Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο

Όταν οι γιορτές των Χριστουγέννων έρχονται και βρίσκουν μόνο τον ένα γονιό με το παιδί, τι κάνουμε; Το παιδί αναζητά την οικογένεια, τον άλλο γονιό που έχει απομακρυνθεί από το σπίτι, θέλει να είναι μαζί όπως και πριν.

Πρέπει οι διαζευγμένοι γονείς να βρίσκονται και να μοιράζονται αυτές τις στιγμές για χάρη του παιδιού;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη γιατί συνήθως εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Εάν οι γονείς έχουν χωρίσει πριν τις γιορτές, παρότι αυτή η περίοδος δεν ενδείκνυται να ανακοινώνεται ένα διαζύγιο στα παιδιά και εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στη μεταξύ τους επικοινωνία ενδεχομένως να αποφασίσουν ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω για λίγο όλη η οικογένεια μαζί για το καλό των παιδιών πχ. να πάνε μαζί περίπατο ή για φαγητό κλπ.

Συχνά όμως η πικρία και ο θυμός μεταξύ των δυο πρώην συντρόφων είναι έντονος με συνέπεια να δυσκολεύονται να συνυπάρξουν. Σε αυτή τη περίπτωση είναι καλύτερα να περάσουν κάποιες μέρες με τα παιδιά χωριστά ο καθένας.

Οι επισκέψεις σε συγγενείς ή φίλους , οι περίπατοι στις στολισμένες πόλεις , μια κοντινή απόδραση μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί η θλίψη που προκαλείται στα παιδιά από τις πρώτες γιορτές που είναι μακριά από τον άλλο γονιό.

Η διαχείριση είναι ευκολότερη αν έχει περάσει κάποιο διάστημα και τα παιδιά ήδη έχουν προσαρμοστεί στις χωριστές διακοπές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αναζήτηση του γονιού που απουσιάζει δεν είναι έντονη.

Σε κάθε περίπτωση τα συναισθήματα των γονιών και η διαθεσιμότητα τους προς τα παιδιά είναι καθοριστικής σημασίας. Οι γιορτινές μέρες είναι δύσκολες για αρκετούς μόνους γονείς, κυρίως αν ο χωρισμός είναι πρόσφατος. Βοηθήστε τον εαυτό σας και τη διάθεσή σας.

Η επαφή με άτομα που εμπιστεύεστε, που είναι κοντά σας και σας στηρίζουν, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Συναντήστε τους φίλους σας, ανταποκριθείτε θετικά σε προσκλήσεις, οργανώστε και εσείς κάποια γιορτή.

Διδάξτε στα παιδιά πως αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες με καλή διάθεση.

Θυμηθείτε ότι από εσάς εισπράττουν τα μηνύματα για τη ζωή.

Copy link
Powered by Social Snap