PSYX
Εκτύπωση άρθρου

Γράφει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε βοήθεια

Το είχατε σκεφτεί και στο παρελθόν αλλά τελικά το αφήσατε. Ή δε νιώθατε αρκετά άνετα να ανοιχτείτε σε έναν «ξένο». Ή το αναβάλλετε μέχρι να βρείτε «αρκετό χρόνο». Όμως έρχονται φορές που δεν είμαστε αρκετά δυνατοί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μόνοι μας. Πώς όμως θα καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια από ειδικό;

Λόγος Νο 1

Μια σημαντική απώλεια

Η απώλεια ενός αγαπημένου ατόμου προκαλεί σε όλους  θλίψη . Κάποιες φορές όμως τα αρνητικά συναισθήματα είναι έντονα ,δυσβάστακτα και δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε.  ..Ίσως  μας οδηγήσουν στην αναζήτηση βοήθειας. Γιατί ναι μεν οι απώλειες είναι φυσιολογικό να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω μας, όταν όμως δε βλέπουμε φως για καιρό μπορούν να μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας κανονικά και να εξελιχτούμε. 

Λόγος Νο 2

Υπερβολικό άγχος και στρες

Αν βιώνουμε επίμονο άγχος για μία κατάσταση ή αν έχουμε διάχυτο άγχος σχεδόν για τα πάντα στη ζωή μας με συνέπεια να χάνουμε τον ύπνο μας, να μην μπορούμε να χαρούμε, τότε σίγουρα η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, θα ήταν παραπάνω από χρήσιμη.

Λόγος Νο 3

Καταθλιπτική διάθεση 

Όταν δεν βρίσκουμε πουθενά χαρά, αισθανόμαστε χωρίς ελπίδα, δεν βρίσκουμε νόημα και σκοπό, έχουμε αποτραβηχτεί από φίλους και γνωστούς, νιώθουμε μονίμως κουρασμένοι, έχουμε προβλήματα με τον ύπνο μας (αυπνία ,διακοπτόμενος ύπνος, κοιμόμαστε πάρα πολλές ώρες κ.λπ.), θέματα με την όρεξή μας, ανεξήγητα θέματα υγείας (π.χ. στομαχόπονο, ναυτίες , ή δερματικά προβλήματα για τα οποία δεν ανευρίσκεται κάποιο παθολογικό αίτιο), είναι πιθανό να πάσχουμε από κατάθλιψη. Ένας ειδικός μπορεί να δώσει την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Λόγος Νο 4

 Φοβίες

Όλοι κατά καιρούς φοβόμαστε διάφορα πράγματα ή καταστάσεις. Ωστόσο είναι άλλο να φοβόμαστε  κάτι που συμβαίνει όπως για παράδειγμα τον σεισμό την ώρα που συμβαίνει και άλλο να τρέμουμε στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να γίνει σεισμός και να αποφεύγουμε κάθε κλειστό χώρο γι’ αυτόν τον λόγο. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για έναν φυσιολογικό φόβο, στη δεύτερη για μία ανεπτυγμένη φοβία. Όταν όμως έχουμε φοβίες, δηλαδή έναν εγκατεστημένο φόβο με παράλογες προεκτάσεις επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής μας (π.χ. ταξίδια , ασανσέρ, κλειστοί χώροι , ζώα κά} τότε ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι μονόδρομος. 

Λόγος Νο 5

Περίπλοκες προσωπικές καταστάσεις

Η σχέση με τους γονείς και τα αδέρφια μας, η σχέση με τον σύντροφο ή τα παιδιά μας, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που έχουμε προσέξει στις σχέσεις με τους φίλους ή τους συναδέλφους μας, οι κακοποιητικές σχέσεις κάθε τύπου και οι σχέσεις εν γένει, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έντονου προβληματισμού. Επίσης, η έλλειψη κοινωνικών επαφών και η αδυναμία να κάνουμε σχέσεις με τους άλλους. Όταν λοιπόν βλέπουμε ότι ένα τόσο νευραλγικό κομμάτι της ζωής μας δεν προχωρά καλά, θα πρέπει επίσης να απευθυνθούμε σε ειδικό ψυχικής υγείας για να μας βοηθήσει.

Λόγος Νο 6

Κακές συνήθειες

Κάποιες φορές χρειαζόμαστε βοήθεια για να αφήσουμε πίσω μας κάποια συνήθεια που μας βλάπτει όπως π.χ. αλκοόλ, τσιγάρο, διαταραγμένη σχέση με το φαγητό… Αν είμαστε αντιμέτωποι με μια αντίστοιχη κατάσταση που μας προβληματίζει, η επαγγελματική συμβουλή είναι παραπάνω από απαραίτητη.

Λόγος Νο 7

Ανησυχητικά συμπτώματα

Απότομες μεταπτώσεις στη διάθεσή μας, αυτοκτονικές σκέψεις, εμμονές, επίμονοι εφιάλτες μετά από ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να είναι σημάδια ψυχικής διαταραχής. Η θεραπευτική παρέμβαση είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Λόγος Νο 8

Δύσκολα συναισθήματα

Αν νιώθουμε συνεχώς θυμό, απογοήτευση, οργή, θλίψη, εκνευριζόμαστε με το παραμικρό, δεν έχουμε υπομονή και όλα μας ενοχλούν, ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πού οφείλονται όσα νιώθουμε και τι μπορούμε να κάνουμε.

Με δυο λόγια

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων συστήνει να επισκεπτόμαστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας όταν:

Ένα πρόβλημα που μας απασχολεί για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα.

Μας προκαλεί ντροπή ή μας κάνει να αποφεύγουμε τους άλλους.

Υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας.

Επηρεάζει τις σπουδές, την εργασία ή τις σχέσεις μας.

Μας αναγκάζει να προσαρμόζουμε τη ζωή μας γύρω από αυτό (π.χ. να αποκτήσουμε νέες συνήθειες βάσει αυτού).

Copy link
Powered by Social Snap