Εκτύπωση άρθρου

Στη διάρκεια της εφηβείας είναι πιθανό να εμφανιστούν αρκετές διαταραχές που σχετίζονται με το σώμα μας και ειδικά με τα κιλά μας. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι έφηβοι να έχουν μία αντικειμενική εικόνα του σώματός τους και του βάρους τους. Ωστόσο όπως φαίνεται αρκετοί και κυρίως οι υπέρβαροι θεωρούν πώς το βάρος τους είναι φυσιολογικό, γεγονός που τους αποτρέπει από το να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα. Αυτό μάλιστα φάνηκε και από έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για περίπου 5000 εφήβους 13-15 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν την άποψή τους για το βάρος τους. 73% από αυτούς είχαν φυσιολογικό βάρος, 20% ήταν υπέρβαροι και 7% παχύσαρκοι. Ωστόσο το 40% των υπέρβαρων ή παχύσαρκων δήλωσαν πώς έβρισκαν τα κιλά τους φυσιολογικά ενώ το 0,4% δήλωσε ότι θεωρούσαν πώς ήταν λιποβαρείς.

Πάνω από το 80% αυτών που είχαν υγιές βάρος διέγνωσαν σωστά ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με τα κιλά τους. Ωστόσο 7% από αυτούς πίστευαν πώς ήταν παχύτεροι από το κανονικό ενώ 10% πίστευαν πώς ήταν ελαφρύτεροι απ’ ό,τι έπρεπε. Τακορίτσιαμάλισταήτανπιοπιθανόναθεωρούνπώςήτανπαχύτερααπ’ ό,τι στην πραγματικότητα σε σχέση με τα αγόρια.

Η λάθος εκτίμηση για το βάρος μας μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, βουλιμία κ.λπ.) αλλά και σε διαταραχές του μεταβολισμού, στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, κάποιων μορφών καρκίνου κ.λπ.

Γι’ αυτό ο ρόλος των γονιών αναδεικνύεται κρίσιμος για ακόμα μία φορά καθώς πρέπει από νωρίς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν όχι μόνο ένα υγιές σώμα αλλά και μια υγιή εικόνα γι’ αυτό.

πηγή: https://psychcentral.com/news

Το άρθρο επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap