Τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020 – Πώς θα κινηθούν ανά Επιστημονικό Πεδίο
Η αγωνία περίπου 100.000 υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να φτάσει στο τέλος της με την ανακοίνωση των βάσεων 2020, αυτή την εβδομάδα.
Πότε και πού θα ανακοινωθούν
Ειδικότερα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2020 για τις σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ και συγκεκριμένα, από αύριο, 26 Αυγούστου (Τετάρτη) μέχρι τις 30 Αυγούστου 2020 (Κυριακή).
Η διαμόρφωση των βάσεων 2020 είναι συνδυασμός του αριθμού των εισακτέων, των μορίων που συγκέντρωσαν καθώς επίσης και των επιθυμιών τους που αποτυπώθηκαν με την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Οι πρώτοι δύο παράγοντες γίνονται γνωστοί αμέσως μετά το τέλος των εξετάσεων αλλά τις προτιμήσεις των υποψηφίων τις μαθαίνουμε αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων 2020, με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών.
Την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2020 επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Φέτος, όπως δείχνουν όλα τα στατιστικά στοιχεία, θα είναι μια καλή χρονιά για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών, καθώς εκτός από την πτώση των βάσεων, ο αριθμός των εισακτέων παρέμεινε εξαιρετικά μεγάλος, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα κατακτήσουν μια θέση στα ΑΕΙ.
Επιπλέον, όσες θέσεις δεν καλυφθούν από τους υποψηφίους του παλαιού συστήματος, θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι του 4ου πεδίου του παλαιού συστήματος και οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος.
Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, δείχνουν μεν πτώση σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και εκπλήξεις, καθώς υπάρχει, ο άγνωστος σε μας αυτή τη στιγμή παράγοντας της επιλογής, που έκαναν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δελτία.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι 8 στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων.
Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια.
«Βουτιά» στις Ιατρικές σχολές
Τα τελικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας από αύριο, Τετάρτη 26 Αυγούστου έως την Παρασκευή 28 του μήνα.
Πτώση βάσεων στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, που μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, φαίνεται ότι θα έχουμε φέτος, κατά την τελική βαθμολογική αξιολόγηση μιας χρονιάς που κυριολεκτικά «πάγωσε» στη μέση της, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Για πρώτη φορά μάλιστα αναμένουμε φέτος τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια.
Έτσι, με την πρόβλεψη μιας γενικής καθοδικής πορείας των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ, μπαίνουμε στην εβδομάδα ανακοίνωσης των τελικών στοιχείων από το Υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, «πονοκέφαλο» φαίνεται να έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία φέρεται ότι δικαιώνει τους γονείς των μαθητών που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα φέτος το καλοκαίρι και έλαβαν συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο υπολογισμός του ποσοστού αυτού ήταν λάθος, καθώς επελέγη η μέθοδος του γενικού μέσου όρου σε όλες τις σχολές, ενώ σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση θα ήταν πιο δίκαιο να προσδιορίζεται ανά περίπτωση.
Κατά τα άλλα, φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών, όπως γενικότερα στις Σχολές Υγείας του 3ου επιστημονικού πεδίου, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικούν τις σχολές αυτές είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Αντίθετα, μικρή πτώση βάσεων αναμένεται στις Νομικές Σχολές.
Τα παραπάνω είναι συνέπεια του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων, που θα επιφέρει μάλιστα εντυπωσιακό αριθμό ισοψηφίων στις βαθμολογίες, του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και της μείωσης του αριθμού των διαγωνιζομένων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και στις Σπουδές Υγείας.
Τι αναμένεται ανά επιστημονικό πεδίο
-Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σταθερότητα και οριακές πτώσεις σε Νομικές και Ψυχολογίες. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε όλες τις υπόλοιπες σχολές η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.
-Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση θα είναι όμως όλα τα τμήματα των Μαθηματικών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
-Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών επίσης εντυπωσιακή και ιστορική θα είναι η πτώση στις Ιατρικές Σχολές, η οποία αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 μόρια. Η πτώση οφείλεται στη δυσκολία της Βιολογίας και στη μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα καθώς πολλοί απόφοιτοι επέλεξαν το παλαιό σύστημα.
-Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, φαίνονται ανοδικές τάσεις 200-300 μορίων στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων λόγω μετακίνησης πολλών υποψηφίων προς αυτό το επιστημονικό πεδίο.