Εκτύπωση άρθρου

Σύμφωνα με την έρτευνα της ManpowerGroup οι εργοδότες στην Ιαπωνία καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να καλύψουν θέσεις εργασίας που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες με ποσοστό 88%
Σκούφου Δήμηρα

Δυσκολία να βρουν εργαζόμενους με συγκεκριμένες δεξιότητες αντιμετωπίζουν οι οκτώ στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Ερευνας Ελλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2019, σύμφωνα με την οποία η διαμόρφωση του σχετικού ποσοστού στο επίπεδο του 77% αποτελεί ρεκόρ 11ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της έρευνας το 2008 με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού για τη χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα με την έρτευνα της ManpowerGroup οι εργοδότες στην Ιαπωνία καταγράφουν τη μεγαλύτερη δυσκολία να καλύψουν θέσεις εργασίας που απαιτούν συγκεκριμένες δεξιότητες με ποσοστό 88%, ακολουθεί η Ρουμανία με 86%, η Ταϊβάν με 77% και η Ελλάδα επίσης με 77%, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Αντιθέτως, ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα προσέλκυσης ταλέντων είναι η Ιρλανδία (27%), το Ηνωμένο Βασίλειο (23%) και η Κίνα (16%).

Υπό αμφισβήτηση η εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη
«Η δυσκολία κάλυψης ταλέντων με τα απαιτούμενα προσόντα δεν αποτελεί μόνο εγχώρια πρόκληση για τους εργοδότες, αλλά και παγκόσμια. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταγράφεται η μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου από το 2008 (έναρξη της έρευνας), με σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες να δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν δυσκολία. Οι ανάγκες σε δεξιότητες αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην ταχεία αλλαγή των απαραίτητων τεχνικών προσόντων. Θέσεις εργασίας όπως των τεχνικών και των μηχανικών που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα δεν μπορούν να καλυφτούν λόγω έλλειψης προσφοράς των κατάλληλων δεξιοτήτων. Από την άλλη πλευρά, οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού οφείλουν να επικεντρωθούν στην αναζήτηση και υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής εντοπισμού, προσέλκυσης και διακράτησης των ταλέντων», εξηγεί ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος.

Η δεκάδα
Αναφορικά με τις δέκα θέσεις εργασίας που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψής τους για το 2019, σύμφωνα με την έρευνα, οι θέσεις των τεχνικών βρίσκονται στην πρώτη θέση της λίστας, καθώς αποτελούν εκείνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα και εκτόπισαν τους επαγγελματίες πωλητές, που βρίσκονταν στην 1η θέση από την έναρξη διεξαγωγής της έρευνας το 2008. Για πρώτη φορά στην κατηγορία των επαγγελματιών πωλητών προστίθενται και ρόλοι του marketing όπου μεταφέρονται στην 3η θέση. Στη 2η θέση βρίσκονται οι πτυχιούχοι μηχανικοί που τοποθετούνταν στην 4η θέση της κατάταξης το 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως η ειδικότητα των εργατών κατασκευαστικού κλάδου εισέρχονται για πρώτη φορά στη λίστα των 10 θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα. Ενώ, συγκριτικά με τη λίστα των 10 θέσεων, εκτός κατάταξης βρίσκεται η ειδικότητα των οδηγών και των επαγγελματιών Υγείας που είχε καταλάβει την 9η θέση το 2018.

Ειδικότερα τη λίστα των δέκα θέσεων εργασίας που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης αποτελούν κατά σειρά: Τεχνικοί, πτυχιούχοι μηχανικοί, επαγγελματίες πωλητές και μάρκετινγκ, προσωπικό υπηρεσιών ΙΤ, προσωπικό για λογιστήρια και οικονομικά τμήματα, εργάτες κατασκευαστικού κλάδου, υψηλόβαθμα στελέχη, προσωπικό για διοικητική γραμματειακή υποστήριξη, εξειδικευμένοι τεχνίτες, προσωπικό εξυπηρέτησης υποστήριξης πελατών.

Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που στη λίστα που αφορά την Ελλάδα εισέρχεται η ειδικότητα των εργατών κατασκευαστικού κλάδου, ενώ εκτός λίστας για πρώτη φορά βρίσκονται οι οδηγοί και οι επαγγελματίες υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής & Αφρικής, στην κορυφή των θέσεων για τις οποίες οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βρίσκονται οι εξειδικευμένοι τεχνίτες.

Σημειώνεται ότι για το 2019, στην Ερευνα Ελλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup συμμετείχαν 24.419 εργοδότες από 44 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη το δ΄τρίμηνο του 2019 για 13η συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστούν οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφτούν, οι λόγοι για τους οποίους οι εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντου και οι στρατηγικές αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για 11η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 εργοδοτών.

https://www.tanea.gr

Copy link
Powered by Social Snap