210430182246_23779562USA
Εκτύπωση άρθρου


Τα παρακάτω θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Catherine Pearson, HuffPost US

.
Στις ΗΠΑ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη Δευτέρα τη χρήση του εμβολίου Pfizer COVID-19 για παιδιά στις ΗΠΑ ηλικίας μεταξύ 12 και 15 ετών, ένα βήμα που πιστεύουν ότι οι ειδικοί των μολυσματικών ασθενειών και της δημόσιας υγείας ότι είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει σε κάποιο επίπεδο της «κανονικότητας». (Αυτά) είναι επίσης συναρπαστικά νέα για πολλούς γονείς που είναι πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, δεδομένου του ότι παλεύουν για το πώς να προχωρήσουν όταν είναι πλήρως ανοσοποιημένοι, αλλά τα παιδιά τους δεν είναι.

Σημείωση: Στην Ελλάδα Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19 θα μπορούσε πιθανόν να λάβει ευρωπαϊκή έγκριση για χρήση σε παιδιά ηλικίας 12 ετών ίσως και στα τέλη Μαΐου, όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων στην εφημερίδα Handelsblatt.

Αλλά πολλοί άλλοι γονείς είναι διστακτικοί. Σε μια πρόσφατη έρευνα από το Kaiser Family Foundation, το 25% των γονέων με παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, ενώ το 18% είπε ότι θα το έκαναν μόνο εάν το χρειαζόταν το σχολείο του παιδιού τους. Ένα άλλο 25% ανέφερε ότι βασικά περίμεναν να δουν.

Με όλη την παραπληροφόρηση γύρω από το εμβόλιο για την COVID-19 που κυκλοφορεί, είναι κατανοητό ότι ορισμένοι γονείς έχουν ανησυχίες και γιατί, μετά από μια δύσκολη χρονιά «πανδημικής» γονικής μέριμνας και τόσων πολλών αγνώστων πραγμάτων, είναι επιφυλακτικοί να δηλώσουν τα παιδιά τους (να κάνουν) κάτι γύρω από το οποίο έχουν λανθασμένη πληροφόρηση ότι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές.

Ακολουθούν μερικοί από τους μεγαλύτερους μύθους για τα παιδιά και τα εμβόλια της COVID-19 – και ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς υπό το φως της νέας εξουσιοδότησης του εμβολίου Pfizer για τους εφήβους.


Μύθος νούμερο 1: Το εμβόλιο για την Covid -19 είναι επικίνδυνο για παιδιά
Ίσως η πιο εσφαλμένη αντίληψη γύρω από εμβόλιο Pfizer COVID-19 είναι ότι δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Το εμβόλιο Pfizer μελετήθηκε σε περισσότερους από 2.200 συμμετέχοντες μεταξύ 12 και 15 ετών, περίπου οι μισοί από τους οποίους έλαβαν δύο δόσεις. Οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που βίωσαν τα παιδιά ήταν παρόμοιες με αυτές των μεγαλύτερων εφήβων (οι οποίοι ήταν επιλέξιμοι για το εμβόλιο – στις ΗΠΑ – από τις αρχές Απριλίου) και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν γενικά: πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετός, ρίγη και κεφαλαλγία. Όπως συμβαίνει με τους ενήλικες, η FDA συνιστά στα παιδιά που έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων να μην λαμβάνουν το εμβόλιο. Αλλιώς, τα δεδομένα κλινικών δοκιμών – τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί ευρέως – δεν παρουσίασαν ζητήματα ως προς την ασφάλεια του εμβολίου.

Μερικοί γονείς μπορεί να ανησυχούν για το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν είχαν εγκριθεί για παιδιά νωρίτερα. Μπορεί να θεωρήσουν τις, μεγαλύτερης διάρκειας,, ξεχωριστές κλινικές δοκιμές ως ένδειξη ότι οι ερευνητές ανησυχούν για τον εμβολιασμό παιδιών.

«Ως παιδίατρος, θα το προτιμούσα αν γινόταν ταυτόχρονα», δηλώνει στην HuffPost US ο δρ. Στήβεν Αμπελόβιτς, γιατρός στο Coastal Kids Pediatrics στο Orange County της Καλιφόρνια. «Επειδή είναι ένα θέμα με τόσο μεγάλη φόρτιση, βλέπουμε πολλές ψευδείς, μη επιστημονικές ρητορίες (γύρω απ′ αυτό)».

Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές στα παιδιά τείνουν να διαρκούν περισσότερο επειδή απαιτούν περισσότερες προφυλάξεις (σε ζητήματα) ασφαλείας. Και στην περίπτωση των εμβολίων για την COVID-19, οι ερευνητές έδωσαν προτεραιότητα στις κλινικές δοκιμές σε ενήλικες, επειδή είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά εάν πάσχουν από την ασθένεια.

«Είναι καλό που ερευνούμε τα εμβόλια σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα είναι διαφορετικό», λέει στην HuffPost η δρ Μόνα Αμίν, παιδίατρος με έδρα τη Φλόριντα. «Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε και γι ′ αυτό οι δοκιμές γίνονται σε φάσεις».

Μύθος νούμερο 2: Το εμβόλιο δεν λειτουργεί τόσο καλά στην περίπτωση των παιδιών
Τα αρχικά δεδομένα κλινικών δοκιμών που δημοσιopoιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν, στην πραγματικότητα, ότι το εμβόλιο Pfizer είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό στους εφήβους από τους ενήλικες. Συγκεκριμένα, το FDA ανέφερε ότι ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης του εμβολίου σε εφήβους, αλλά ομάδες όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχουν καταστήσει σαφές ότι ενθουσιάζονται από τα δεδομένα της κλινικής δοκιμής. «Σύντομα θα έχουμε ένα πολύ ασφαλές, πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο που μπορεί να αποτρέψει τόσα πολλά δεινά», δήλωσε ο πρόεδρός της.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να έχουν ερωτήσεις σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο στην πρόληψη της μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων, απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με αυτό. Δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία σε παιδιά ή ενήλικες.

Μύθος νούμερο 3: Τα εμβόλια για την COVID-19 δεν είναι απαραίτητα στα παιδιά διότι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά.
Δυστυχώς, πολλές λεπτές διαφορές έχουν «χαθεί» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στον πολιτικό λόγο σχετικά με τα παιδιά και την COVID-19. Οι γονείς έχουν πει ότι τα παιδιά είναι πρακτικά ανοσοποιημένα στον ιό. Ωστόσο, έχουν επίσης προειδοποιηθεί σε ποικίλες περιστάσεις ότι τα παιδιά τους είναι «υπερδιανεμητές» της νόσου.

Η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη.

Τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν με τον κορονοϊό – και περισσότερα από 3,85 εκατομμύρια παιδιά έχουν διαγνωσθεί θετικά (στον ιό) στις Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της πανδημίας. Και παρόλο που τα παιδιά γενικά παρουσιάζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τους ενήλικες, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικά παιδιά έχουν αναπτύξει φλεγμονώδη πολυσυστήματα ή MIS-C, μια σπάνια αλλά σοβαρή φλεγμονώδη κατάσταση. Οι ερευνητές μελετούν επίσης έναν σχετικά μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό παιδιών που αντιμετωπίζουν συμπτώματα COVID μακράς διαρκείας.

«Ενώ λιγότερα παιδιά από τους ενήλικες έχουν υποστεί τις πιο σοβαρές επιπτώσεις από τον κορονοιό, αυτή δεν είναι μια ”άκακη” νόσος στην περίπτωση των παιδιών», δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής την Δευτέρα. «Χιλιάδες παιδιά έχουν νοσηλευτεί και εκατοντάδες έχουν πεθάνει».

Αυτό είναι μια σημαντική πληροφορία για γονείς και παιδιάτρους να την έχουν υπ΄όψιν.

«Ακόμα κι αν γενικά, τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν όσο οι ενήλικες (από κορονοϊό), ο κίνδυνος ασθένειας από την COVID-19 εξακολουθεί να υπερβαίνει τον κίνδυνο εμβολίου», αναφέρει ο Αμπελόβιτς.

Σημειώνει επίσης ότι τα παιδιά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να πλησιάσουν οι ΗΠΑ πιο κοντά στον στόχο της ανοσίας της αγέλης (ή τουλάχιστον στην επιστροφή στην κανονικότητα). Η εμβολιασμός των Αμερικανών το συντομότερο δυνατό είναι σημαντικός για την αποτροπή ανάπτυξης και διάδοσης περισσότερων παραλλαγών.

Πώς θα είναι το αύριο της πανδημίας αν δεν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης
Οι ειδικοί μιλούν στην HuffPost US.


Μύθος νούμερο 4 : Τα εμβόλια μπορούν να αλλάξουν το DNA των παιδιών ή να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.
Το εμβόλιο Pfizer χρησιμοποιεί τεχνολογία messenger RNA ή mRNA που «διδάσκει» στα κύτταρα του σώματος να κατασκευάζουν ένα αβλαβές κομμάτι της λεγόμενης «πρωτεΐνης ακίδα» στον ιό SARS-CoV-2, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση που παράγει αντισώματα.

Αλλά δεν αλληλεπιδρά με το DNA ενός ατόμου, είτε πρόκειται για ενήλικο ή παιδί, οπότε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν ότι τα εμβόλια mRNA θα αλλάξουν το DNA του παιδιού τους.

Ομοίως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός των εφήβων θα μπορούσε να επηρεάσει την γονιμότητά τους στην συνέχεια – μια ιδέα που διαδόθηκε από τους προπαγανδιστές κατά του εμβολιασμού.

«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα και ανησυχίες που ακούμε», λέει ο Αμπελόβιτς. Παρόλο που έχει διαψευσθεί επανειλημμένα, είπε ότι το ζήτημα εμφανίζεται στη δική του πρακτική σχεδόν καθημερινά.

Μύθος νούμερο 5: Οι γονείς θα αναγκαστούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατόν.
Σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές εάν τα σχολεία μπορούν να απαιτήσουν νομίμως τον εμβολιασμό για την COVID-19 ή εάν σκοπεύουν να το κάνουν. (Η ιδέα ότι η απόρριψη του εμβολίου είναι πολιτικό δικαίωμα είναι ένα συνηθισμένο σχήμα λόγου στους κύκλους κατά του εμβολιασμού). Επίσης, θα χρειαστούν μήνες πριν το εμβόλιο Pfizer διατεθεί ευρέως στους εφήβους, καθώς υπάρχουν περισσότερα βήματα για τη διαδικασία έγκρισης.

«Φαντάζομαι μέχρι τον Ιούλιο, το αργότερο τον Αύγουστο, θα αρχίσουμε να τους βλέπουμε να εμβολιάζονται», λέει η Αμίν.

Όποτε έρθει η ώρα, εναπόκειται στις οικογένειες να λάβουν αυτές τις αποφάσεις με τους αξιόπιστους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους παιδιάτρους και τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας να έχουν ευαισθητοποιηθεί απέναντι στο γεγονός ότι οι γονείς που διστάζουν να εμβολιάσουν είναι απίθανο να πεισθούν.

«Παρόλο που θα ήθελα να εμβολιάζεται κάθε οικογένεια, έχω δει αυτό να συμβαίνει με τις έγκυες γυναίκες… θέλουν να περιμένουν να έρθουν στην επιφάνεια περισσότερα δεδομένα», λέει η Αμίν. «Οι γονείς έχουν αυτήν την επιλογή. Μπορούν να περιμένουν περισσότερα δεδομένα να έρθουν στην επιφάνεια, δηλαδή παραδείγματα στον από τον πραγματικό κόσμο».

Ωστόσο, θα ήθελε οι γονείς να καταλάβουν ότι αυτές οι δοκιμές εμβολίων δεν έχουν επιταχυνθεί και ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ότι πρέπει να περιμένουν περισσότερα παραδείγματα πριν δηλώσουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν. Υπάρχουν «έλεγχοι και ισορροπίες» στις κλινικές δοκιμές και στη διαδικασία έγκρισης, αναφέρει η Αμίν.

«Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απολύτως εντάξει να λάβουν το εμβόλιο όταν εγκριθεί», καταλήγει.

https://www.huffingtonpost.gr/
Copy link
Powered by Social Snap