YSD-1
Εκτύπωση άρθρου

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο
Κρατήστε μόνο τα καλά

Οι online εφαρμογές γνωριμιών γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με τα καλά και τα κακά τους. Πώς θα γίνει να κρατήσουμε μόνο τα πρώτα και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στον ψυχισμό μας;

Κι όμως, μας επηρεάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε
Σε έρευνα που έγινε δυο χρόνια πριν, 49% των ανθρώπων με προϋπάρχουσα διαταραχή διάθεσης ανέφεραν ότι η χρήση τέτοιων εφαρμογών επιβάρυνε τα καταθλιπτικά τους συμπτώματα τη στιγμή που μόλις 20% δήλωσαν ότι συνέβη το αντίθετο. Έχει βρεθεί επίσης, ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν dating apps είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης σε σχέση με τους μη χρήστες. Μάλιστα το ποσοστό αυξάνεται όσο συχνότερα και περισσότερο το άτομο κάνει χρήση αυτών των εφαρμογών (Holtzhausen et al. 2020).
Θυμηθείτε ότι τα ποσοστά απόρριψης on line μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Σκεφτείτε π.χ. με πόσους μπορεί να φλερτάρετε ένα βράδυ σε ένα μπαρ και με πόσους ένα βράδυ στο Tinder. Συν του ότι οι online εφαρμογές ευνοούν και το λεγόμενο ghosting, την εξαφάνιση δηλαδή του ανθρώπου με τον οποίο φλερτάρετε χωρίς καμία απολύτως εξήγηση. Επομένως η επιβεβαίωση αποδεικνύεται δύσκολη πίστα.

Εκτός από τα παραπάνω, η μη ορθή χρήση αυτών των εφαρμογών έχει συνδεθεί και με χαμηλή αυτοεκτίμηση (Πανεπιστήμιο North Texas, 2016) και κακή αυτοεικόνα( Zlot et al., 2018).
Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι μονόδρομος, ωστόσο παρατηρούνται σε μία αρκετά μεγάλη μερίδα χρηστών. Αν ανήκετε σε αυτούς, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να το διαχειριστείτε.
Ασπίδα #1
Χτίστε μία γεμάτη και ισορροπημένη ζωή εκτός διαδικτύου. Γυμναστείτε, προσέξτε τη διατροφή σας, αναπτύξτε τα ενδιαφέροντά σας, φροντίστε τις σχέσεις σας (φιλικές, συναδελφικές, οικογενειακές κ.λπ.) και φτιάξτε ένα γερό δίκτυο ανθρώπων που σας εκτιμούν για τον «αναλογικό» εαυτό σας.

Ασπίδα #2
Φροντίστε το προφίλ σας να προβάλει μία όσο το δυνατόν πιο ακριβή εικόνα σας. Αν αντίθετα, δημιουργήσετε στον αποδέκτη του πολύ υψηλές προσδοκίες, σίγουρα θα βρεθείτε στη δύσκολη θέση να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές όταν βρεθείτε από κοντά.

Ασπίδα #3
Προσπαθήστε μέσα από το προφίλ σας να δείχνετε περισσότερες πλευρές του εαυτού σας και να μην επικεντρώνεστε μόνο στην εξωτερική εμφάνιση. Έτσι, αυξάνετε τις πιθανότητες κάποιος να σας προσεγγίσει για τους λόγους που πραγματικά επιθυμείτε και να βρείτε κάποιον με τον οποίον ταιριάζετε σε περισσότερους τομείς.

Ασπίδα #4
Αν νομίζετε ότι η χρήση αυτών των εφαρμογών σας «ρίχνει», κάντε ένα διάλειμμα για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα.

Ασπίδα #5
Μην μιλάτε με πάρα πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμα περισσότερο άγχος. Θέστε ένα όριο στο οποίο να μπορείτε να ανταποκριθείτε.

Ασπίδα #6
Προσπαθήστε να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για εσάς (π.χ. να συμφωνείτε σε κοινωνικά θέματα, να έχετε παρόμοιο γούστο στην Τέχνη, ίδια αίσθηση του χιούμορ; )και κατευθύνετε τη συζήτηση εκεί.

Ασπίδα #7
Θυμηθείτε ότι η προσωπικότητά σας δεν εξαντλείται ούτε κρίνεται σε μερικές κουβέντες ή φωτογραφίες που θα ανταλλάξετε με κάποιον άγνωστο.

Ασπίδα #8
Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα ασχολείστε με αυτές τις εφαρμογές. Μην επιτρέψετε να σας απορροφήσουν κάθε κομμάτι της ημέρας σας.

Ασπίδα #9
Ξεκαθαρίστε τι περιμένετε από αυτές τις εφαρμογές. Τις χρησιμοποιείτε μόνο με σκοπό το σεξ; Θα θέλατε μία πιο μακρόχρονη γνωριμία; Καλό είναι προτού ξεκινήσετε να τις χρησιμοποιείτε συστηματικά, να έχετε μία εικόνα του τι θέλετε να επιτύχετε καθώς έτσι θα προσελκύσετε ευκολότερα και το αντίστοιχο κοινό. Βεβαιωθείτε φυσικά ότι και αυτοί περιμένουν κάτι αντίστοιχο.

Copy link
Powered by Social Snap