Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Δε ζείτε ο ένας χωρίς τον άλλον όμως κάτι δεν …κολλάει. Όσο κι αν αγαπιέστε, δεν ταιριάζετε στο σεξ. Θέλετε διαφορετικά πράγματα ή διαφορετικό τρόπο… Όπως και να ‘χει το πρόβλημα παραμένει κι εσείς δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε.

Το να μην τα βρίσκει ένα ζευγάρι στο κρεβάτι, ενώ ταιριάζουν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, δεν είναι τόσο σπάνιο. Είναι όμως ένα από τα προβλήματα που σπάνια συζητάει κανείς ανοιχτά είτε με τον ίδιο τον σύντροφό του είτε με άλλα άτομα που εμπιστεύεται. Με πόσους τρόπους όμως μπορεί ένα ζευγάρι να μην ταιριάζει σεξουαλικά;

Τι σημαίνει «ταιριάζουμε στο σεξ»;

Δεν είναι μόνο η σεξουαλική χημεία που μπορεί να δείχνει αν ένα ζευγάρι είναι συμβατό ή όχι στο σεξ. Πέρα από αυτήν υπάρχει μία σειρά παραγόντων που επίσης παίζουν ρόλο όπως:

  • Οι πεποιθήσεις τους σχετικά με το σεξ (π.χ. τη θέση που έχει σε μία σχέση, το πόσο ανοιχτοί είναι σχετικά με αυτό, αν είναι πρόθυμοι για πειραματισμούς κοκ)
  • Το αν αξιολογούν πόσο συχνά κάνουν σεξ και πόσο διαρκεί αυτό. Αν π.χ. ο ένας θέλει να κάνει σεξ κάθε μέρα και ο άλλος δεν το θεωρεί αναγκαίο ή αν ο ένας θέλει την ώρα του και ο άλλος δεν μπαίνει καν στον κόπο για προκαταρκτικά, σίγουρα δεν είναι δείγμα απόλυτης συμβατότητας.
  • Τα πράγματα που τους αρέσουν και αυτά που τους «χαλάνε». Αν δεν υπάρχει μια σχετική ομοφωνία σε αυτά, επίσης μπορεί να προκύψει σοβαρό πρόβλημα στην ερωτική σας ζωή.
  • Αν χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες για να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Είναι πιθανόν π.χ. ο ένας να θέλει τις ανέσεις του για να «αποδώσει» ενώ ο άλλος να είναι πιο «περιπετειώδης».
  • Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τη σχέση τους. Αν ο ένας πιστεύει ότι είναι κάτι ωραίο μεν αλλά πρόσκαιρο όμως ο άλλος έχει προσδοκίες, σαφώς και θα επηρεαστεί και η σεξουαλική τους ζωή.

Σε όσα περισσότερα από τα παραπάνω συμφωνεί ένα ζευγάρι, τόσο πιο ευοίωνο διαγράφεται το σεξουαλικό τους μέλλον.    

Άλλα θέλω κι άλλα θες

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχει σεξουαλική συμβατότητα;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην ερωτική ζωή ενός ζευγαριού είναι ο ένας από τους δύο συντρόφους να θέλει περισσότερο σεξ ενώ ο άλλος λιγότερο. Αυτό όμως μπορεί να εισπράττεται ως απόρριψη δημιουργώντας επιπλέον θέματα στο ζευγάρι.

Επίσης, μπορεί να τους αρέσει διαφορετικό είδος σεξ. Π.χ. ο ένας να θέλει πιο τρυφερό και ο άλλος λιγότερο.

Η παρακολούθηση πορνό είναι ένα ακόμα θέμα που μπορεί να γίνει αιτία διαφωνίας όπως και ο «εγωισμός» που μπορεί να δείχνει ο ένας σύντροφος όταν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δική του ευχαρίστηση αγνοώντας αυτή του ανθρώπου που έχει δίπλα του.

Οι κρυφοί ένοχοι

Οι λόγοι που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα παραπάνω προβλήματα είναι αρκετοί. Κάποιες φορές τα ζητήματα που ανακύπτουν στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού οφείλονται στην έλλειψη ουσιαστικής οικειότητας. Ίσως δεν αισθάνονται αρκετά άνετα με τον σύντροφό τους. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει μόνο με τον συγκεκριμένο σύντροφο επειδή μπορεί π.χ. να μην τους κάνει να νιώθουν αρκετά επιθυμητοί αλλά μπορεί να είναι και κάτι χρόνιο, να έχουν δηλαδή δυσκολία να αποκτήσουν οικειότητα γενικά σε μία σχέση. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την αυτοεκτίμησή τους, με το είδος των σχέσεων που είχαν συνάψει στο παρελθόν κοκ

Κάποιες άλλες φορές, οι διαφορές στο σεξ, οφείλονται στο ότι οι δύο σύντροφοι έχουν μια μάλλον ανταγωνιστική σχέση αντί να είναι ομάδα. Ίσως είναι και οι δύο πολύ έντονες προσωπικότητες και δεν τους είναι εύκολο να «υποχωρήσουν» μπροστά στην επιθυμία του άλλου.

 Ή μπορεί ο ένας να νιώθει κατώτερος από τον άλλον και αυτό να βγαίνει και στο σεξ στη διάρκεια του οποίου μπορεί να είναι είτε πολύ παθητικός και να μη διεκδικεί αυτό που θέλει. Ή πάλι, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο και στο σεξ να γίνεται υπερβολικά απαιτητικός προσπαθώντας να αναπληρώσει για αυτά που «χάνει» στα υπόλοιπα κομμάτια της σχέσης.

Κάποιες άλλες φορές πάλι, τα προβλήματα προκύπτουν επειδή το ζευγάρι είναι μαζί αρκετό καιρό και η φλόγα έχει ατονήσει.

Τι μπορείτε να δοκιμάσετε

  • Ελάτε πιο κοντά. Αν αυτό που βάζει εμπόδια ανάμεσά σας είναι η έλλειψη οικειότητας, προσπαθήστε να «εξασκηθείτε» κάνοντας μικρά βήματα και προς αυτή τη κατεύθυνση. Αν π.χ. ντρέπεστε για το τι μπορεί να πιστεύει ο σύντροφός σας για το σώμα σας και κάνετε πάντα σεξ στο απόλυτο σκοτάδι, ξεκινήστε αφήνοντας ένα μικρό φως αναμμένο μέχρι σιγά σιγά να νιώθετε αρκετά άνετα. Ή μπορείτε να ξεκινήσετε να ζητάτε στον σύντροφό σας να σας αγγίζει σε σημεία με τα οποία δεν αισθάνεστε πολύ άνετα. Παράλληλα κάντε προσπάθειες να ενισχύσετε την οικειότητά σας και εκτός της κρεβατοκάμαρας (π.χ. γελώντας με κάτι «χαζό» που κάνατε εσείς ή ο σύντροφός σας αντί να έρθετε σε δύσκολη θέση εξαιτίας του) καθώς όσα συμβαίνουν στο σεξ δεν είναι αναπόσπαστα από την υπόλοιπη κοινή σας ζωή.
  • Μιλήστε, όσο δύσκολο και αν είναι. Η επικοινωνία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ μπορεί να είναι κλειδί για την υγεία της ερωτικής σας ζωής. 

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο ούτε εύκολο να θίξεις στον σύντροφό σου ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Πολλά ζευγάρια ακόμα κι όταν παίρνουν απόφαση να μιλήσουν, καταλήγουν να μη λένε όλα όσα σκέφτονται από φόβο μήπως ο άλλος «το πάρει στραβά», θυμώσει, στεναχωρηθεί κ.λπ. Είναι όμως αναγκαίο να μιλήσετε με όση περισσότερη ειλικρίνεια μπορείτε και φυσικά σεβασμό απέναντι στον σύντροφό σας.

Το ιδανικό είναι να μιλήσετε τη στιγμή που εντοπίζετε κάτι που θεωρείτε ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Ακόμα και την ώρα του σεξ ή λίγο αργότερα, αν ο σύντροφός σας κάνει (ή δεν κάνει) κάτι που δε σας αρέσει ή δε σας βρίσκει σύμφωνους, εξηγήστε του με ωραίο τρόπο ότι δε σας είναι ευχάριστο. Πείτε του τι μπορεί να θέλετε εναλλακτικά χωρίς να γίνεστε επικριτικοί ή απότομοι.

Γενικά μην αφήνετε τα θέματα να μαζεύονται θεωρώντας ότι κάπου στην πορεία τα πράγματα θα διορθωθούν από μόνα τους. Όταν δε μιλάτε, ο σύντροφός σας πιθανότατα θα θεωρήσει ότι όλα είναι εντάξει. Ή ακόμα κι αν καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά ίσως να μην είναι σε θέση να το εντοπίσει μόνος του και να κάνει κάτι γι’ αυτό.

Λίγοι άνθρωποι έχουν το θάρρος να ρωτήσουν αν κάτι σας άρεσε ή όχι και ίσως λιγότεροι ενδιαφέρονται όντως να ακούσουν την απάντηση. Ωστόσο, το σεξ είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνετε και οι δύο και να σας φέρνει πιο κοντά και όχι να σας απομακρύνει.

Επιπλέον, η επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να είστε βέβαιοι πώς ό,τι γίνεται μεταξύ σας, γίνεται συναινετικά και όχι ότι το κάνετε απλά για να ευχαριστήσετε τον σύντροφό σας ή από φόβο. Η συναίνεση σε όλα όσα γίνονται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει πάντα να είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο.

  • Ζητήστε βοήθεια. Αν η σχέση σας σας είναι σημαντική όμως τα προβλήματα στο σεξ δε σας αφήνουν να τη χαρείτε όσο θα θέλατε, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχολόγο είτε ατομικά είτε με συμβουλευτική ζεύγους. Η θεραπεία θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να «επιδιορθώσετε» τις αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την κατάσταση.

Μιλώντας με έναν ειδικό μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος, τις ενοχές ή τα αισθήματα ντροπής που πιθανόν νιώθετε και επηρεάζουν τις απόψεις ή ακόμα και τις «τεχνικές» σας στο σεξ.

Ο ψυχολόγος μπορεί να σας προτείνει τρόπους για να κάνετε «ασκήσεις οικειότητας» και να έρθετε πιο κοντά ή/και να σας βοηθήσει να βρείτε την αυτοεκτίμηση που ίσως σας λείπει για να πειραματιστείτε ή να διεκδικήσετε αυτό που θα σας ευχαριστούσε από τον σύντροφό σας.

Μπορεί να σκέφτεστε ότι το σεξ δεν είναι αρκετά σοβαρός λόγος για να δείτε κάποιον ειδικό ή ακόμα και να ντρέπεστε να πάτε σε ψυχολόγο γι’ αυτόν τον λόγο, όμως σκεφτείτε ξανά.

Το σεξ δεν είναι κάτι που πρέπει να υποτιμάμε στη ζωή μας. Είναι ένα κομμάτι που μπορεί και ενίοτε πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο καθώς ολοκληρώνει κατά κάποιον τρόπο την προσωπικότητά μας, σηματοδοτεί αρκετά πράγματα για το ποιοι είμαστε και πως νιώθουμε, μας φέρνει κοντά ή μας απομακρύνει με τους άλλους κα μας βοηθάει να εκτονώσουμε το άγχος και την ένταση. Γι’ αυτό και είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κρατήσουμε υγιές χωρίς ενοχές και περιττές αναστολές.

Copy link
Powered by Social Snap