ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ως διεθνής και ελληνικός φορέας με μακρόχρονη δράση στον τομέα της προστασίας ανηλίκων σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, και με αφορμή τις μαρτυρίες ελληνίδων αθλητριών που βλέπουν αυτές τις ημέρες το φως της δημοσιότητας καταγγέλοντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησής τους, στην οργάνωση Terre des hommes (Γη των ανθρώπων/Tdh) εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους, και ενθαρρύνουμε κι άλλα άτομα που έχουν πιθανώς υποστεί ανάλογη βία, να καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά και να απαιτήσουν από τις Αρχές τη διερεύνησή τους.
Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε προς όλους όσοι -δημόσιοι φορείς ή ιδιώτες- επιμένουν ακόμη να ενοχοποιούν τα θύματα αντί για τους παραβάτες -με πρόσχημα άλλοτε ότι δεν κατήγγειλαν έγκαιρα τα όσα υπέστησαν, άλλοτε ότι δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία κ.λπ.- να αποφεύγουν τέτοιες δηλώσεις δημόσια, καθώς η στάση τους αυτή, από τη μια πλευρά επιβαρύνει ψυχικά και συναισθηματικά τα θύματα -σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα επανατραυματίζει- ενώ, από την άλλη, αποθαρρύνει άλλα περιστατικά να έρθουν στο φως, δυσχεραίνοντας έτσι και διαιωνίζοντας το πρόβλημα. Αντί να έχουμε οποιαδήποτε απαίτηση από τα θύματα, ας απαιτήσουμε από τις Αρχές να προχωρήσουν στην εδραίωση και εφαρμογή εθνικών προτύπων που είναι απαραίτητα για να διασφαλιστεί η πρόληψη, ο εντοπισμός και η εξάλειψη φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από το χώρο του αθλητισμού.
Στην Terre des hommes Hellas, έχοντας εντοπίσει σοβαρά κενά στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, ξεκινήσαμε πέρυσι με εξειδικευμένο προσωπικό την εκπόνηση του προγράμματος Keeping Children Safe in Sports, με το οποίο ανοίγουμε δρόμο για την ουσιαστική προστασία των παιδιών με επιστημονικές μεθοδολογίες και εργαλεία, εστιάζοντας στην πρόληψη της κακοποίησης, στον εντοπισμό περιστατικών και στην ενθάρρυνση όλων να καταγγέλουν όποιο περιστατικό ή ανησυχία πέφτει στην αντίληψή τους. Ξεκινήσαμε με δράσεις σε παιδικές κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα και είμαστε ευγνώμονες που στην προσπάθειά μας αυτή πολλοί ιδιοκτήτες κατασκηνώσεων συνδράμουν το έργο μας. Το παράδειγμά τους πρέπει τώρα να μιμηθούν και φορείς αθλητισμού -σωματεία, ομοσπονδίες κ.λπ.- αλλά και τα αρμόδια υπουργεία δείχνοντας ανάλογη γενναιότητα και πρωτοβουλία.
Έχουμε ήδη ξεκινήσει με δράσεις κατάρτισης εργαζομένων στις κατασκηνώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της προστασίας από την κακοποίηση, αλλά και με δράσεις ενημέρωσης και αυτο-προστασίας των ίδιων των παιδιών και στο άμεσο μέλλον θα επεκτείνουμε το πρόγραμμα και στους χώρους άθλησης. Ο απώτερος, όμως, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους φορείς να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν πρωτόκολλα διασφάλισης και επαρκούς αναφοράς περιστατικών ή ανησυχιών κακοποίησης. Με βασικό μας μήνυμα το «Πες ΟΧΙ, Φύγε, Μίλα», επιδιώκουμε να χτίσουμε ένα περιβάλλον όπου σπάει η σιωπή και καταγγέλονται περιστατικά κακοποίησης από παιδιά και ενήλικες. Οι αρμόδιοι φορείς άθλησης οφείλουν πλέον να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα και να υιοθετήσουν πρωτόκολλα προστασίας και διασφάλισης, αλλά και ανταπόκρισης σε κάθε σχετική ανησυχία. Ας ευχηθούμε ότι οι μαρτυρίες της Σοφίας Μπεκατώρου και των λοιπών αθλητριών που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από γενναίες αποκαλύψεις άλλων αθλητών ή αθλητριών στο παρελθόν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν έναυσμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
*To πρόγραμμα Keeping Children Safe in Sports συντονίζεται από το γραφείο της Τerre des hommes στη Ρουμανία και υλοποιείται από τα γραφεία της οργάνωσης στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, με την υποστήριξη του Προγράμματος της ΕΕ “Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια”.