602e17de26000010036bc80d
Εκτύπωση άρθρου


Μια έρευνα του BBC για τον ολοένα και πιο δημοφιλή ιστότοπο ζωντανής συνομιλίας μέσω βίντεο Omegle διαπίστωσε ότι στην εν λόγω πλατφόρμα μπαίνουν πολλά ανήλικα αγόρια, ακόμη και προεφηβικής ηλικίας, που φτάνουν στο σημείο να αγγίζουν με σεξουαλικό τρόπο τον εαυτό τους μπροστά σε αγνώστους.

Το Omegle συνδέει τυχαία άτομα άγνωστα μεταξύ τους για εικονικές συνομιλίες μέσω βίντεο και κειμένου και ισχυρίζεται ότι είναι εποπτευόμενο – αλλά έχει αποκτήσει φήμη για το απρόβλεπτο και συχνά σοκαριστικό περιεχόμενό του.

Οι ομάδες προστασίας των παιδιών παγκοσμίως ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα «αρπακτικά» που χρησιμοποιούν τον ιστότοπο για να συλλέξουν «πρωτογενές» υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, Λιφ Μπρούκς, είπε στο BBC ότι ο ιστότοπός του είχε αυξήσει τις προσπάθειες μετρίασης αυτών των φαινομένων τους τελευταίους μήνες.

602e1816260000fd026bc811

Σύμφωνα με νέα έρευνα από τον αναλυτή δεδομένων Semrush, η Omegle είδε τις επισκέψεις στην πλατφόρμα της να αυξάνονται παγκοσμίως από περίπου 34 εκατομμύρια το μήνα τον Ιανουάριο του 2020 σε 65 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του 2021.

Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και το Μεξικό. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κίνηση αυξήθηκε κατά 61%, με 3,7 εκατομμύρια επισκέψεις τον Δεκέμβριο κυρίως από άτομα κάτω των 34 ετών – πολλά από αυτά είναι έφηβοι.

Μόνο στο TikTok, τα βίντεο με ετικέτα «Omegle» έχουν προβληθεί περισσότερες από 9,4 δισεκατομμύρια φορές.

Η πλατφόρμα TikTok είπε στο BBC ότι, ως αποτέλεσμα της έρευνας, έχει πλέον απαγορεύσει την κοινή χρήση συνδέσμων με το Omegle. Η εταιρεία λέει ότι οι ομάδες ασφαλείας της δεν βρήκαν κανένα επιβλαβές περιεχόμενο στην πλατφόρμα της, αλλά θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα βίντεο.

Τους τελευταίους έξι μήνες, πολλά σχολεία, αστυνομικές δυνάμεις και κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με τον ιστότοπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Κατά τη διάρκεια περίπου 10 ωρών που παρακολούθησε η ομάδα του BBC το Omegle, είχε συνομιλία με δεκάδες άτομα κάτω των 18 ετών και μερικά από αυτά φάνηκαν να είναι τόσο μικρά όσο επτά ή οκτώ ετών.

Η αποποίηση ευθύνης του Omegle δηλώνει ότι οι χρήστες πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, αλλά δεν υπάρχει διαδικασία επαλήθευσης της ηλικίας τους.

Κατά την έρευνά τους οι δημοσιογράφοι του BBC συνδέθηκαν τυχαία με 12 άνδρες που αυνανίζονταν, οκτώ ακόμη γυμνούς άνδρες και επτά διαφημίσεις πορνό.

Όταν εισήγαγαν στην αναζήτησης μια γενική λέξη-κλειδί που σχετίζεται με υλικό για ενηλίκους, ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμη περισσότερα άτομα που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα.

Επίσης, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις αντίκρισαν νεαρά αγόρια προεφηβικής ηλικίας που αυτοικανοποιούνταν ζωντανά στη συνομιλία μέσω βίντεο. Ενας από αυτούς ήταν μόλις 14 ετών.

Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, λέει ότι έχει πλέον αποκλείσει τη χρήση της λέξης-κλειδιού, αλλά το BBC δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Το Ιδρυμα Παρακολούθησης Διαδικτύου (IWF), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εύρεση και την αφαίρεση εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς ήταν ανησυχητικά και έρχονται να επιβεβαιώσουν την τάση που έχει προκύψει πρόσφατα.

Πολλά από τα βίντεο δείχνουν ότι τα ανήλικα άτομα βρίσκονται σε ένα οικιακό περιβάλλον, όπου υπάρχουν γονείς.

Το 2020, το IWF ανέφερε ότι οι αναλυτές έκαναν 68.000 αναφορές στις οποίες επισημάνθηκε ότι περιελάμβαναν «πρωτογενές» περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – μια αύξηση 77% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ενας γονέας με τον οποίο μίλησε το BBC αποκάλυψε ότι η οκτάχρονη κόρη της σχεδόν εξαναγκάστηκε σε σεξουαλική δραστηριότητα με έναν μεγαλύτερο άνδρα στον ιστότοπο.

«Η κόρη μου είχε δει μερικά βίντεο να γίνονται viral στο TikTok σχετικά με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Omegle, οπότε εξερεύνησε αυτόν τον ιστότοπο και δεν υπάρχουν περιορισμοί σύνδεσης ή ηλικίας ή οτιδήποτε άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι της έλεγαν ότι ήταν όμορφη, καυτή, σέξι. Τους είπε ότι ήταν μόλις οκτώ ετών και ήταν εντάξει με αυτό. Παρακολούθησε έναν άντρα να αυνανίζεται και ένας άλλος άντρας ήθελε να παίξει θάρρος ή αλήθεια μαζί της. Της ζητούσε να κουνήσει τα οπίσθιά της, να βγάλει την μπλούζα και το παντελόνι της, κάτι που ευτυχώς δεν έκανε» είπε στο BBC.

Πηγή: BBC

https://www.huffingtonpost.gr/
Copy link
Powered by Social Snap