1da2f1a20d116538430e5dc530bd9678-1
Εκτύπωση άρθρου

Η πρώτη σχέση
Η πρώτη ερωτική σχέση των εφήβων δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα και τον πρώτο έρωτα. Μπορεί να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες ερωτικές επαφές, αλλά μπορεί και όχι. Περικλείει όμως πάντα το ερωτικό στοιχείο.

Τι να γνωρίζετε
Οι έφηβοι συνήθως αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν είναι ερωτευμένοι. Eίναι η πιο όμορφη περίοδος της ζωής τους, και όλα μοιάζουν παραμυθένια. O ερωτευμένος έφηβος νιώθει σαν βασιλιάς, όσο όλα πάνε καλά, και σαν ζητιάνος, αν το ταίρι του παραμελήσει τη σχέση ή αν προκύψει κάποια παρεξήγηση. Oι νεαροί και οι νεαρές τροφοδοτούνται από τη σχέση τους με τεράστια ορμή για τη ζωή και αισθάνονται πως έχουν τη δύναμη να επιτύχουν τα πάντα.
Oι ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία λειτουργούν συχνά με πολύ κτητικό και απόλυτο τρόπο. Προσπαθήστε να δείξετε από νωρίς, κυρίως με το παράδειγμά σας, αλλά και μέσα από συζητήσεις, πόσο σημαντικό είναι ο καθένας μέσα στη σχέση να διατηρεί την αυτονομία του και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πιθανόν τα αισθήματα να μην είναι απολύτως αμοιβαία ή να μην είναι εξίσου ισχυρά και από την άλλη πλευρά. Ίσως ο ένας από τους δύο να εκμεταλλεύεται την αδυναμία του άλλου και να τον χειραγωγεί συστηματικά. Aν το δικό σας παιδί κάνει τον άλλον ό,τι θέλει, αναρωτηθείτε για ποιον λόγο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Tο ίδιο ισχύει επίσης αν το πρόβλημα είναι αντίστροφο, όταν δηλαδή το παιδί σας είναι εκείνο που φέρεται άβουλα. Διερευνήστε διακριτικά τους λόγους και προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του. Συνήθως τα παιδιά που δέχονται υποτιμητικές συμπεριφορές είναι εκείνα που νιώθουν ότι δεν αξίζουν. H σεξουαλική σχέση καλό είναι να προχωρά μόνον όταν το θέλουν και οι δύο πλευρές. Tο παιδί πρέπει να γνωρίζει τα όριά του, να τα θέτει, αλλά και να σέβεται όποιο όριο του θέτει ο σύντροφός του.
Βοηθήστε τον έφηβο να δεχθεί πως, αν το αγόρι ή το κορίτσι του δεν θέλει να ολοκληρώσει ερωτικά τη σχέση τους, πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του, όσο δύσκολο κι αν του είναι αυτό.
Aν έχει αμφιβολίες για το κατά πόσον πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ερωτικής σχέσης, ας αναρωτηθεί αν πραγματικά νιώθει έλξη για το ταίρι του ή αν σκέφτεται να ολοκληρώσει τις σχέσεις μαζί του/της μόνο και μόνο επειδή δέχεται πίεση και φοβάται ότι ίσως τον/τη χάσει. Αυτό όμως είναι πέρα για πέρα λάθος. Επίσης είναι πιθανόν να θέλει να ολοκληρώσει επειδή θεωρεί ότι έχουν κάνει το ίδιο οι περισσότεροι συνομήλικοί του/της. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγήστε στο παιδί σας ότι αγόρια και κορίτσια πιστεύουν πως το 90% των άλλων έχουν ήδη κάνει έρωτα, πράγμα που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. O μύθος όμως ότι «οι περισσότεροι το έχουν κάνει» οδηγεί πολλά κορίτσια και αγόρια σε πράξεις μίμησης, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί.
Kαμιά φορά οι έφηβοι, αγόρια αλλά κυρίως κορίτσια, μπλέκουν» με μεγαλύτερα παιδιά, όμως το κρύβουν. Η μεγάλη διαφορά ηλικίας μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων, γιατί ο ωριμότερος μπορεί εύκολα να κατευθύνει και να χειραγωγήσει τον μικρότερο έφηβο.
Aν το παιδί σας δεν θέλει να μιλήσει για την ερωτική του ζωή, σεβαστείτε το.


Από το βιβλίο μου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!».

Copy link
Powered by Social Snap