Η καθιστική ζωή στην μέση ηλικία δεν αποτελεί πλήγμα μόνο για τη φυσική κατάσταση, αλλά και για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς αποδίδουν λιγότερο καλά σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που πραγματοποίησαν τη μελέτη λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η καλή φυσική κατάσταση στην μέση ηλικία διατηρεί νέο και τον εγκέφαλο.
«Πολλοί άνθρωποι δεν αρχίζουν να ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους παρά μόνο όταν γεράσουν, αλλά η μελέτη μας αποδεικνύει πως ίσως τότε είναι αργά», είπε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογίας Εταιρείας στη Βαλτιμόρη η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νικόλ Σπαρτάνο.
Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως ορισμένες συμπεριφορές και παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στη γήρανση του εγκεφάλου πολλά χρόνια αργότερα».
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.271 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως τη δεκαετία του ’70, όταν η μέση ηλικία τους ήταν τα 41 χρόνια, για να καταγραφούν οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού τους στη διάρκεια της σωματικής καταπόνησης.
Όταν 60άρησαν, υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες (MRI) εγκεφάλου και σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.
Όσοι από αυτούς είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στο τεστ κοπώσεως στα 41 τους, είχαν την λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν έγιναν 60 ετών.
Μάλιστα η μείωση στη νοητική οξύτητα συσχετίσθηκε ιδιαίτερα με τις μεγάλες αυξήσεις στην διαστολική αρτηριακή πίεση (είναι ο μικρός αριθμός στη μέτρηση).
Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές παρουσίασαν αύξηση στην διαστολική πίεση μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη του τεστ (και αυτό αποτελεί ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης), είχαν τις χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεγάλες και ταχείες αυξήσεις στον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που παρατηρούνται σε όσους έχουν κακή φυσική κατάσταση, είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο.
«Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου είναι ευάλωτα στις απότομες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να υποστούν βλάβη εξαιτίας τους», εξήγησε η δρ Σπαρτάνο.
«Οι μικροαγγειακές βλάβες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη δομικών αλλαγών και στην απώλεια νοητικών δεξιοτήτων»
Οι ερευνητές συνεχίζουν την παρακολούθηση των εθελοντών τους για να δουν εάν θα έχουν στο μέλλον περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν και άνοια, ιδίως νόσο Αλτσχάιμερ.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only
Τα Νέα