Εκτύπωση άρθρου

Δηλαδή περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τα επίσημα στοιχεία.

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους ίσως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, αφήνοντας τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ευάλωτη στην COVID-19, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής ειδικός του ΠΟΥ για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, είπε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι εντείνονται οι εξάρσεις σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε άνοδο σε τμήματα της Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

«Σύμφωνα με τις σημερινές καλύτερες εκτιμήσεις μας, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από αυτό τον ιό. Διαφέρει ανάλογα τη χώρα, διαφέρει από αστική σε αγροτική περιοχή, διαφέρει ανάλογα τις ομάδες. Αλλά αυτό που πράγματι σημαίνει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ράιαν. «Οδηγούμαστε προς μια δύσκολη περίοδο. Η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται».

Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ειδικών που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα προκειμένου να ερευνήσουν την προέλευση του κορονοϊού και τον έχει υποβάλει προς εξέταση στις κινεζικές αρχές, δήλωσε ο ίδιος.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, αντικείμενο της οποίας είναι η πανδημία της Covid-19, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους υπερασπίστηκε σθεναρά το έργο του Οργανισμού, ο οποίος κατηγορήθηκε κυρίως από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για ανικανότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα από την νόσο.

Δίπλα του, ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων του ΠΟΥ, εξήγησε ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχει μολυνθεί, δηλαδή περίπου 780 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από επίσημες πηγές.

Ο Τέντρος υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση που έχει εφαρμόσει την τελευταία τριετία, αφού ο Οργανισμός κατηγορήθηκε ότι υποτίμησε την έκταση της κρίσης του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, στο διάστημα 2013-16. Ταυτόχρονα όμως είπε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η μεταρρύθμιση ώστε ο Οργανισμός να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικός.

«Δεν είμαστε σε λάθος δρόμο (…) αλλά πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Η πανδημία είναι ένα σήμα συναγερμού για όλους μας», τόνισε. «Πρέπει όλοι μας να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε ο Τέντρος, που φορούσε προστατευτική μάσκα.

Αυτή η έκτακτη, διήμερη σύνοδος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ είναι μόλις η πέμπτη που οργανώνεται στην ιστορία του Οργανισμού. Συμμετέχουν οι εκπρόσωποι 34 χωρών που έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο για περίοδο τριών ετών και έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των μελών του ΠΟΥ. Συγκλήθηκε με αφορμή την απόφαση που εγκρίθηκε από τις χώρες μέλη τον περασμένο Μάιο και η οποία προέβλεπε ότι θα γίνει μια «ανεξάρτητη αποτίμηση» της αντίδρασης του Οργανισμού και της διεθνούς κοινότητας στην πανδημία.

«Ο κόσμος χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα αποτίμησης μεταξύ ομοτίμων», είπε ο Τέντρος, φέρνοντςα ως παράδειγμα την περιοδική εξέταση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στην οποία υποβάλλονται τακτικά όλα τα μέλη του.

«Ενθαρρύνουμε τις χώρες να προσέλθουν με νέες ιδέες. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και να εφαρμόσουμε αλλαγές από τώρα», συνέχισε.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ

Ο ΠΟΥ κήρυξε συναγερμό για την Covid-19 στις 30 Ιανουαρίου. Έκτοτε, δέχεται συχνά επικρίσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, επειδή καθυστέρησε αφού ο νέος κορονοϊός είχε εντοπιστεί από τα τέλη Δεκεμβρίου στην Κίνα. Η κριτική αφορούσε επίσης τις συστάσεις του, που θεωρήθηκαν καθυστερημένες ή αντιφατικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας ή τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Κάποιοι ωστόσο επισήμαναν ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους, ούτε ανεξαρτησία απέναντι στις χώρες μέλη του.

Ο εκπρόσωπος της Αυστρίας Κλέμενς Μάρτιν Άουερ επαίνεσε πάντως σήμερα την ταχεία αντίδραση του ΠΟΥ στην πανδημία και τις προσπάθειες που κατέβαλε όσον αφορά την πληροφόρηση του κόσμου, όμως ζήτησε να επανεξεταστεί ο τρόπος που διοικείται. «Θα θέλαμε να έχουμε συνεδριάσει νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά. «Το Συμβούλιο αυτό είναι άραγε ένα ενεργό όργανο ή απλώς μια προσωπίδα για να εκφράζεται η ευγνωμοσύνη (των χωρών) για τη δουλειά που γίνεται;» διερωτήθηκε.

Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα συζητηθούν επίσης από τα 164 μέλη του ΠΟΥ τον Νοέμβριο. Με την ευκαιρία αυτή θα εξεταστούν και οι συνέπειες από την αποχώρηση των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου χορηγού του Οργανισμού. «Είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ρωσίας, που συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης, ενώ ο εκπρόσωπος της Αυστρίας εξέφρασε φόβους για «αποδυνάμωση» του Οργανισμού.

Πηγή: ΑΠΕ

https://www.huffingtonpost.gr/
Copy link
Powered by Social Snap