Εκτύπωση άρθρου

Το γράψιμο κάνει καλό στην ψυχική υγεία.
Μπορεί οι ημέρες της καραντίνας να τελείωσαν και να επιστρέψαμε σε μια νέα κανονικότητα, ωστόσο σε περίπτωση που έχουμε συγγενείς και φίλους που ζουν μακριά από την πόλη μας σε Ελλάδα και εξωτερικό και δεν μπορούμε ακόμα να τους επισκεφτούμε, ένας ασυνήθιστος – για τα σημερινά δεδομένα με τις δυνατότητες της τεχνολογίας – είναι τα γράμματα.

Μπορεί η σύνταξη ενός γράμματος ή σημειώματος να παίρνει περισσότερο χρόνο από ένα e-mail ή γραπτό μήνυμα στο κινητό, όμως είναι πιο προσωπικό, αποκαλύπτει τον γραφικό χαρακτήρα του αποστολέα και ο παραλήπτης μπορεί να το κρατήσει ως ενθύμιο της δύσκολης εποχής που βιώνουμε.

«Η τέχνη ενός γράμματος είναι μια δραστηριότητα που χρειάζεται ιδιαίτερη επιμέλεια και επίσης κάνει καλό στην ψυχική υγεία, κυρίως την περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε», λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας Ντέμπορα Σμιθ.
«Το γράψιμο είναι ένας όμορφος τρόπος να αξιοποιήσουμε το μυαλό μας και τις σκέψεις. Μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτική άσκηση. Και επιπλέον είναι σημαντικό να απέχουμε από την οθόνη και να χρησιμοποιήσουμε στυλό και χαρτί», λέει η ψυχολόγος.

Η Σμιθ προτείνει να γράψουμε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης ώστε να αποκτήσουμε περισσότερα οφέλη. «Ας σκεφτούμε κάποιον για τον οποίο αισθανόμαστε ευγνώμονες και ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφραστεί πλήρως και ελεύθερα στο χαρτί – πρόκειται για μια πολύ ισχυρή εξάσκηση για τον συγγραφέα και τον παραλήπτη», συμπληρώνει.

Σε περίπτωση που ανησυχούμε και νιώθουμε άσχημα σχετικά με την αποστολή γραμμάτων μέσω ταχυδρομείου και τους εργαζόμενους που δουλεύουν πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ας μην το σκεφτόμαστε. Τα γράμματα και οι κάρτες είναι το κομμάτι που δίνει αξία σε αυτά που προσφέρουν, λέει εκπρόσωπος της βρετανικής ταχυδρομικής υπηρεσίας Royal Mail. «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος αναζητά πρωτότυπους και μεγάλης σημασίας τρόπους για να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους του. Ένα προσεκτικά γραμμένο γράμμα ξεχωρίζει ενάντια σε βιντεοκλήσεις μέσω του Zoom ή του WhatsApp. Η εμψυχωτική επίδραση όταν λαμβάνουμε μια χειρόγραφη κάρτα ή γράμμα είναι εμφανής».

Ισως ήρθε η ώρα να προγραμματίσουμε την σύνταξη γραμμάτων στην καθημερινότητά μας. «Ας το απολαύσουμε και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα κάνουμε κάποιον ευτυχισμένο κάθε φορά που θα το διαβάζει», εξηγεί η Σμιθ.

Πηγή: HuffPost UK

Copy link
Powered by Social Snap