Αν δεν τις αντιληφθούμε, παράγουν φόβο ανεπάρκειας και εγκατάλειψης, που συνήθως κουράζουν τους άλλους.
Είναι απολύτως κατανοητό να είμαστε λίγο αγχωμένοι στην αρχή μιας νέας σχέσης. Ίσως να έχουμε κάνει αρκετές σχέσεις στο παρελθόν που ξεκίνησαν πολλά υποσχόμενες, αλλά πήραν κακή τροπή στη συνέχεια ή ίσως οι πρώην σύντροφοί μας κατηγόρησαν τα ελαττώματά μας για τον χωρισμό. Οι παρελθοντικές εμπειρίες μας (ή και η έλλειψη εμπειρίας) μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ανασφαλείς για την εσωτερική μας αξία και την ικανότητα να αγαπηθούμε.
Και ακόμα περισσότερο, οι ανασφάλειές μας μπορεί να σχετίζονται με τις εμπειρίες μας καθώς μεγαλώναμε και θα έχουν ελάχιστα να κάνουν με το άτομο που τώρα που έχουμε σχέση. Και μέχρι να μάθουμε να παρέχουμε μια ασφαλή βάση για τον εαυτό μας, αυτές οι ανασφάλειες θα βλάπτουν τις σχέσεις που προσπαθούμε να πλάσουμε με τους άλλους.
Αν δεν τις αντιληφθούμε, παράγουν φόβο ανεπάρκειας και εγκατάλειψης, που συνήθως κουράζουν τους άλλους. Ασχέτως του πόσο υποστηρικτικοί και επιβεβαιωτικοί είναι οι σύντροφοί μας, δεν μπορούν να επιλύσουν τα βαθιά εδραιωμένα συναισθήματα που μας βασανίζουν. Συνεπώς, θα αρχίζουν να συγχύζονται για την ανικανότητά τους να μας ανακουφίσουν και αυτό θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην ίδια τη σχέση.
Ως εκ τούτου, χρειάζεται να αποκτήσουμε επίγνωση των ανασφαλειών μας και να μάθουμε τρόπους να ηρεμούμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τόσο ισχυρά και δυνητικά καταστροφικά συναισθήματα.
Ποιες συμπεριφορές χρειάζεται να προσέξουμε σε περιπτώσεις ανασφάλειας
Συνεχής αναζήτηση της απόρριψης
Σκεφτόμαστε συνεχώς ότι θα μας εγκαταλείψουν. Έτσι «βλέπουμε» παντού τέτοια σημάδια. Αυτή η συνεχής ενασχόληση με αυτό το φόβο, αρκετά συνηθισμένη σε όσους έχουν αγχώδη τύπο δεσμού, είναι εξαιρετικά εξουθενωτική και για τις δύο πλευρές.
Αν το άλλο άτομο μας έχει προσφέρει καθησυχασμό, χρειάζεται να τον αποδεχτούμε και να τον ζητάμε συνεχώς. Την επόμενη φορά που θα ξανανιώσουμε ανασφάλεια, μπορούμε να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας εκείνη τη συζήτηση.
Προσπαθούμε συνεχώς να ικανοποιούμε μόνο τον άλλο
Αν παρατηρούμε ότι πνίγουμε τη φωνή μας και προσαρμοζόμαστε αναλόγως μόνο και μόνο για να διασφαλίσουμε ότι ο/η σύντροφός μας είναι πάντα χαρούμενος/η και ευχαριστημένος/η, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μας υπενθυμίσουμε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια σχέση που βασίζεται στην ψευδαίσθηση.
Μια υγιής σχέση είναι ότι και τα δύο μέρη είναι ειλικρινή και αυθεντικά ο ένας με τον άλλο. Σε αυτό το είδος σύνδεσης, κάθε σύντροφος είναι πρόθυμος να μάθει τι σκέφτεται, νιώθει και θέλει ο άλλος. Αλλά αν στερήσουμε από τον άλλο αυτή την ειλικρίνεια, εμποδίζουμε τη σχέση να ωριμάσει.
Είμαστε υπερβολικά ευαίσθητοι
Όταν είμαστε ανασφαλείς, τείνουμε να παρερμηνεύουμε με ευκολία τι μας λέει ο/η σύντροφός μας. Αν ανακαλύψουμε ότι βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, πρέπει να κάνουμε μια παύση, να αναπνεύσουμε και να ακούσουμε τι πραγματικά μας επικοινωνεί ο άλλος. Αν η συμπεριφορά του δεν δημιουργεί αντιθέσεις και δεν προκαλεί σύγχυση σε σύγκριση με τα λεγόμενά του, καλά θα κάνουμε να τον εμπιστευθούμε και να ανακουφιστούμε από τις ανασφαλείς σκέψεις μας.
Πηγή: www.mindbodygreen.com/