1-304-600x400-1
Εκτύπωση άρθρου


Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά σήμερα η διάθεση των δωρεάν self tests για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 για τους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς, ενώ από την Παρασκευή η παραλαβή τους θα μπορεί να γίνεται από τα φαρμακεία όλης της χώρας

Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεκινά σήμερα η διάθεση των δωρεάν self tests για την ανίχνευση του SARS-CoV-2 για τους μαθητές λυκείου και τους εκπαιδευτικούς, ενώ από την Παρασκευή η παραλαβή τους θα μπορεί να γίνεται από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σε πρώτη φάση θα διανεμηθεί ένα από τα δύο ρινικά αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ που δικαιούνται ανά εβδομάδα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να λάβουν και το δεύτερο.

Η διαδικασία
Οι ίδιοι θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο, ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη)

Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής:

Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr.
Εκεί, αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ.
Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Σε περίπτωση που βγει θετικό
Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, ακολουθείται η ιδία διαδικασία και θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που θα γίνει δεύτερο δωρεάν τεστ καθώς και κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Ο μαθητής και η οικογένεια του παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ στην περίπτωση που ο επανέλεγχος είναι επίσης θετικός, θα υπάρξει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι όσοι μαθητές δεν έχουν μαζί τους την σχετική βεβαίωση δεν θα μπαίνουν στο σχολείο και θα παίρνουν απουσίες.
Μαζί με τους νέους κανόνες ισχύουν και όλα τα προηγούμενα μετρά προστασίας για την λειτουργία των σχολείων και συγκεκριμένα θερμομέτρηση πριν την είσοδο, μάσκες κατά την διάρκεια των μαθητών στο σχολείο αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες.

Πώς κάνουμε το self test
Tα self tests δεν μπορούν να διενεργηθούν στα φαρμακεία, ενώ τα βήματα για τη διενέργειά του είναι συγκεκριμένα.

Αυτά είναι τα εξής:

Τοποθετούμε την μπατονέτα περίπου 4 εκατοστά μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και περιστρέφουμε 5-6 φορές.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
Τοποθετούμε τον στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
Πιέζουμε τον στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό.
Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα.

Εντός 10 ημερών θα διατίθενται σε όλο τον πληθυσμό
Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε πως, πέραν των μαθητών και των εκπαιδευτικών, τα self test θα μπορούν να διατίθενται στο γενικό πληθυσμό εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Σε συνέντευξή του στο Star, τόνισε ότι «εκτιμώ ότι εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεσή τους για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση (για οριζόντια διάθεση των self test στους εργαζόμενους) θα είναι οριζόντια.

Αναστάτωση με τις συσκευασίες
Πάντως, χθες δημιουργήθηκε ιδιαίτερη αναστάτωση στους φαρμακοποιούς από τις πολυσυσκευασίες 25 ατομικών τεμαχίων των τεστ.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μέσα στις πολυσυσκευασίες που έλαβαν τα φαρμακεία περιλαμβάνονται 25 αναλυτικές οδηγίες του τεστ με φωτογραφική αναπαράσταση, 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικοί σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά πώματα για τον σωλήνα που λειτουργούν ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν για καθυστερήσεις στη διαδικασία διανομής των τεστ και ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει ώστε τα σχετικά κιτ αυτοδιάγνωσης να είναι αποκλειστικά σε ατομικές συσκευασίες.

Οπως δήλωσε πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, «ο διαγωνισμός ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής».

Copy link
Powered by Social Snap