το ότι από την άλλη τα παιδιά δεν μπορούν να εφαρμόσουν στο 100% τα μέτρα υγιεινής, είναι μια πραγματικότητα αλλά και στο 40% ακόμα να το καταφέρουν δεδομένης της χαμηλής μεταδοτικότητας αυτή τη στιγμή, τα παιδιά θα είναι ασφαλή. Άλλωστε, ο ρόλος του σχολείου είναι καταλυτικός στο να μάθει και να εξασκήσει τα παιδιά στην πρόληψη και στην υγιεινή, δύο συμπεριφορές που τα παιδιά πρέπει ούτως ή άλλως να μάθουν και να αποκτήσουν. Τον Σεπτέμβριο πάλι θα ζητηθούν οι αποστάσεις κι η υγιεινή, αυτή η συμπεριφορά πρέπει να γίνει συνήθεια και όσο πιο γρήγορα το μάθουν τα παιδιά αυτό, τόσο το καλύτερο. Το σχολείο είναι ο χώρος για να συμβεί αυτό.

Όσο για το τι πρέπει να κάνει ένας γονέας που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, μπορεί να στείλει το παιδί σχολείο και να προσέχουν πολύ κι οι δύο, αλλά αν δεν θέλει και μπορεί, ας κρατήσει το παιδί στο σπίτι.

Αν πάντως ισχύσουν οι ίδιοι αυστηροί κανόνες, για μισά παιδιά σε κάθε τάξη, και σε νηπιαγωγεία και σε παιδικούς σταθμούς και βγουν αυστηρά πρωτόκολλα δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψουν στις παραπάνω δομές και τα ακόμη μικρότερα παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή 22/5 θα είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για όλα αυτά ενώ και τα πρώτα συμπεράσματα από την επιστροφή των μεγαλύτερων παιδιών στα σχολεία είναι καλά».

Δήμητρα Τριανταφύλλου

πηγή : dikaiologitika

Copy link
Powered by Social Snap