Εκτύπωση άρθρου

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία. Αυτά είναι τα σημάδια τα οποία χτυπούν καμπανάκι πως πρέπει να μιλήσουμε με έναν ειδικό.
Η ψυχοθεραπείαμέσω διαδικτύου μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε προβλήματα συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και της χρήσης ουσιών – γύρω από την πανδημία COVID-19.

Η ψυχοθεραπείαμέσω διαδικτύου μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε προβλήματα συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και της χρήσης ουσιών – γύρω από την πανδημία COVID-19.
Σε μία εποχή που ο καθένας συμβιώνει με τον φόβο μιας παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία και την υγεία, το να φροντίζουμε για την δική μας ψυχική υγεία μπορεί να μας φαντάζει αδιάφορο.

Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στο να νιώθουμε θλίψη για την κατάσταση που επικρατεί, ή να είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά λόγω της διαφοροποίησης που έχει επέλθει στην καθημερινότητα μας και στο να έχουμε τάσεις αυτοκαταστροφής ή ακόμα και δυσκολία να αντιμετωπίσουμε την ζωή σε καθημερινή βάση.

Eίναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία.

Να πως θα δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και πότε μπορεί να χρειαστούμε την βοήθεια ενός ειδικού, μέσω διαδικτύου.
Αφιερώνουμε χρόνο για να δούμε πως αισθανόμαστε
Οπως μας λέει η ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου, «Bouncing Back From Rejection», Δρ. Λέσλι Μπέκερ Φελπς, αποτιμάμε τα συναισθήματα μας και τις σκέψεις μας σημειώνοντας τη διαφορά μεταξύ μιας περιστασιακής αρνητικής σκέψης ή ανησυχίας και της «μόνιμης αρνητικής σκέψης».

«Είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε. Ελέγχουμε σε τι κατάσταση είμαστε ψυχολογικά».

Αξιολογούμε πώς οι ενέργειες μας επηρεάζουν τον εαυτό μας και τους άλλους. Εάν βγάζουμε τον θυμό μας στους αγαπημένους μας ή σκεφτόμαστε να κάνουμε κακό σε εμάς τους ίδιους, αυτό είναι ένα μεγάλο σημάδι πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε σε κάποιον ειδικό.

Παρατηρούμε για τυχόν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές
«Εάν έχουμε μόνιμες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια», δήλωσε ο Δρ. Γκρεγκ Τζαντζ, θεραπευτής και ιδρυτής του κέντρου ψυχικής υγείας The Center: A Place of Hope.

Συχνά αναζητούμε βοήθεια στα λάθος πράγματα όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ψυχικής υγείας, λέει ο Δρ. Γκρεγκ Τζαντζ στη HuffPost. Ένα παράδειγμα είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μόνο που το αλκοόλ, όταν φύγει από τον οργανισμό, αφήνει πίσω του σημάδια αυξημένου άγχους.

Αν παρατηρήσουμε ότι αυτό που κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το όποιο πρόβλημα μας κάνει να αισθανόμαστε χειρότερα, και δεν βρίσκουμε διέξοδο από αυτή την συμπεριφορά, σημαίνει ότι είναι ώρα να επικοινωνήσουμε με έναν επαγγελματία.

«Οταν επαναλαμβάνω μία πράξη που με κάνει να μετανιώνω γι′ αυτήν και δεν βλέπω αλλαγή προς το καλύτερο, αυτό δείχνει έναν εθισμό που αρχίζει να ελέγχει τη ζωή μου», υποστηρίζει ο Δρ. Γκρεγκ Τζάντζ.

Κοινωνική απομόνωση
Οσο περισσότερο χρόνο περνάμε μπροστά σε μία οθόνη, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την πανδημία, τόσο αυτό μπορεί να μας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα.

Με τα νέα για τον κορονοϊό να μας κατακλύζουν από παντού, συγκρίνοντας όλη την ώρα τι κάνουμε εμείς σε σχέση με τους ανθρώπους που επικοινωνούμε, φίλους – οικογένεια, αυτό μπορεί να μας κάνει ιδιαίτερα ευέξαπτους, να αυξήσει τον θυμό μας, και να θέλουμε να ξεσπάσουμε σε τρίτα πρόσωπα ή ακόμα και να οδηγηθούμε σε κοινωνική απομόνωση.

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να μας κάνει επίσης να θυμώνουμε με ασήμαντα πράγματα, να κάνουμε καταστροφικά σενάρια στο μυαλό μας, να μας απομακρύνει από τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να είμαστε μονίμως κακοδιάθετοι. Αν κάτι τέτοιο μας συμβαίνει καλό είναι να μιλήσουμε σε κάποιον που δεν είναι δεν είναι το αφεντικό μας ή φίλος μας ή μέλος της οικογένειάς μας, προκειμένου να δούμε τι μας απασχολεί.

Ο Δρ. Γκρεγκ Τζάντζ, προτείνει μάλιστα ένα διαδικτυακό τεστ κατάθλιψης, ούτως ώστε να βρούμε πόσα συμπτώματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και πόσο διάστημα μας απασχολούν.

LECHATNOIR VIA GETTY IMAGES
Πως να αρχίσουμε θεραπεία μέσω διαδικτύου
Η εύρεση ενός θεραπευτή ουσιαστικά είναι μια παρόμοια διαδικασία με την αναζήτηση θεραπείας στην πραγματική ζωή, μόνο που αν το προτιμούμε για λόγους ασφάλειας, η πρόσληψη και τα ραντεβού πραγματοποιούνται μέσω τηλεθεραπείας, με συνεδρίες που πραγματοποιούνται μέσω τηλεφώνου ή βίντεο.

Καλό είναι να ξεκινήσουμε την αναζήτηση για τον κατάλληλο θεραπευτή από τον κοινωνικό μας κύκλο. Στην συνέχεια μπορούμε να ζητήσουμε ονόματα μέσα από τον προσωπικό μας γιατρό.

Μόλις βρούμε τον θεραπευτή, είναι καλή ιδέα να μιλήσουμε μαζί του πρώτα για τα συμπτώματά μας και τους στόχους της θεραπείας μας ώστε να μπορούμε να βρούμε έναν σύμβουλο που να ταιριάζει καλύτερα σε εμάς. Ελέγχουμε σε τι ειδικεύεται, είτε πρόκειται για θεραπεία κατάχρησης ουσιών, σχέσεις ή άγχος. Θα πρέπει επίσης να ρωτήσουμε ποια είναι η προσέγγισή του για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα προβλήματα, καθώς υπάρχουν πολλές μέθοδοι θεραπείας

https://www.huffingtonpost.gr/
Copy link
Powered by Social Snap