frieds sch
Εκτύπωση άρθρου

Μπορείτε να θυμηθείτε ποιος ήταν ο καλύτερός σας φίλος στην Α’ Γυμνασίου; Αν ανήκετε κι εσείς στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να ανακαλέσουν αυτή την πληροφορία, μην ανησυχήσετε πώς ίσως χάνετε τη μνήμη σας. Παραπάνω από τις μισές φιλίες που σχηματίζονται την περίοδο της προεφηβείας δεν διαρκούν για πάνω από μισό χρόνο.

Αυτό ισχυρίζεται έρευνα που έγινε από ψυχολόγους στο Πανεπιστήμιο Florida Atlantic στις ΗΠΑ. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σάς ανησυχεί (μη βιαστείτε π.χ. να θεωρήσετε ότι τα παιδιά σας έχουν κάποιο πρόβλημα στο να εδραιώσουν μια φιλία) καθώς σε αυτή την περίοδο της ζωής τους σηματοδοτούνται πολλές αλλαγές (νέο σχολικό περιβάλλον, σωματικές αλλαγές, διαφορετικές αναζητήσεις) οπότε αναπόφευκτα αυτές επεκτείνονται και στις φιλίες τους που μπορεί να είναι σύντομες και εναλλασσόμενες.

Επιπλέον, σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά ξεκινούν να συνειδητοποιούν την αυτονομία τους ως προσωπικότητες και γίνονται πιο επιλεκτικά ως προς τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουν να συμπορευτούν, ως εκ τούτου “πειραματίζονται” και στον φιλικό τομέα.

Η έρευνα έγινε σε 573 παιδιά της Α’ Γυμνασίου και διήρκεσε από τότε μέχρι και να τελειώσουν το σχολείο. Οι φιλίες μάλιστα που φάνηκαν λιγότερο δυνατές ήταν αυτές μεταξύ παιδιών διαφορετικού φύλου κυρίως λόγω “πιέσεων” από την κυρίαρχη τάση σε αυτές τις ηλικίες να ομαδοποιούνται τα παιδιά που ανήκουν στο ίδιο φύλο. Αντίθετα, πιο δυνατές αποδείχτηκαν οι φιλίες στις οποίες τα δύο μέλη μοιράζονταν εξίσου την ίδια δημοτικότητα, τον ίδιο βαθμό επιθετικότητας ή μη και παρόμοιες σχολικές επιδόσεις.

Οι επικεφαλής της έρευνας λοιπόν, συστήνουν στους γονείς να μην ανησυχούν για την παραπάνω συμπεριφορά παρεκτός και αν κρατάει πολύ ή συνοδεύεται και από άλλα σημάδια (άγχος, απομόνωση ή αν το παιδί αντίθετα δεν κάνει καθόλου φίλους κ.λπ.) καθώς για τα περισσότερα παιδιά, το τέλος μιας φιλίας σημαίνει την αρχή μιας άλλης στην αναζήτηση κάποιας που τελικά θα κρατήσει.

https://www.scientificamerican.com/article/why-preteen-friendships-are-fleeting/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciam%2Fmind-and-brain+%28Topic%3A+Mind+%26+Brain%29

Την έρευνα  επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Καππάτου

Copy link
Powered by Social Snap