Εκτύπωση άρθρου

Oι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν καν ότι το παιδί τους πίνει ή ότι μεθάει. Tα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ συνήθως πηγαίνουν μετά την έξοδό τους κατευθείαν για ύπνο, έτσι οι γονείς δεν μυρίζουν την αναπνοή τους. Άλλα παιδιά καμουφλάρουν τη μυρωδιά του ποτού με άρωμα που την υπερκαλύπτει, ενώ, αν οι γονείς αντιληφθούν ότι μυρίζουν αλκοόλ, ισχυρίζονται πως ήπιαν μόνο ένα ποτήρι. Κάποιες ενδείξεις που μπορούν ωστόσο να σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν υπάρχει πρόβλημα, είναι οι ακόλουθες:
▪ Το παιδί κουράζεται και αρρωσταίνει πιο εύκολα.
▪ Συμπεριφέρεται ανεύθυνα και αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις του.
▪ Έχει ξεκινήσει να καπνίζει.
▪ Είναι γενικά απείθαρχο ή έγινε τον τελευταίο καιρό.

▪ Δεν έχετε καλή επικοινωνία μεταξύ σας.
▪ Μπορεί να έχει ενδείξεις κατάθλιψης.
▪ Έχει κατά κανόνα μεγάλο άγχος για τις υποχρεώσεις του, αλλά μπορεί να μην το εκδηλώνει και, απεναντίας, να παρουσιάζει ένα προσωπείο παθητικότητας και αδιαφορίας.
▪ Έχει δημιουργήσει νέους φίλους που δεν τους γνωρίζετε καλά.

Tι σας προτείνω
Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας πίνει, πρέπει κατ’ αρχάς να αξιολογήσετε τη συχνότητα και τις συνθήκες υπό τις οποίες συμβαίνει αυτό.
▪ Συζητήστε μαζί του με ηρεμία τι το ωθεί να πίνει.
▪ Pωτήστε το τι στάση έχει η παρέα του στο θέμα του αλκοόλ, μήπως νιώθει άσχημα αν πει όχι στους φίλους του;
▪ Σε περίπτωση που ο έφηβος έχει αρχίσει να διασκεδάζει πίνοντας, δεν πρέπει να λειτουργήσετε «αστυνομικά» και να του απαγορεύσετε τις εξόδους. Aυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα.
▪ Μπορείτε να εντείνετε την επίβλεψή σας με διακριτικότητα και να προσπαθήσετε να μειώσετε τις «ευκαιρίες» για τέτοιου είδους συμπεριφορά.
▪ Βοηθήστε το παιδί να μειώσει το άγχος του, το οποίο πηγάζει από διάφορες αιτίες, και καθοδηγήστε το σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός, η καλή συντροφιά, η θετική ψυχαγωγία κ.λπ.

Aν, παρά τις προσπάθειές σας, το παιδί εξακολουθεί να πίνει ή η συμπεριφορά του σας προβληματίζει, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού.

Έχετε παιδιά στην εφηβεία; Βρείτε απαντήσεις για όλα όσα σας απασχολούν στο βιβλίο της Α. Καππάτου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!». Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Copy link
Powered by Social Snap