56271e1cb6c7d41c6dc5dbbb0669c379
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Η επιστήμη της Ψυχολογίας πάντα αναζητά τρόπους να μας βοηθάει να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες μας , να διατηρούμε ή να ξαναβρίσκουμε την εσωτερική μας ισορροπία και να κάνουμε βήματα προς την ευτυχία. Ένας κλάδος της όμως ειδικά, η «θετική Ψυχολογία», μας προτείνει πρακτικούς τρόπους για να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία και να βρούμε σκοπό και κίνητρο στη ζωή μας.
Είναι πλέον γνωστό ότι η Ψυχολογία είναι μια πολύπλευρη επιστήμη με πολλούς κλάδους και προσεγγίσεις που εφαρμόζονται από τους ειδικούς ψυχικής υγείας ανάλογα με το πρόβλημα, την προσωπικότητα και τις ανάγκες κάθε ατόμου που αναζητά βοήθεια. Η «θετική Ψυχολογία» βάζει στο επίκεντρο την αναζήτηση των δυνατών μας σημείων και την πλήρη αξιοποίησή τους. Μας βοηθάει να αξιοποιούμε τα θετικά μας στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε τα αρνητικά να μην μπαίνουν εμπόδιο στην ψυχική μας ευεξία και στην αυτοπραγμάτωσή μας. Στόχος δεν είναι απλά να γίνουμε καλύτεροι αλλά να πλησιάσουμε την ουσία της ευτυχίας βρίσκοντας αληθινό νόημα και βαθιά ικανοποίηση στη ζωή και στις επιλογές μας χωρίς να αναλωνόμαστε στα επιφανειακά και τα επιπόλαια. Η θετική Ψυχολογία δρα περισσότερο συμπληρωματικά στις πιο παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις, δίνοντάς τη δυνατότητα να δούμε τον εαυτό μας και όσα μας απασχολούν με πιο ολιστικό τρόπο. Γιατί μπορεί βασικός μας στόχος να είναι π.χ. να εξαλείψουμε μία φοβία μας ή να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε συντρόφους όμως τίποτα δε μας απαγορεύει να προσπαθήσουμε να βρούμε και περισσότερους τρόπους για να γίνουμε ουσιαστικά ευτυχισμένοι την ίδια στιγμή.

Πού βρίσκεται η αληθινή ευτυχία…
Η αναζήτηση της ευτυχίας πάει χέρι – χέρι με την ιστορία του ανθρώπου. Και όλοι, λίγο πολύ, έχουμε ένα όραμα για το τι σημαίνει ευτυχία για εμάς. Για κάποιον μπορεί να είναι τα χρήματα και οι ανέσεις, για κάποιον άλλον η συντροφικότητα, για κάποιον η οικογένεια ενώ για κάποιον άλλον η απόλυτη ανεξαρτησία. Όποιο και να είναι το δικό σας όραμα, η θετική Ψυχολογία, υποστηρίζει ότι όλοι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά είναι το θάρρος, η ανθρωπιά, η ικανότητα για υπέρβαση των δυσκολιών, το χιούμορ, η ελπίδα, η ευγνωμοσύνη και το αίσθημα δικαιοσύνης.

… και πώς θα την πετύχουμε;
Η θετική ψυχολογία δε μένει μόνο στη θεωρία, ευτυχώς. Περνάει στην πράξη, δείχνοντάς μας απλούς τρόπους και «ασκήσεις» που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο δυνατοί μέρα με τη μέρα και να βρούμε αυτό που θα γεμίσει πραγματικά τη ζωή μας.
Φτιάξτε μια λίστα
… με τα πράγματα που έχουν νόημα για εσάς και που σας δίνουν ευχαρίστηση. Με δυο λόγια, ετοιμάστε μια λίστα με ό,τι σας κάνει ευτυχισμένους. Σε μια δεύτερη στήλη γράψτε πόσο χρόνο αφιερώνετε σε κάθε ένα από αυτά τα πράγματα και αν αυτός ο χρόνος σας είναι αρκετός. 10 λεπτά τη μέρα, 2 μέρες τον χρόνο; Σε μια τρίτη στήλη γράψτε για ποιο λόγο δεν αφιερώνετε στα πράγματα και τους ανθρώπους που αγαπάτε περισσότερο χρόνο ενώ σε μια τέταρτη πιθανούς τρόπους για να το αλλάξετε. Μπορείτε να επανέρχεστε σε αυτή τη λίστα τακτικά και να βλέπετε τι πρόοδο σημειώνετε, να αναθεωρείτε τους στόχους σας ή να δουλεύετε διαφορετικά για να τους πετύχετε.

Μην εγκαταλείπετε στα δύσκολα
Μην αποφεύγετε μια δύσκολη συζήτηση, την κατά πρόσωπο αντιπαράθεση, τον πόνο που μπορεί να σας προκαλέσει μια κουβέντα ή ένας χωρισμός… Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα συναντήσουμε στη ζωή μας μπορούν να μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο αισιόδοξους ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα που σίγουρα δε θα λείψουν από το δρόμο μας.

Φροντίστε το σώμα σας
Η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση δε μας βοηθάνε να κρατήσουμε υγιές μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα μας. 30 λεπτά άσκηση τη μέρα δρούνε προστατευτικά και για την ψυχική μας υγεία, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις αντιξοότητες.

Τρία χαμόγελα τη μέρα
Βάλτε στόχο κάθε μέρα να βρείτε έναν τρόπο να ζωγραφίσετε τρία αληθινά χαμόγελα στο πρόσωπό σας. Μπορεί π.χ. να θυμηθείτε πόσο ωραία περάσατε στις περσινές διακοπές σας, ή να χαμογελάσετε στον περιπτερά της γειτονιάς σας. Όταν χαμογελάμε, νιώθουμε όντως πιο ευτυχισμένοι ενώ δημιουργούμε και πιο «ζεστούς» δεσμούς με τους γύρω μας.

Ευγνωμοσύνη για κάθε μέρα
Πριν κοιμηθείτε, σκεφτείτε ή γράψτε τρία πράγματα για τα οποία νιώσατε ευγνωμοσύνη σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε να αναζητάτε λόγους για να αισθάνεστε έτσι κάθε μέρα.

Μιλήστε ωραία στους γύρω σας
Ένα κομπλιμέντο στη συνάδελφό σας για τα μαλλιά της, μια καλή κουβέντα στο παιδί σας που μάζεψε το δωμάτιό του, ένας γλυκός λόγος στο σύντροφό σας γιατί σας βοήθησε με το τραπέζι… Κάθε μέρα, προσπαθήστε να λέτε κάτι όμορφο στους ανθρώπους. Φροντίστε όμως να μην είναι κάτι ψεύτικο αλλά να το εννοείτε. Να ψάχνετε δηλαδή να βλέπετε και το καλό γύρω σας, να το αναγνωρίζετε και να το μοιράζεστε.

Κάντε ένα διάλειμμα
Όταν αισθάνεστε τρομερά αγχωμένοι ή σας κατακλύζουν αρνητικά συναισθήματα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει ένα διάλειμμα για να πάρει απόσταση. Έτσι θα έχετε μια ευκαιρία να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά και να οργανωθείτε καλύτερα απέναντί τους. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να γίνεται έρμαιο στον αρνητισμό χωρίς καν να προσπαθήσετε να αντιδράσετε.

Το δυνατό σημείο της μέρας σας
Γράψτε κάπου τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σας και βάλτε στόχο να αναδεικνύετε τουλάχιστον ένα κάθε μέρα. Στο τέλος της ημέρας, δείτε πόσα από αυτά χρησιμοποιήσατε σήμερα. Όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα!

Φτιάξτε το δίχτυ ασφαλείας σας
Βρείτε ποιοι άνθρωποι είναι το «γιατρικό» σας. Ποιοι είναι αυτοί που σας κάνουν να χαμογελάτε ακόμα κι όταν νιώθετε ότι ο κόσμος καταρρέει; Ποιοι είναι αυτοί που σας δίνουν πάντα τις καλύτερες συμβουλές; Ποιοι σας κάνουν να νιώθετε πιο ασφαλείς; Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν η πυξίδα και το λιμάνι μας και σίγουρα να δώσουν νόημα σε κάθε στιγμή μας.

Η φωτογραφία είναι https://gr.pinterest.com/pin/159455643033388414/

Copy link
Powered by Social Snap