c72332ecf005f23dcd542b058978550b
Εκτύπωση άρθρου


Τα συμπεράσματα νέας έρευνας, μία από τις πρώτες που έχουν διεξαχθεί για το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι μία άγαμη γυναίκα ήταν -και σε πολλές κοινωνίες και περιβάλλοντα, παραμένει ακόμη- ταμπού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο συνηθισμένοι χαρακτηρισμοί για μία γυναίκα single ήταν από «άτυχη» έως «απελπισμένη» και «ανολοκλήρωτη». Νέα έρευνα ωστόσο, υποστηρίζει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητ

Μπορεί να έχουν περάσει μερικές δεκαετίες από την εποχή του (τραγικά προσβλητικού) στερεότυπου της «γεροντοκόρης», όμως ακόμη και σήμερα, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες που έχουν περάσει τα τριάντα, το νέο στερεότυπο τις παρουσιάζει λίγο πολύ, ως λυπημένες, μοναχικές φιγούρες (περίπου σαν την ταινία Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς του 2001 -για το οποίο συγγραφέας Έλεν Φίλντινγκ έχει παραδεχτεί ότι αν έγραφε το βιβλίο σήμερα, θα ήταν πολύ διαφορετικό).


Σύμφωνα με νέα μελέτη, μία από τις πρώτες που έχουν διεξαχθεί για το συγκεκριμένο θέμα, η σχέση μας έχει πολύ μικρή επίδραση σε αυτό που συνολικά αποκαλούμε, ευτυχισμένη ζωή, καθώς οι φιλίες, τα χόμπι και η εργασία μας αποτελούν βασικές παραμέτρους στην εξίσωση μίας ζωής που προσφέρει ικανοποίηση.

Η έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MSU), που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Journal of Positive Psychology, κατέγραψε τα επίπεδα ευτυχίας 7.532 ατόμων από τρεις «ομάδες»: Παντρεμένων, ανθρώπων οι οποίοι κάποια περίοδο της ζωής τους ήταν σε γάμο και μονίμως single. Στόχος της έρευνας ήταν να προσμετρηθεί το status της σχέσης στη ευημερία της ζωής τους, με το πέρασμα του χρόνου. Όπως αποδεικνύεται, επί της ουσίας, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά.

«Μας προκάλεσε έκπληξη το συμπέρασμα της έρευνας ότι οι δια βίου singles και οι άνθρωποι με διαφορετικό ιστορικό σχέσεων, δεν παρουσίαζαν διαφορά στο πόσο ευτυχισμένοι είναι», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Μαράια Πούρολ, η οποία διαπίστωσε ότι, παρότι οι επί μακρόν παντρεμένοι έδιναν ελαφρώς υψηλότερη βαθμολογία, τα αποτελέσματα δεν ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα, τόσο ώστε να αποδεικνύεται ότι μία μόνιμη σχέση εξασφαλίζει και μία ευτυχισμένη ζωή (στην κλίμακα της ευτυχίας οι παντρεμένοι έδωσαν βαθμολογία 4 με άριστα το 5 και οι singles 3,82).

Στην πραγματικότητα, αν μη τι άλλο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το status της σχέσης μας έχει πολύ μικρό αντίκτυπο και πως «όταν μιλάμε για ευτυχία, είτε κάποιος είναι σε σχέση, είτε όχι, σπανίως οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σχέση ή στην έλλειψη της», πρόσθεσε ο Γουίλιαμ Τσόπικ, βοηθός καθηγητής Ψυχολογίας στο MSU και έτερος συν-συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος προσθέτει: «Βεβαίως και οι άνθρωποι μπορούν να είναι σε δυστυχισμένες σχέσεις, όπως και από την άλλη, οι singles να αντλούν χαρά και απόλαυση από άλλα κομμάτια της ζωής τους…»

Τα συμπεράσματα της έρευνας υποστηρίζουν πρόσφατη μελέτη του διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή Συμπεριφορικών Επιστημών στο London School of Economics και συγγραφέα του βιβλίου «Happy Ever Afterr: Escaping The Myth of The Perfect Life», Πολ Ντόλαν, σύμφωνα με την οποία «η πιο υγιής και πιο ευτυχισμένη υποομάδα του πληθυσμού είναι οι γυναίκες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ και δεν έκαναν παιδιά», καθώς οι παραδοσιακοί δείκτες που χρησιμοποιούνταν για την μέτρηση της επιτυχίας -όπως ο γάμος και η ανατροφή των παιδιών -δεν σχετίζονται πλέον με τα επίπεδα ευτυχίας.

Πηγή: Redonline

https://www.huffingtonpost.gr/
Copy link
Powered by Social Snap